«Πολεμικό» πληθωρισμό για Ελλάδα και Ευρώπη ανακοινώνει η Eurostat

«Πολεμικό» πληθωρισμό για Ελλάδα και Ευρώπη ανακοινώνει η Eurostat

Η Αθήνα καταθέτει νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας – Προβλέπει μέτρα στήριξης, ανάπτυξη πάνω από 3% αλλά και «άλμα» ακρίβειας 5%-6%

plithorismos
Το αποκορύφωμα του πληθωριστικού κύματος για την Ελλάδα και συνολικά για την Ευρώπη, αναμένεται να αποτυπώσουν σήμερα τα προκαταρκτικά στοιχεία (flash estimates) που ανακοινώνει η Eurostat. Και την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κάνει τις δικές της προβλέψεις -και τις στέλνει στις Βρυξέλλες με το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας- για την πορεία της ακρίβειας φέτος, αλλά και για παροχές μέτρων ανακούφισης που θα απαιτηθούν, και την Ανάπτυξη συνολικά για την Οικονομία και τη χώρα.

Το ενδιαφέρον στρέφεται αν για πρώτη φορά ίσως μετά από πολλούς μήνες, η Eurostat θα ανακοινώσει μια μικρή –οριακή έστω- αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Απρίλιο. Τα πρώτα μηνύματα έρχονται από Ισπανία και Γερμανία, όπου ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης των τιμών «φρέναρε» σε 8,2% και 7,3% αντίστοιχα, από 8,3% σε 7,4% που «έτρεχε» τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι για την Ελλάδα αναμένεται «φρένο» έναν μήνα αργότερα, από τον Μάιο πιθανότατα, καθώς η σύγκριση γίνεται με το α΄τετράμηνο πέρυσι, όπου η Ελλάδα είχε τον χαμηλότερο (μηδενικό ή αρνητικό) πληθωρισμό στην Ευρώπη.

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητος πάντως που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες, η Αθήνα προβλέπει αισθητή πτώση στο β΄εξάμηνο του 2022, αφού αντί περίπου 6%-8% που «τρέχει» μέχρι τώρα (Ιανουάριο-Μάρτιο εφέτος) ο εναρμονισμένος τιμάριθμος στην Ελλάδα, αναμένεται ότι τελικά θα μειωθεί κάτω από 5,5%-6% -που εκτιμάται πως θα είναι τελικά ο ετήσιος μέσος όρος για το 2022.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ουκρανία: Προς την Οδησσό στρέφεται ο Πούτιν – 33 δισεκατομμύρια βοήθεια στέλνει ο Μπάιντεν στο Κίεβο

Άιρλαντ Μπάλντουιν: Το αλκοόλ, ο εθισμός στα χάπια και οι διατροφικές διαταραχές


Μάνος Δασκαλάκης: Στο φως η κατάθεσή του - Τι λέει για τους θανάτους των παιδιών και τη Ρούλα Πισπιρίγκου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης