Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή πτώση 0,03%, απώλειες για τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή πτώση 0,03%, απώλειες για τις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε ανεπαίσθητα στις 859,79 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής

xrimatistirio_comeback
Σχεδόν αμετάβλητο έμεινε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο «είδε» τα πρωινά κέρδη να εξανεμίζονται και την όποια ανοδική απόπειρα να αποδεικνύεται παντελώς εύθραυστη. Άλλωστε, η διάθεση για ρίσκο παραμένει περιορισμένη, με τους επενδυτές να αναζητούν διαρκώς ευκαιρίες για ρευστοποιήσεις κερδών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση κατά 0,03% και υποχώρησε ανεπαίσθητα στις 859,79 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (860,06 μονάδες), αλλά και 12 μονάδες σε σχέση με το υψηλό ημέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 14 μονάδες (από 857,62 έως 871,95 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 81,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά το ανοδικό ξεκίνημα (έως σχεδόν 2%), τελικά απώλεσε -ακόμη και- το θετικό πρόσημο, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -0,44% και τις 560,83 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία διολίσθησε κατά -4,1% και κατήλθε στο ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ. Κοντά στο 1,6% καθορίστηκε, επίσης, η πτώση για τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία επέστρεψε στο τεχνικό σημείο του 0,9 ευρώ. Από εκεί και πέρα, πάντως, η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε στο +0,9% και το 0,94 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκε οριακά στο +0,2% και τα 3,3 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank -1,57% 0,90 ευρώ
Eurobank +1,17% 0,9496 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +0,21% 3,307 ευρώ
Πειραιώς -4,08% 1,07 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,08% και 2.066 μονάδες), η μετοχή του ΟΛΠ παρουσίασε τις μεγαλύτερες απώλειες, χάνοντας περίπου 2,5% και οπισθοχωρώντας στα 16,6 ευρώ. Πτώση κατά 1,4% εμφάνισε και η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, η οποία «προσγειώθηκε» στα 20 ευρώ, ενώ η μετοχή της Jumbo έκλεισε στο -1,7% και τα 14,9 ευρώ. Η μετοχή της Aegean, δε, μειώθηκε στο -1,1% και τα 5 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε στο +5% και τα 17,7 ευρώ, ενόσω οι πληροφορίες για την έκβαση του deal με τους Αυστραλούς της Macquarie παραμένουν θετικές. Κατά 2% αυξήθηκε και η μετοχή της μητρικής ΓΕΚ Τέρνα.

Ευκαιρία για… πωλήσεις αναζητούν οι επενδυτές

Η Λεωφόρος Αθηνών δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση της Παρασκευής και να προσπαθήσει να ανακτήσει ένα μέρος των πρόσφατων μεγάλων απωλειών, οι οποίες έχουν «καθηλώσει» τον Γενικό Δείκτη κάτω του ψυχολογικού φράγματος των 900 μονάδων. Άλλωστε, όπως αποδεικνύεται διαρκώς, κάθε θετική κίνηση αποτελεί την «τέλεια ευκαιρία» για πωλήσεις από πλευράς επενδυτών, οι οποίοι αναζητούν διαρκώς ευκαιρίες για κέρδη.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η προσοχή της αγοράς στρέφεται κυρίως στις τράπεζες, καθώς Alpha Bank, Εθνική και Eurobank θα ανακοινώσουν τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου, τα οποία αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη βελτιωμένη εικόνα των δεικτών κερδοφορίας. Ταυτόχρονα, η 14η αξιολόγηση των θεσμών, σε συνδυασμό με τη συμφωνία για δημοσιονομική ευελιξία και το 2023, είναι πιθανό να παράσχουν έναν θετικό τόνο στο χρηματιστηριακό περιβάλλον.

Κλείσιμο
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν στο προσκήνιο. Η αισθητή επιβράδυνση της ανάκαμψης θεωρείται δεδομένη, με την αμερικανική οικονομία να «βλέπει» ακόμη και τον κίνδυνο της ύφεσης. Την ίδια ώρα, τα προβλήματα σε ενέργεια, logistics και πρώτες ύλες «συντηρούν» το πληθωριστικό φαινόμενο, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να «κόψουν» τη φθηνή και άφθονη ρευστότητα, οδηγώντας στα ύψη το κόστος δανεισμού.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές συνεχίζουν να αποστρέφονται το περιττό ρίσκο, διατηρώντας την αρνητική τάση στην ελληνική αγορά. Ο Γενικός Δείκτης δε, κινείται κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (887 μονάδες), με τις πρώτες στηρίξεις να βρίσκονται στις 850 – 830 μονάδες και τις πρώτες αντιστάσεις να συναντώνται στις 880 – 900 μονάδες.

Περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr



Ειδήσεις σήμερα

Επιπλέον παροχές για όσους επιλέξουν «προσωπικό γιατρό»

Θρίλερ με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία – Όρος η εδαφική ακεραιότητα λέει ο Ζελένσκι

Βροχές στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια σήμερα - Έρχεται «μίνι» καύσωνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης