ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
DW: Κλείνει το κεφάλαιο κρίση για την Ελλάδα

DW: Κλείνει το κεφάλαιο κρίση για την Ελλάδα

Στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ αναφέρεται πλήθος δημοσιευμάτων στον γερμανικό τύπο. Επίσης οι επιπτώσεις των κυρώσεων στη Ρωσία στον κυπριακό τουρισμό

monastiraki_1
Ως τέλος εποχής και κλείσιμο ενός επώδυνου κεφαλαίου για την ελληνική κοινωνία και οικονομία χαρακτηρίζει ο γερμανικός Τύπος την ανακοίνωση του ελληνικού υπ. Οικονομικών για την πρόωρη αποπληρωμή των οφειλών της χώρας στο ΔΝΤ. «Η Ελλάδα έλαβε το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα τέλη Μαρτίου. Από το 2010, τα νεοσύστατα αυτά τότε θεσμικά όργανα της ΕΕ, μαζί με το ΔΝΤ, διέσωσαν τη χώρα από την εθνική χρεοκοπία παρέχοντας χρηματοδοτική βοήθεια δισεκατομμυρίων» υπενθυμίζει το Spiegel Online, ένα από τα γερμανικά μέσα που παρακολούθησαν στενά την ελληνική χρηματοοικονομική κρίση δημοσιεύοντας και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, που συχνά προκαλούσαν έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα.

«Συνολικά τρία διαδοχικά προγράμματα μεταξύ 2010 και 2018 οδήγησαν στη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία και την έξοδο από το κοινό νόμισμα, το ευρώ. Ωστόσο διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν επώδυνες περικοπές στον προϋπολογισμό και αυξήσεις φόρων, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας» σημειώνει το Spiegel Online.

Από την πλευρά της η ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το θετικό μήνυμα δεν πρέπει να συγκαλύπτει το γεγονός ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας εξακολουθεί να εμφανίζει χρέος άνω του (ευρωπαϊκού) μέσου όρου. Εξάλλου οι δαπάνες με φόντο την κρίση του κορωνοϊού έχουν αυξήσει δραματικά τα επίπεδα χρέους στην Ευρώπη. Στις αρχές του έτους υπήρχε αυξανόμενη ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η επικείμενη ανατροπή των επιτοκίων στην Ευρώπη θα επηρέαζε ιδιαίτερα τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Παρά το κούρεμα του 2012 και την πρόσφατη πρόοδο που καταγράφηκε, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη. Στα τέλη του 2021, το ΔΝΤ υπολόγισε το επίπεδο του χρέους στα 366 δισεκατομμύρια ευρώ.»

H Κύπρος χάνει και η Τουρκία κερδίζει στον τουρισμό

Στις συνέπειες που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στον τουρισμό τόσο της Κύπρου όσο και της Βουλγαρίας, πόλους έλξης Ρώσων επισκεπτών, αναφέρεται το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv σημειώνοντας:

«Τόσο στην Κύπρο όσο και στη Βουλγαρία η τουριστική βιομηχανία ανησυχεί για τη θερινή σεζόν του 2022. Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σημαίνουν ότι πιθανώς οι Ρώσοι θα μείνουν μακριά από αυτές τις περιοχές. Μετά την πτώση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί τουριστικοί όμιλοι φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα για πολύ ακόμη. Από αυτό θα μπορούσε να ωφεληθεί η Τουρκία. Η Άγκυρα τάσσεται κατά των κυρώσεων και διατηρεί τον εναέριο χώρο της ανοιχτό στα ρωσικά αεροπλάνα.»

«Οι Ρώσοι αποτελούσαν στο παρελθόν περίπου το 25% των παραθεριστών που έφταναν στην Κύπρο. ‘Αν υποθέσουμε ότι θα χάσουμε όλους αυτούς τους τουρίστες, αυτό θα μας κοστίσει έως και 2% του ΑΕΠ’, προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης» σημειώνει το n-tv.

Πηγή: DW

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διεθνής κατακραυγή κατά Ρωσίας, έρευνα του ΟΗΕ για τη σφαγή στην Μπούτσα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Το μοιραίο λάθος της 33χρονης και τα σενάρια για τα κίνητρα του φρικτού εγκλήματος

Το «Ημερολόγιο» του προξένου Μανώλη Ανδρουλάκη: Είκοσι μέρες στην κόλαση της Μαριούπολης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης