ΟΟΣΑ: Σημαντική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια

oosa

Βελτιώθηκε κατά 2 θέσεις η κατάταξη της χώρας στις φορολογικές επιβαρύνσεις των εργαζομένων - Πάνω από τον μέσο όρο διεθνώς η Ελλάδα

Την 2η μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη και 3η στον κόσμο, είχαν στα φορολογικά βάρη οι μισθωτοί στην Ελλάδα. Παύουν έτσι πλέον να είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι με δύο παιδιά τα μεγαλύτερα φορολογικά υποζύγια στην Ευρώπη, όπως μέχρι πριν λίγα χρόνια.

Σύμφωνα με την μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τα φορολογικά βάρη στους μισθούς (tax wages 2022):

· εργαζόμενοι άγαμοι χωρίς παιδιά είδαν διεθνώς ελάφρυνση 0,06% το 2021. Στην Ελλάδα όμως είχαν ελάφρυνση 2,23% που ήταν και η 2η μεγαλύτερη στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ μετά την Τσεχία (-4,12%).
· ζευγάρια με δύο παιδιά είδαν διεθνώς ελάφρυνση κατά 0,36%, από το 2020 προς το 2021. Την μεγαλύτερη στον κόσμο είχαν στη Χιλή (-15,28%), στην Τσεχία (-4,8%) και αμέσως μετά στην Ελλάδα,με ελάφρυνση 2,2%.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ (taxing wages 2022), τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά το καθαρό ποσό που λαμβάνουν οι οικογένειες με παιδιά στην Ελλάδα, αφού εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αφαιρούσαν από τον μισθό ενός μέσου εργαζομένου:

· 40,8% το 2017
· 38,9% το 2020
Κλείσιμο
· 36,7% το 2021.

Και πάλι πάντως η Ελλάδα είναι πάνω από τον μέσο όρο διεθνώς (34,6%).

Για τον ΟΟΣΑ η φορολογική επιβάρυνση υπολογίζεται ως ποσοστό του κόστους εργασίας και αφορά τον φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών μείον τα οικογενειακά επιδόματα.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τέσσερα φουσκωτά με 150 μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα από την Τουρκία

Δεύτερο κρούσμα λέπρας στη χώρα - Γυναίκα νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο


Στους 34 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα, βροχές στα κεντρικά και βόρεια - Μίνι καύσωνας από αύριο
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης