Η αγορά των crypto προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ – Ράλι για Bitcoin και Ether, πώς κινείται το Luna

Η αγορά των crypto προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ – Ράλι για Bitcoin και Ether, πώς κινείται το Luna

Προσπάθεια ανάκαμψης στην αγορά των crypto η οποία χθες δέχθηκε ένα άνευ προηγουμένου «χτύπημα», χάνοντας τουλάχιστον 200 δισ. δολάρια σε όρους χρηματιστηριακής αξίας

Bitcoin-Ether-Luna
Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, τα οποία προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ της κατάρρευσης και να ανακτήσουν ένα μέρος των μεγάλων απωλειών. Η αξία του Bitcoin, ενδεικτικά, αυξάνεται κατά 6% και επιστρέφει άνω των 30.000 δολαρίων, ενώ το ορόσημο των 2.000 δολαρίων ανακαταλαμβάνει και το Ethereum, το οποίο κερδίζει 6,5%.

Χθες, η αγορά των crypto δέχθηκε ένα άνευ προηγουμένου «χτύπημα», χάνοντας τουλάχιστον 200 δισ. δολάρια σε όρους χρηματιστηριακής αξίας. Το Bitcoin δε, υποχώρησε ακόμη και κάτω των 26.000 δολαρίων για πρώτη φορά έπειτα από 16 μήνες. Το Ether, Νο.2 κρυπτονόμισμα βάση κεφαλαιοποίησης, έφθασε έως και τα 1.704 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021.

The coin fell below $30,000 this week

Η σημερινή άνοδος, σε κάθε περίπτωση, συνδέεται άρρηκτα με το βελτιωμένο κλίμα στις διεθνείς αγορές μετοχές, καθώς ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,1%, ενώ τα προ-συμβόλαια του S&P 500 στη Wall Street κερδίζουν 250 μονάδες.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις προοπτικές των crpyto παραμένουν διάχυτες, ιδίως μετά την κατάρρευση των stablecoins, δηλαδή των κρυπτονομισμάτων τα οποία είναι «δεμένα» με το δολάριο στην ισοτιμία του 1 προς 1. Το Luna, «αδερφό» κρυπτονόμισμα του αμφιλεγόμενου αλγοριθμικού stablecoin TerraUSD, έχει εξαϋλωθεί πλήρως, κατρακυλώντας σχεδόν στο… 0 δολάριο.

Η αρχή της καταιγίδας

Κλείσιμο
Η αρχή του… κακού έγινε τις προηγούμενες ημέρες με το TerraUSD, η αξία του οποίου θεωρητικά θα έπρεπε να βρίσκεται στα 100 cents. Ωστόσο, εξαιτίας της διεθνούς αναταραχής και του sell off στις μετοχές, η τιμή του κατρακύλησε ακόμη και κάτω των 50 σεντς, φθάνοντας σήμερα έως και τα 20 σεντς, δηλαδή αρκετά μακριά από τον επιδιωκόμενο στόχο του 1 δολαρίου.

Το γεγονός δε, ότι το TerraUSD δεν διαθέτει πραγματικό ρευστό ή άλλα ταμειακά ισοδύναμα, όπως έχουν τα υπόλοιπα stablecoins (Tether και USDC), ενέτεινε την ανησυχία των επενδυτών και ανατροφοδότησε την πτώση. Ας σημειωθεί ότι το TerraUSD βασίζεται σε διάφορους αλγόριθμους και μαθηματικές πράξεις, κάτι που το καθιστά αρκετά έωλο.

Ωστόσο, κάτω του 1 δολαρίου διαπραγματεύονται τις τελευταίες ώρες και τα υπόλοιπα stablecoins, με το USDC να βρίσκεται στα 95 σεντς και το Tether στα 94 σεντς, σε ακόμη μία ένδειξη της μεγάλης αναστάτωσης που έχει προκληθεί, συμπαρασύροντας πτωτικά και τα πιο «παραδοσιακά» κρυπτονομίσματα.

Το βασικό πρόβλημα

Το βασικό πρόβλημα, σύμφωνα με τους αναλυτές, εδράζεται κατά κύριο λόγο στην ευρεία μείωση της διάθεσης για ρίσκο, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν άρον – άρον τα υψηλού ρίσκου assets, υπό τον φόβο της αύξησης των επιτοκίων και της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, η οποία επί της ουσίας σημαίνει λιγότερη ρευστότητα στις αγορές.

Αυτή η εξέλιξη, μάλιστα, αποδεικνύει τις δυσκολίες «απεξάρτησης και αυτονομίας» των κρυπτονομισμάτων από τις υπόλοιπες χρηματαγορές, καθώς και τον ανηφορικό δρόμο που πρέπει να διανύσουν έως ότου θεωρηθούν… ασφαλές καταφύγιο, όπως είναι σήμερα ο χρυσός και το δολάριο.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης