Ecofin: Μπλόκο της Πολωνίας στον ελάχιστο εταιρικό φόρο

Ecofin: Μπλόκο της Πολωνίας στον ελάχιστο εταιρικό φόρο

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν για την εφαρμογή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ecofin
Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο για το εύρος των επόμενων κυρώσεων που θα επιβληθούν προς τη Ρωσία, όσο και στο ζήτημα του ελάχιστου εταιρικού φόρου στο 15%, καθώς στο δεύτερο αυτό ζήτημα η Πολωνία μόνη της στάθηκε απέναντι στα 26 άλλα κράτη- μέλη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρινο Λε Μερ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (Ecofin) στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν για την εφαρμογή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά τις εικόνες φρίκης από την πόλη Μπούκα.

Οι 27 αναφέρθηκαν στην πιθανότητα περισσότερων περιορισμών στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας, περισσότερες και αυστηρότερες κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα, καθώς και σε τράπεζες της Ρωσίας που έχουν ήδη αποσυνδεθεί από το διεθνές δίκτυο SWIFT, αλλά δεν έχουν επιβληθεί ξεχωριστές κυρώσεις. Τα περισσότερα κράτη της ανατολικής ΕΕ, όπως και η Γαλλία η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ζητούσαν να παγώσουν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αλλά η Αυστρία απέρριψε κατηγορηματικά μια τέτοια πιθανότητα. Η Γερμανία από την πλευρά της υποστήριξε ότι το πλέον ορθό θα ήταν το σταδιακό πάγωμα ρωσικού αερίου και πετρελαίου για να μην πληγούν μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Η αντίθεση στην επιβολή κυρώσεων στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία ήταν ακόμα πιο έντονη καθώς κράτη - μέλη που δεν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, φοβούνται περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού, ενώ τα περισσότερα κράτη - μέλη αποφεύγουν να ευθυγραμμιστούν με την πολύ σκληρή στάση της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής.

Το χρονοδιάγραμμα της επιβολής κυρώσεων , οι οποίες θα εμπεριέχουν και τον τομέα της ενέργειας, θα εξαρτηθεί από συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, οι οποίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ελάχιστος εταιρικός φόρος, βέτο από την Βαρσοβία

Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε και για το ζήτημα του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου, καθώς η Πολωνία αρνήθηκε μέχρι το τέλος να προχωρήσει και να συμφωνήσει με τη πρόταση που κατέθεσε η γαλλική προεδρία. Πρόκειται για μια συμφωνία που επιτεύχθηκε σε πλαίσιο ΟΟΣΑ και που αποτελείται από δύο κύρια στοιχεία: Τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή στο 15% για τις πολυεθνικές εταιρείες, που είναι γνωστός ως πυλώνας 2 και τον πυλώνα 1, ο οποίος προβλέπει τη φορολόγηση μέρους των κερδών των πολυεθνικών εταιρειών στις χώρες που λαμβάνει χώρα η οικονομική τους δραστηριότητα.

Κλείσιμο
Ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Σουηδία και η Πολωνία εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις συγκεκριμένες προτάσεις πέρυσι, αν και όλα τα κράτη - μέλη υποχώρησαν από τις αντιρρήσεις τους εκτός από την Πολωνία. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ecofin.

Ειδήσεις σήμερα

«Η συμβίωση με τον ιό δεν θα είναι εύκολη», λέει ο Πρασσάς - Τι θα γίνει με την 4η δόση

Έφτασε στον Κορυδαλλό η Πισπιρίγκου - Γιατί είναι «κόκκινο πανί» στις φυλακές, θα προαυλίζεται μόνη

Η «μουντή» καλημέρα στο συγκλονιστικό σκίτσο του Αρκά για τις φρικαλεότητες στη Μπούτσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης