Πιέσεις στα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα - Στα ύψη οι αποδόσεις

Πιέσεις στα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα - Στα ύψη οι αποδόσεις

Η ανησυχία για οικονομία και επιτόκια επηρεάζει δυσμενώς τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές να φθάνει στο 4,65% 

omologa
Συνέχεια στο sell off των ομολόγων δίνουν οι traders, οι οποίοι εγκαταλείπουν άρον – άρον τα κρατικά αξιόχρεα, εν όψει των εκτιμώμενων αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά και εν μέσω των ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Η προσοχή των αναλυτών στρέφεται στην επικείμενη συνεδρίαση της Federal Reserve, στην οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα αποφασιστεί μια νέα σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Το βασικό ερώτημα, βέβαια, είναι πόσο μεγάλη θα είναι.

Οι επενδυτές δεν αποκλείουν η αύξηση του επιτοκίου να φθάσει τις 75 μονάδες βάσης (σήμερα βρίσκεται στο 0,75%), ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις για αναθεώρηση κατά 50 μονάδες βάσης. Βέβαιη χαρακτηρίζεται δε, και μια νέα νομισματική παρέμβαση τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από το 1981 (8,6%).

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για την πρώτη αύξηση επιτοκίου από το 2011, με το επικρατέστερο σενάριο να κάνει λόγο για μια αλλαγή των 25 μονάδων βάσης (σήμερα το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 0% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,5%), ενώ ακόμη μεγαλύτερες κινήσεις (π.χ. κατά 50 μονάδες βάσης) αναμένονται από τον Σεπτέμβριο και μετέπειτα.

Ας σημειωθεί ότι τα μεγάλα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η ανησυχία για τον κίνδυνο ύφεσης επηρεάζει δυσμενώς τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές να φθάνει στο 4,65% και να σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017. Tα spreads, παράλληλα, δηλαδή η απόκλιση με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας, καθορίζονται στις 302 μονάδες βάσης (υψηλό τριών ετών).

Κλείσιμο
Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Το 10ετές της Ιταλίας αυξάνεται σήμερα άνω του 4% για πρώτη φορά από το 2014, με τα spreads να κυμαίνονται στο υψηλότερο σημείο από το 2020. Την ίδια ώρα, στο 3% καθορίζεται η απόδοση για το ισπανικό, στο 3,3% για το κυπριακό, στο 3% για το πορτογαλικό και στο 2,3% για το ιρλανδικό.

Όσον αφορά το πάλαι ποτέ κραταιό γερμανικό ομόλογο, το οποίο μέχρι πριν λίγους μήνες κυμαινόταν σε αρνητικό έδαφος, σήμερα κινείται στο 1,63%, το υψηλότερο σημείο από το 2014. Το αμερικανικό, παράλληλα, διαπραγματεύεται στο 3,3%.

Όπως είναι εύλογο, οι τριγμοί επιδρούν αρνητικά και στην αγορά των εταιρικών ομολόγων, τα οποία επηρεάζονται δυσμενώς από τον υψηλό πληθωρισμό (συρρίκνωση περιθωρίων κέρδους) και την αύξηση των επιτοκίων (μεγαλύτερο κόστος δανεισμού). Δεν είναι τυχαίο ότι το Bridgewater, ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds παγκοσμίως, καλεί τους επενδυτές να ξεφορτωθούν το εταιρικό χρέος, λόγω της ανησυχίας για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Πηγή: newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο με μία νεκρή και τρεις τραυματίες στην Αστυπάλαια - Πήγαιναν στην εκκλησία

Αυξήθηκαν κατά 9% οι δαπάνες για πυρηνικά όπλα το 2021 - Οι ΗΠΑ έδωσαν 44,2 δισ. δολάρια

Μηχανικός της Google ισχυρίστηκε ότι η τεχνητή νοημοσύνη απέκτησε συνείδηση και αισθήματα - Τον έθεσαν σε αναγκαστική άδεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης