Φυσικό αέριο: Νέο ράλι τιμών στην Ευρώπη λόγω των ρωσικών περικοπών

Φυσικό αέριο: Νέο ράλι τιμών στην Ευρώπη λόγω των ρωσικών περικοπών

Μετά την άνοδο κατά 43% την περασμένη εβδομάδα, το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Μόσχα οδηγεί σε περαιτέρω αυξήσεις - Εντείνεται ο ανταγωνισμός για τα φορτία LNG

fisiko_aerio_agwgoi_art
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν περαιτέρω χθες μετά το ράλι κατά 43% την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι απότομες περικοπές προμήθειας της Ρωσίας έθεσαν τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. σε συναγερμό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 8,9%, με τις αποστολές μέσω του αγωγού Nord Stream να παραμένουν μόλις στο 40% της χωρητικότητας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η προσφορά πιθανότατα θα παραμείνει περιορισμένη, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Gazprom PJSC, Alexey Miller, να προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει λύση αυτή τη στιγμή για το πρόβλημα με τους αεριοστρόβιλους που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του αγωγού. Αυτό κινδυνεύει να επιβραδύνει την αναπλήρωση των ευρωπαϊκών δεξαμενών αποθήκευσης για τον χειμώνα, όταν η ζήτηση κορυφώνεται.

Οι αποστολές σε κορυφαίους αγοραστές στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λέει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργειά της για «εκβιασμό». Οι ηγέτες της Ιταλίας και της Γερμανίας — που ταξίδεψαν στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα τη στιγμή που η Gazprom έκλεινε την κάνουλα — κατηγόρησαν επίσης τη Μόσχα για σκόπιμη περικοπή των αποστολών. Το Κρεμλίνο είπε ότι η Ρωσία έχει αρκετό αέριο και είναι έτοιμη να προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι τουρμπίνες του Nord Stream πρέπει να επιστρέψουν σε λειτουργία μετά τη συντήρηση.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Προ των πυλών ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού - Τους 42 βαθμούς θα «αγγίξει» η θερμοκρασία

Οι Ρώσοι καταλαμβάνουν το Σεβεροντονέτσκ, η Δύση «ψάχνεται» για την αντοχή της Μόσχας στις κυρώσεις

Ισπανία: Πρόστιμο 750 ευρώ για όποιον κάνει την ανάγκη του μέσα στη θάλασσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης