Υπουργείο Περιβάλλοντος: Βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος συναντήθηκε με την επικεφαλής του Διαχειριστή Ενέργειας της Αιγύπτου -  «Ορόσημο για την ενεργειακή ασφάλεια και την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας, η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο», είπε

σκρεκας
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 14 Απριλίου, με την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Διαχειριστή της Αιγύπτου, EETC (Egyptian Electricity Transmission Company), Sabah Mohamed Mashaly και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου, Dr. Amgad Ahmed Saeed, με αντικείμενο την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης και εκπρόσωποι της Elica Group που προωθεί το έργο.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη σημασία του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα Ελλάδας και Αιγύπτου, με τη δημιουργία ενός κοινού, ζωτικού πεδίου οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι το έργο, το οποίο θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, ενώ μετέφερε τη βούληση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι απαραίτητες μελέτες για την υλοποίησή του. Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα οφέλη που θα έχει για την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεδομένου ότι θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια που θα παράγεται από ΑΠΕ από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στη σημαντική τεχνογνωσία που διαθέτει ο ΑΔΜΗΕ στην υλοποίηση έργων ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ένταξης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών στα Έργα Κοινού/Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος, καθώς θα συμβάλλει στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανατροφοδοτεί τη διεθνή ενεργειακή κρίση. Θα ενισχύσει την εθνική ενεργειακή ασφάλεια, θωρακίζοντας τη χώρα μας από εισαγόμενες κρίσεις σαν και αυτήν που μαίνεται τους τελευταίους μήνες, καθώς θα συμβάλλει αποφασιστικά στον περιορισμό της εξάρτησής μας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Το έργο θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας. Η καθαρή ενέργεια που θα μεταφέρεται στη χώρα μας μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου θα οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού και σε μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Με την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών εμβαθύνουμε τη στρατηγική μας συνεργασία με την Αίγυπτο και προωθούμε την ευημερία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».


Ειδήσεις σήμερα:

Συγκλονίζει η σύζυγος του Αντώνη Συκάρη: «Ήταν το καλύτερο τέλος, εκεί θα ήθελε να φύγει»

Θρίλερ με την έκρηξη στο Moskva, τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα - Βυθίστηκε ή όχι;

Ποιο είναι το μυστικό πίσω από την επιτυχή αντιμετώπιση των Ρώσων από τον ουκρανικό στρατό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης