Μπαίνει στις ράγες το πρότζεκτ ύψους €3,5 δισ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου

Μπαίνει στις ράγες το πρότζεκτ ύψους €3,5 δισ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου

Θα μεταφέρει 3.000 MW φθηνής και καθαρής ενέργειας  στην Ελλάδα και την Ευρώπη - Θετικό σινιάλο από κονσόρτσιουμ ελληνικών τραπεζών για χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ.

ilektriki-diasyndesi
Τα θεμέλια της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου με ένα καλώδιο συνολικής ισχύος 3.000 MW, βάζει o όμιλος Κοπελούζου, ξεκινώντας ένα μεγάλο και φιλόδοξο πρότζεκτ που αναμένεται να κοστίσει συνολικά το αστρονομικό ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το σχεδιασμό του νέου καλωδίου επιβεβαίωσε αργά χθες το βράδυ η διοίκηση της εταιρείας ενώ νωρίτερα το μεσημέρι τις πτυχές του έργου οριστικοποίησαν σε τηλεδιάσκεψη ο Πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος El Sisi παρουσία του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer.

Το έργο για το οποίο υπάρχει ήδη Ελληνικό κονσόρτσιουμ τραπεζών για να το χρηματοδοτήσει με κεφάλαια ύψους 1,5 δις, ευρώ έχει υποβάλλει αίτημα ένταξης στο δεκαετές πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών (ENTSOe) προκειμένου να ενταχθεί στη λίστα έργων κοινού ενδιαφέροντος και να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.

Ωστόσο το πρότζεκτ είναι ανοικτό και σε άλλους επενδυτές για χρηματοδότηση με τους διαχειριστές του ελληνικού (ΑΔΜΗΕ) και του Αιγυπτιακού συστήματος να βάζουν σοβαρή υποψηφιότητα.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά χθες υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου, στο έργο θα μπει όποιος μπορεί να βάλει κεφάλαια, τονίζοντας όμως ότι η μετοχική σύνθεση δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά του πολυμετοχικού σχήματος της Gastrade με τους έξι μετόχους (σ.σ κατασκευάζει τα δύο FSRU στην Αλεξανδρούπολη).

Το έργο προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση του Αιγυπτιακού με το Ελληνικό Σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας μέσω διπλού ζεύγους υποθαλάσσιων καλωδίων και ζεύξης συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης με στόχο την μεταφορά 100% καθαρής ενέργειας που θα παράγεται από ΑΠΕ στην Αίγυπτο.

Κλείσιμο
Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Μακρόν μετά την συνομιλία με Πούτιν: Ερχονται τα χειρότερα για την Ουκρανία

Την επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου συμφώνησαν Μητσοτάκης και Αλ - Σίσι

Απρόθυμοι δύο γιατροί να καταθέσουν για την υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης