Προϋπολογισμός: 1,5% του ΑΕΠ μικρότερο έλλειμμα φέρνει μεγαλύτερα περιθώρια νέων μέτρων στήριξης το 2022

Προϋπολογισμός: 1,5% του ΑΕΠ μικρότερο έλλειμμα φέρνει μεγαλύτερα περιθώρια νέων μέτρων στήριξης το 2022

470 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο έλλειμμα στο α' τρίμηνο - Υπέρβαση εισπράξεων από φόρους 1,337 δισ. ευρώ

skylakakis
Περισσότερη εμπιστοσύνη από θεσμούς και αγορές, αλλά και περιθώρια για δημοσιονομικές παροχές και νέα μέτρα στήριξης άνω των 2-2,5 δισ. που προβλέπει ως τώρα ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, φαίνεται ότι δημιουργεί η βελτιωμένη δημοσιονομική πορεία της χώρας και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ευρώπη.

Παρουσιάζοντας τα νεώτερα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι «στις επόμενες ημέρες αναμένονται τα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα του 2021, που εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά καλύτερα σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Συμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου, πιθανώς η βελτίωση να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει την 1,5 μονάδα του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς επιβεβαιώνει προς τους θεσμούς και τις αγορές την συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και επιτρέπει την χωρίς αυξημένους δημοσιονομικούς κινδύνους λελογισμένη πρόσθετη ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι των παράλογα υψηλών τιμών ενέργειας που έχει προκαλέσει η απεχθής ρωσική εισβολή».

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν «φουσκωμένα» κρατικά έσοδα από φόρους –όσο σχεδόν και οι τιμές λόγω της ακρίβειας– στο α΄τρίμηνο του 2022, καθώς εμφανίζουν μεγάλη υπέρβαση 1,337 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022, παρουσιάζεται μεγαλύτερο έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (3,921 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3,593 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 5.714 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021), αλλά και μεγαλύτερο  πρωτογενές έλλειμμα (1,687 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,331 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 3,413 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021).

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Κριστιάνο Ρονάλντο: Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο στο πλευρό του Πορτογάλου για την απώλεια του νεογέννητου παιδιού του


Moskva: Γιατί οι Ρώσοι δεν θα πουν ποτέ την αλήθεια για το πώς βυθίστηκε


«Είμαι ένας μοναχός που ασχολείται με τη μόδα και το μακιγιάζ»: Η ιστορία ενός βουδιστή που κατέρριψε τα στερεότυπα των φύλων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης