Κομισιόν: Στο 3,5% η ανάπτυξη, στο 6,3% ο πληθωρισμός το 2022 στην Ελλάδα

Κομισιόν: Στο 3,5% η ανάπτυξη, στο 6,3% ο πληθωρισμός το 2022 στην Ελλάδα

Οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής αντανακλούν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της πανδημίας

eurozone
Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία ανάγκασαν την Κομισιόν να αναθεωρήσει τις προοπτικές ανάπτυξης για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς προβλέπει ανάπτυξη 2,7% το 2022 έναντι του 4% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο και 2,3% το 2023 έναντι του 2,7% των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα αγγίζει σε επίπεδο Ευρωζώνης το ποσοστό του 6,1% το 2022 και το 2,7% το 2023, ενώ στις προηγούμενες προβλέψεις της εκτιμούσε τα ποσοστά πληθωρισμού στο 3,5% και 1,7%, αντίστοιχα.

Για την Ελλάδα, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη στο 3,5% εφέτος και 3,1% το 2023.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και να παραμείνει υψηλός μέχρι το 2023. Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι ο κύριος μοχλός της αύξησης του πληθωρισμού, ενώ η αύξηση του βασικού κόστους εισαγωγών, όπως τα λιπάσματα και μεταφορές, επηρεάζει τις τιμές των τροφίμων. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει το 6,3% το 2022 και 1,9% το 2023.

Κλείσιμο
Οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής θα αποτελέσουν όπως είναι αναμενόμενο τη βάση για τον διάλογο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο επόμενο Eurogroup στις 23 Μαΐου.

Εν μέσω της πλήρους αυτής οικονομικής θύελλας βρίσκεται και το κοινό νόμισμα, καθώς το ευρώ διολισθαίνει στην ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση στην αξία του κοινού νομίσματος για το 2022 στο 2,8%.

Αυτό αφήνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί. Η ΕΚΤ προσπαθεί να εξισορροπήσει την ανάγκη για αυστηρότερη νομισματική πολιτική για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ με την προοπτική της οικονομικής ζημίας που θα μπορούσε να προκαλέσει, ειδικά σε ορισμένα από τα πιο υπερχρεωμένα κράτη μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι «γνωρίζω ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% το 2020, μπορεί να φαίνεται πολύ καλή σε σχέση με το μέγεθος του σοκ που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο. Ωστόσο, από αυτό το ποσοστό, οφείλεται στην εξαιρετικά ισχυρή ανάκαμψη της περσινής χρονιάς».

Περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα την πορεία της οικονομίας, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι «ακόμη και αν η ισχυρή πολιτική αντίδραση που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει ενισχύσει την ανθεκτικότητά μας, οι προβλέψεις μας υπόκεινται σε πολύ υψηλή αβεβαιότητα και κινδύνους, ενώ είναι πιθανά άλλα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η ανάπτυξη μπορεί να είναι χαμηλότερη και ο πληθωρισμός υψηλότερος από ό,τι προβλέπουμε σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία μας απέχει ακόμη πολύ από την κανονικότητα».

Ειδήσεις σήμερα

«Καταπέλτης» η εισαγγελέας: Αδιανόητη η σκληρότητα του Αναγνωστόπουλου, έβαλε πάνω στη νεκρή μάνα το παιδί

«Λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις» το σχέδιο της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, λέει η Μόσχα

«Ο Μάκης ήταν ένα δυνατό παιδί, δεν είχε λόγο να αυτοκτονήσει», λέει ο προπονητής του 13χρονου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης