Έκδοση 7ετούς ομολόγου: Iσως η τελευταία για το α΄ εξάμηνο ή… μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος

Έκδοση 7ετούς ομολόγου: Iσως η τελευταία για το α΄ εξάμηνο ή… μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος

Το «πολεμικό» ομόλογο πέταξε έξω τα επιθετικά hedge funds - Υψηλή εξασφάλιση, τριπλάσια κάλυψη αλλά ακριβό επιτόκιο - Διδάγματα, κέρδη και κίνδυνοι από την στρατηγική κίνηση της Αθήνας

omologo
Μαθήματα στρατηγικής εν καιρώ πολέμου, υπό συνθήκες εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού και στη σκιά της κατάρρευσης της ισοτιμίας του ευρώ, παραδίδει η Αθήνα με την πιο «ιντελεκτουέλ» στρατηγική εκδόσεων κρατικών ομολόγων των τελευταίων ετών:

Πέρυσι ακριβώς (Μάιο 2021) η είδηση ήταν πως η Ελλάδα έβγαλε 5ετές ομόλογο για 4,5 δισ. που θα αποπληρωθούν το 2026 και της κόστισε επιτόκιο…. 0% (κουπόνι 0,000%). Τότε η Ελλάδα είχε αρνητικό πληθωρισμό και η Ευρώπη αρνητικά επιτόκια, άφηνε πίσω την πανδημία και έρχονταν τα εμβόλια και η ανάκαμψη παγκοσμίως.

Ενα χρόνο μετά (Απρίλιο 2022) η Ελλάδα επανέκδωσε 7ετές ομόλογο του 2020. Παρότι λήγει για να πληρωθεί σε 5 χρόνια (Απρίλιο 2027) ο νέος δανεισμός της κόστισε 2,366%. Με τέτοια απόδοση η Ελλάδα δανειζόταν πριν το 2020! Η είδηση όμως δεν είναι το υψηλό επιτόκιο, αφού την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και Ευρώπη «τρέχει» με 7% και 8%, στη Γηραιά Ήπειρο μαίνεται πόλεμος εδώ και 2 μήνες, η ενεργειακή «επίθεση» της Ρωσίας στην ΕΕ δεν έχει προηγούμενο και η ισοτιμία του ευρώ (με βάση το οποίο εκδίδονται και θα αποπληρωθούν σε 5 χρόνια τα ελληνικά ομόλογα) καταρρέει μέχρι στο 1,06 ή -12% της αξίας που είχε πριν 1 χρόνο (1,21 δολάρια τότε). “Γυρίζει” δηλαδή όλη η Ευρώπη 20 χρόνια πίσω σχεδόν, στην αρχική ισοτιμία 1:1 του ευρώ με το δολάριο!

Η πραγματική «είδηση» από την έκδοση του ομολόγου είναι ότι η Αθήνα άντλησε μόλις 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, παρότι η προσφορά ήταν υπετριπλάσια.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

1ον) απέρριψε επιπλέον προσφορές 3,5 δισεκατομμυρίων, δείχνοντας πως «δεν καίγεται» και δεν έχει ανάγκη στην παρούσα φάση τα λεφτά αυτά, καθώς διαθέτει ταμειακό απόθεμα 40 δισ. ευρώ.

2ον) αποκάλυψε σε όλους ότι «ουρανοκατέβατα λεφτά» από ομόλογα δεν υπάρχουν, αλλά κάθε ευρώ για παροχές και νέα μέτρα στήριξης κοστίζει πλέον πανάκριβα.

3ον) επιχείρησε ένα τολμηρό crash test, αφού ήταν η “πρώτη εμφάνιση” της Ελλάδας στην πρωτογενή αγορά ομολόγων, μετά τη λήξη του πανδημικού προγράμματος αγορών (PEPP) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Μάρτιο του 2022 –κάτι που συνεπάγεται ότι οι κάτοχοι ελληνικών τίτλων δεν έχουν τις ίδιες επιλογές ενεχυρίασης ή πώλησης όπως αυτές που ίσχυαν επί 2 χρόνια υπό την “ομπρέλα” της ΕΚΤ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Το δράμα του Ρονάλντο: Τα έκανε όλα, τα έζησε όλα, αλλά τον λύγισε ο θάνατος του νεογέννητου γιου του

Μύκονος: Ζητάνε από εργαζομένους 26.000 ευρώ τη σεζόν για μια γκαρσονιέρα

Lockdown στη Σαγκάη: Τρεις Έλληνες ειδικοί αναλύουν τα πρωτοφανή μέτρα και το «κακό σενάριο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης