Eurogroup: «Θετική» 14η αξιολόγηση και μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία για την Ελλάδα

Eurogroup: «Θετική» 14η αξιολόγηση και μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία για την Ελλάδα

Με «κόφτες» για τις υπερχρεωμένες χώρες η παράταση της «ρήτρας διαφυγής» - Ανοίγει ο δρόμος  για την εκταμίευση των 744 εκατ. ευρώ από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων -  Νέο ενεργειακό πακέτο ως τον Ιούλιο

Eurogroup
«Μονοπάτι» για παροχές και νέα έκτακτα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης αναζητεί η κυβέρνηση. Από το Eurogroup σήμερα και την Σύνοδο Κορυφής σε μία εβδομάδα για την κρίσης στην Ουκρανία, μέχρι τα μέσα Ιουνίου και τα τελευταία βήματα για έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία, η κυβέρνηση θέλει να διανοίγει συνεχώς χώρο για να ανακοινώσει ένα νέο ενεργειακό πακέτο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η Αθήνα προσβλέπει σε συνέχιση των ευέλικτων πολιτικών και το 2023. Σήμερα στις Βρυξέλες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετέχει στο συμβούλιο Eurogroup, αναμένοντας σημαντικές θετικές εξελίξεις και επιτυχίες:
  • την σχετική εισήγηση της Κομισιόν, καθώς και τις συστάσεις της Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Η παράταση της «ρήτρας διαφυγής» (της ρήτρας δημοσιονομικής ελευθερίας δηλαδή) για το 2023 ακούγεται ως το επικρατέστερο σενάριο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν στις ευρωπαϊκές οικονομίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
  • να δοθεί στη δημοσιότητα η 14η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η οποία, πέρα από τα εύσημα προς τη χώρα, εκτιμάται πως θα ανοίγει το δρόμο ώστε στις 16 Ιουνίου το Eurogroup να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης 744 εκατ. ευρώ από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων (SMP’s & ANFA’s) αλλά και την οριστική έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας –έστω και με προαπαιτούμενα- στα τέλη του Αυγούστου.

Όσο καλές και αν είναι τελικά αυτές οι εξελίξεις για τη χώρα μας, μέσα στον επόμενο ένα μήνα, η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από όρια που θέτουν οι αγορές στο υπέρογκο ελληνικό δημόσιο χρέος.

Όπως όλα δείχνουν, τυχόν παράταση της «ρήτρας ελευθερίας» δεν θα έχει τη μορφή που γνωρίζαμε έως τώρα, καθώς φαίνεται ότι το 2023 θα επιστρέψουν κάποιας μορφής δημοσιονομική παρακολούθηση και περιορισμοί, για τις χώρες οι οποίες έχουν υψηλό χρέος.

Κλείσιμο
Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Επιπλέον παροχές για όσους επιλέξουν «προσωπικό γιατρό»

Θρίλερ με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία – Όρος η εδαφική ακεραιότητα λέει ο Ζελένσκι

Βροχές στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια σήμερα - Έρχεται «μίνι» καύσωνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης