ΕΕ: Η Λαγκάρντ ενίσχυσε τις προσδοκίες για την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

ΕΕ: Η Λαγκάρντ ενίσχυσε τις προσδοκίες για την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού - Η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία, στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό - ρεκόρ της Ευρωζώνης

lagard
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στις αρχές του τρίτου τριμήνου και να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων «λίγες εβδομάδες» αργότερα, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ίδια ενίσχυσε τις προσδοκίες της αγοράς ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τον Ιούλιο το βασικό επιτόκιο της, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία, στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό - ρεκόρ της Ευρωζώνης, ο οποίος είναι το αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της διάχυσής τους στις τιμές άλλων προϊόντων.

Οι περισσότερες άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού, αλλά η ΕΚΤ, η οποία έδινε μάχη κατά του πολύ χαμηλού πληθωρισμού επί μια δεκαετία, εξακολουθεί να δίνει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω των αγορών ομολόγων.  «Περιμένω να ολοκληρωθούν στις αρχές του τρίτου τριμήνου», δήλωσε η Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις αγορές ομολόγων, σε συνέδριο στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας.

«Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με την κατεύθυνση πολιτικής της ΕΚΤ για τα επιτόκια, θα πραγματοποιηθεί λίγο καιρό μετά το τέλος των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού...(και) αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο μόνο μερικών εβδομάδων», πρόσθεσε. Οι δηλώσεις αυτές της Λαγκάρντ έγιναν αφού ένας αυξανόμενος αριθμός αξιωματούχων της ΕΚΤ ζητούσαν να αυξηθούν τα επιτόκια τον Ιούλιο μετά την αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 7,5% τον Απρίλιο.

«Αυτό που ξεκίνησε ως ένα έκτακτο σοκ έχει γίνει πλέον ένα φαινόμενο με ευρεία βάση», δήλωσε ο Μπόστγιαν Βάσλετ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, στην ίδια εκδήλωση. «Όταν αλλάζουν οι συνθήκες, πρέπει να αντιδράσει η πολιτική», πρόσθεσε ο διοικητής της σλοβενικής κεντρικής τράπεζας.

Ο Φρανκ Έλντερσον, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε επίσης νωρίτερα σήμερα ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο, μια κίνηση που έχει υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας, Μάντις Μιούλερ, δήλωσε ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ για την αποδοχή καταθέσων, το οποίο σήμερα είναι -0,5%, ενδέχεται να ανέλθει πάνω από το μηδέν μέχρι το τέλος του έτους, για πρώτη φορά από το 2014.

Κλείσιμο
«Ακόμη και αν προχωρούμε σε μικρές αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας), μπορούμε να έχουμε θετικό επιτόκιο έως το τέλος του έτους», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters.



Ειδήσεις σήμερα

ΑΠΘ: Συνεχίζονται οι εργασίες μετά τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια


Γλυκά Νερά: Σήμερα η απολογία του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία της Καρολάιν


ΣΥΡΙΖΑ: Το «προσωπικό στοίχημα» Τσίπρα στις κάλπες της Κυριακής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης