Πόλεμος στην Ουκρανία: Το κακό και το... λιγότερο κακό σενάριο της Moody’s για τις επιπτώσεις στην οικονομία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το κακό και το... λιγότερο κακό σενάριο της Moody’s για τις επιπτώσεις στην οικονομία

Πετρέλαιο στα 150 δολάρια προβλέπει το χειρότερο σενάριο του οίκου

moodys
Δύο κυρίως σενάρια, ένα κατάπαυσης του πυρός και ένα μακράς σύγκρουσης, εξετάζει η Moody’s Analytics για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία.

Στο θετικό σενάριο με μικρές επιπτώσεις στην οικονομία, ο οίκος δίνει μόνο 15% πιθανότητες και δεν εξετάζεται.

Στο πρώτο σενάριο της Moody’s της ταχείας επίλυσης οι πιθανότητες που δίνει η Moody’s είναι 55% και προβλέπει μια εκεχειρία να επιτυγχάνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το σενάριο, οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται ήπια με το Brent να φτάνει τα 110 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζεται περισσότερο, φθάνοντας τα 35 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU.

Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται, με την Ευρώπη να φέρει το κύριο βάρος. Ο πληθωρισμός συμπιέζει τα διαθέσιμα εισοδήματα και το καταναλωτικό κλίμα εξασθενεί, οδηγώντας σε επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Κλείσιμο
Στο δεύτερο σενάριο, αάν η ρωσική εισβολή λάβει τη μορφή μία παρατεταμένης σύγκρουσης, εκδοχή στην οποία δίνονται πιθανότητες 30%, τότε η ανθρωπιστική τραγωδία στην Ουκρανία θα πυροδοτήσει ισχυρή απάντηση με τη μορφή κυρώσεων από ΕΕ και ΗΠΑ, με αποτέλεσμα αντίποινα της Ρωσίας με μείωση προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ως αποτέλεσμα, η τιμή του αργού Brent εκτοξεύεται στα 150 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου φτάνουν τα 50 δολ. ανά εκατομμύριο BTU.

Επίσης οι επενδυτές τρέπονται σε μαζική φυγή από το ρίσκο στις παγκόσμιες αγορές περιουσιακών στοιχείων, καθώς τα risk assets διορθώνουν απότομα και το δολάριο ΗΠΑ επωφελείται από τις ροές.

Η κατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού θα αρκετά χρόνο για να επιλυθεί σε αυτό το σενάριο και οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τελικά διαμορφώνονται σε μια νέα ισορροπία σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Εισβολή στην Ουκρανία: Το «ευχαριστώ» του Ζελένσκι στον Βαρθολομαίο για τη συμπαράσταση του Πατριαρχείου


Survivor: Η Βρισηίδα στον τάκο και στον... κουβά οι Μαχητές - Δείτε βίντεο


Θα πατήσει ο Πούτιν το «κόκκινο κουμπί» για την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης