Μητσοτάκης: Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η περαιτέρω μείωση των εισφορών

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η περαιτέρω μείωση των εισφορών

Από την 1η Ιουνίου 2022 οι εισφορές για επικούρηση μειώθηκαν στο 3% για τους εργοδότες και σε 3% για τους εργαζόμενους από 3,25% - Προβληματισμός για την απώλεια των εσόδων του ΕΦΚΑ από τη μείωση των εισφορών η οποία αναπληρώνεται από την αύξηση της επιχορήγησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού

mhtsotakis
Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο ο οποίος ζήτησε μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων, όπως επιδότηση ενέργειας και μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό θα συμβεί μετά το 2023 όταν δημιουργηθεί δημοσιονομικό χώρος. Υπενθυμίζουμε ότι έως τώρα οι εισφορές μειώθηκαν κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 (0,42 π.μ. για τον εργαζόμενο και 0,48 π.μ. για τον εργοδότη) και κατά 3,0 π.μ. τον Ιανουάριο του 2021 (1,21 π.μ. για τον εργαζόμενο και 1,79 π.μ. για τον εργοδότη).

Επίσης από την 1η Ιουνίου 2022 οι εισφορές για επικούρηση μειώθηκαν στο 3% για τους εργοδότες και σε 3% για τους εργαζόμενους από 3,25%. Συνεπώς υπολείπεται μια μείωση κατά 0.60% από τη συνολική μείωση των πέντε ποσοστιαίων μονάδων έως το 2023 που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.

Προβληματισμός επικρατεί όσον αφορά στην απώλεια των εσόδων του ΕΦΚΑ από τη μείωση των εισφορών η οποία αναπληρώνεται από την αύξηση της επιχορήγησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Η μείωση των εισφορών υπέρ επικούρησης θα στοιχίσει 36 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 130 εκατ. το δεύτερο. Οι μειώσεις εισφορών των προηγούμενων ετών που αφορούσαν κρατήσεις υπέρ ΟΑΕΔ, στοιχίζουν 800 εκ. ευρώ ετησίως ,κονδύλι που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μια περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο με επιπλέον κόστος περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου ( μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση εισφορών) έπαιξε και η αλλαγή του μείγματος των κυβερνητικών μέτρων στήριξης καθώς διατίθεται πλέον μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος για την επιδότηση των νοικοκυριών που επιβαρύνονται από το ενεργειακό κόστος.

Κλείσιμο
Όπως τονίζουν οι εργοδοτικοί φορείς, η μείωση των εισφορών σε συνδυασμό με την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού, μπορεί να αυξήσει τις καθαρές αποδοχές των χαμηλόμισθών έως και 10%.

Μάλιστα , επισημαίνουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού την οποία επικροτούν, επιβάρυνε τις επιχειρήσεις με πρόσθετο κόστος. Συγκεκριμένα το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 71.5 ευρώ με την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 713,0€ ή των 831,8 €, με την αναγωγή των 14 μισθών σε 12μηνιαία ετήσια βάση. Δηλαδή ένας άγαμος που δε δικαιούται προσαύξηση λόγω τριετιών , θα κοστίζει πλέον στην επιχείρηση 1.019 ευρώ από 947.8 που κόστιζε το προηγούμενο διάστημα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ζελένσκι: Η εισβολή στην Ουκρανία είναι το πρώτο βήμα της Ρωσίας για την κατάκτηση κι άλλων λαών

Από ανακοπή καρδιάς πέθανε η 22χρονη αθλήτρια στην Κομοτηνή - Τι έδειξε η νεκροψία

Ο Γιάννης Λαγός ζητά να αποφυλακιστεί για να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης