Μείον 60% οι δασμοί στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων !
Την μείωση έως και κατά 60% των δασμών και της κάθε είδους επιβάρυνσης στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες «ρίχνει» στο τραπέζι η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να βρεθεί επιτέλους μια λύση, ή έστω μια προσέγγιση στο χρονίζον θέμα της υπογραφής συμφωνίας για το Παγκόσμιο Εμπόριο.
Πρόταση δελεαστική αλλά όχι χωρίς ανταλλάγματα, αφού, όπως δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εμπορίου Peter Mandelson αυτή
Την μείωση έως και κατά 60% των δασμών και της κάθε είδους επιβάρυνσης στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες «ρίχνει» στο τραπέζι η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να βρεθεί επιτέλους μια λύση, ή έστω μια προσέγγιση στο χρονίζον θέμα της υπογραφής συμφωνίας για το Παγκόσμιο Εμπόριο.
Πρόταση δελεαστική αλλά όχι χωρίς ανταλλάγματα, αφού, όπως δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εμπορίου Peter Mandelson αυτή είναι η καλύτερη δυνατή προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια ανάλογη κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους των αναπτυσσόμενων χωρών – ή και των αναλογικά ανεπτυγμένων όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα – θα ήταν η μείωση κατά «ένα σημαντικό ποσοστό» των τιμών των βιομηχανικών πρώτων υλών αλλά και των βιομηχανικών προϊόντων τους που εισάγονται στην Ευρώπη!
Ανάλογη ήταν μάλιστα και η τοποθέτηση της Αμερικανίδας εκπροσώπου για θέματα Εμπορίου, της κυρίας Susan Schwab, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σε διαπραγματεύσεις για θέματα τόσο σημαντικά όσο το παγκόσμιο εμπόριο, δεν μπορεί να υποχωρεί μόνον η μία πλευρά. Χρειάζεται και η ανάλογη συνεισφορά των αναπτυσσόμενων χωρών για να καταλήξουμε σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα».
Ιδιαίτερα η πρόταση Mandelson κρίνεται ως εξόχως σοβαρή, αφού ο προηγούμενος γύρος των ... ατέρμονων συνομιλιών για μια διεθνή συμφωνία για το Εμπόριο είχε ουσιαστικά ναυαγήσει στην άρνηση της ΕΕ να μειώσει την επιβάρυνση στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα πέραν του 54%. Αλλά ακόμα κι αυτή η πρόταση για το -60% ελήφθη όχι αναίμακτα, αφού διαφωνούν – και Κύριος Οίδε τι ανταλλάγματα πήραν για να συναινέσουν τελικά – χώρες με μεγάλη αγροτική παραγωγή όπως η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Ισπανία!
Την «έπεσαν» στην Κίνα
Τέλος, στο περιθώριο των έως τώρα συνομιλιών τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου - World Trade Organization (WTO), σχεδόν ομόφωνα, κάλεσαν την Κίνα να εγκαταλείψει την πρακτική της προστασίας της βιομηχανίας της, μια πρακτική που βρίσκει ιδιαίτερη εφαρμογή στην αυτοκινητοβιομηχανία
Ο WTO κινήθηκε μετά από σωρεία καταγγελιών μεγάλων δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών οι οποίες είτε έχουν εγκαταστήσει εργοστάσια συναρμολόγησης στην Κίνα, είτε έχουν προχωρήσει στη σύσταση κοινοπραξιών με τοπικές εταιρείες.
Σε κάθε περίπτωση οι κινεζικές αρχές τις υποχρεώνουν να χρησιμοποιούν εξαρτήματα, ανταλλακτικά και πρώτες ύλες σε ποσοστό άνω του 60% παραγόμενες στην Κίνα. Σε αντίθετη περίπτωση οι εισαγόμενες ύλες και εξαρτήματα επιβαρύνονται με κολοσσιαίους δασμούς. Τώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου καλεί την Κίνα να σταματήσει άμεσα αυτή την πρακτική, απειλώντας ακόμα και με αποβολή της από τον Οργανισμό!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr