Επίδομα παιδιού: Πότε θα πληρωθεί η επόμενη δόση, βρείτε τον αναλυτικό οδηγό

Επίδομα παιδιού: Πότε θα πληρωθεί η επόμενη δόση, βρείτε τον αναλυτικό οδηγό

Πώς υπολογίζεται η δεύτερη δόση για το επίδομα παιδιού

epidoma_paidi-epidomata-opeka
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή της δεύτερης δόσης για το επίδομα παιδιού για το 2022.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο ΟΠΕΚΑ  η καταβολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος θα γίνει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, δηλαδή Τρίτη 31 Μαΐου 2022. Παράλληλα ο Οργανισμός υπενθύμισε ότι ότι για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί, ωστόσο αίτηση που αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Πώς υπολογίζεται η δεύτερη δόση

Το ποσό της επιδόματος ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα παιδιού

Επίδομα παιδιού

Ο ΟΠΕΚΑ εξέδωσε πρόσφατα έναν χρήσιμο οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα παιδιού. Αναλυτικά:

Σε ποιους χορηγείται το επίδομα παιδιού;

Το επίδομα παιδιού χορηγείται, κατόπιν αίτησης, στις κατηγορίες προσώπων που αναφέρονται στην ερώτηση 28, εφόσον διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια και τα εξαρτώμενα τέκνα τους βρίσκονται στην Ελλάδα.

Υπέβαλα την αίτηση Α21 αλλά δεν φαίνεται Εγκεκριμένη. Αναφέρεται μόνον ότι είναι Υποβληθείσα. Πρέπει να κάνω κάτι;
Κλείσιμο
Όχι, δεν απαιτείται επιπλέον ενέργεια, αρκεί η υποβολή της αίτησης. Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια του επιδόματος, στην αρχή της αίτησης όταν κάνετε προβολή εμφανίζεται το μήνυμα: «Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία είστε δικαιούχος του επιδόματος παιδιού και υπολογίζονται τα παρακάτω ποσά».

Πώς προσθέτω νέο τέκνο σε ήδη υποβληθείσα αίτηση Α21;

Κάνετε προβολή της ήδη υποβληθείσας αίτησης και πατάτε το κουμπί Δημιουργία Τροποποιητικής Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης (Α21). Στη νέα αίτηση πατάτε το κουμπί Προσθήκη Τέκνου και καταχωρείτε το επώνυμο (όχι μικρό όνομα) και τον ΑΜΚΑ του παιδιού. Στη συνέχεια ακολουθείτε τις οδηγίες της πλατφόρμας.

Υπέβαλα την αίτηση Α21 και μου βγάζει επισήμανση ότι δεν είναι δυνατό να ανακτηθεί το συνολικό οικογενειακό εισόδημα. Τι σημαίνει αυτό;
Ελέγξετε αν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος Ε1 από τα μέλη της οικογένειας που αναφέρονται στο Α21 και υποχρεούνται στην υποβολή της ή εφόσον έχουν υποβληθεί, ελέγξετε αν έχουν εκκαθαριστεί από την ΑΑΔΕ.

Πόσα χρόνια νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα απαιτούνται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού;

Οι Έλληνες πολίτες, οι Ομογενείς αλλοδαποί, οι πολίτες κρατών – μελών της ΕΕ, οι πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ε.Ο.Χ, οι πολίτες τρίτων χωρών ή απάτριδες που τους έχει χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας ή παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, απαιτείται να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος. Oι πολίτες άλλων κρατών, πλην των παραπάνω περιπτώσεων, απαιτείται να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια τα τελευταία δώδεκα (12) έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης Α21.

Πώς αποδεικνύεται η μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα;

Η μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Ελληνική Επικράτεια αποδεικνύεται από την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος καθ’ έκαστο φορολογικό έτος, των ιδίων ή των συζύγων τους ή, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης, από τη φορολογική δήλωση στην οποία εμφανίζονται ως εξαρτώμενα.

Λόγω άγνοιας δεν είχα υποβάλει σχετική αίτηση Α21. Τι μπορώ να κάνω για να μου καταβληθεί το επίδομα παιδιού για τα προηγούμενα χρόνια;
Η προθεσμία υποβολής της αίτησης Α21 για προηγούμενα χρόνια έχει λήξει και δεν μπορεί να υποβληθεί σχετική αίτηση.

Διαβάστε αναλυτικά τον οδηγό του ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού, πατώντας ΕΔΩ

Ειδήσεις σήμερα:

Κλιματικός Νόμος: Τέλος στην ενέργεια από λιγνίτη μετά το 2028, μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών από το 2030

Κίνδυνος για έντονη χαλαζόπτωση τις επόμενες ώρες, επηρεάζονται Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα και Πιερία

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών μέχρι και 50%, τι πρέπει να γνωρίζετε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης