Οι παππούδες του Ντάιμον της JP Morgan, οι αντένες της BC Partners και το Πεντελικόν με τη Hilton

Οι παππούδες του Ντάιμον της JP Morgan, οι αντένες της BC Partners και το Πεντελικόν με τη Hilton

–Χαίρετε, με ρωτούν αρκετοί (λες κι είμαι η σοφή κουκουβάγια της παρέας) αν έκανε σωστά ο Τσίπρας που κατέθεσε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, αν θα στριμωχτεί ο Μητσοτάκης αφού θα έχει τον Τσίπρα απέναντί του να του λέει για τη χιονοθύελλα, την πανδημία και την ακρίβεια αν, αν, αν. Κοιτάξτε, κατ’ αρχήν έχω την εντύπωση ότι ο Τσίπρας λειτούργησε χθες εν θερμώ, αφού μαθαίνω ότι εκνευρίστηκε με το τελευταίο γκάλοπ (στον Alpha) που εν μέσω «κυβερνητικής ταραχής» βγήκε στον αέρα και τον έδειξε στα ίσα με τον Ανδρουλάκη και 14 μονάδες μακριά από τον Μητσοτάκη

DARKROOM_ROOM_FIN
Μπορεί να είναι κι έτσι, αλλά γενικώς όταν πιέζεσαι λογικό είναι να θέλεις να αντιδράσεις και αυτό έκανε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ με την κίνηση της πρότασης μομφής. Δεν έχει και πολλούς άλλους τρόπους άλλωστε να πιέσει, ενώ ακούει και κριτική από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

-Τώρα, επί της ουσίας, νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν θα δυσκολευτεί να του απαντήσει με κάποιον τρόπο «ότι εγώ εμφανίστηκα μόλις τελείωσε ένα καιρικό φαινόμενο που ταλαιπώρησε κόσμο, αλλά δεν τον έστειλε στον τάφο ούτε με πλημμύρες (24 νεκροί στη Μάνδρα) ούτε με φωτιές (102 νεκροί στο Μάτι). Ζήτησα συγγνώμη για τις ολιγωρίες και προχωράω να βελτιωθώ». Όσο για την πανδημία, με την ακρίβεια, ok. Προβλήματα μεγάλα, αλλά όχι προερχόμενα από τη διακυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά από την παγκόσμια ενεργειακή κι υγειονομική κρίση.

–Τρομερή η ατάκα του Ντίμον στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, στο Μαξίμου: «Πάντα σκέφτομαι ότι αν οι παππούδες μου ήταν εδώ, τρεις από τους οποίους μετανάστευσαν από τη χώρα σε δύσκολες εποχές, θα εκπλήσσονταν σήμερα για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι βρίσκομαι με τον Πρωθυπουργό και, ο δεύτερος, ότι είμαι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase». Αυτά από τον άνθρωπο που είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας στον πλανήτη και η περιουσία του αγγίζει τα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

-Και για όσους δεν το γνωρίζουν, ο παππούς του -από την πλευρά του πατέρα του- ονομαζόταν Πάνος Παπαδημητρίου. Ήταν τραπεζίτης από τη Σμύρνη. Λίγο πριν από την καταστροφή της από τους Τούρκους, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και έφυγε για τη Νέα Υόρκη. Άλλαξε το όνομά του σε Ντίμον και έπιασε δουλειά ως χρηματιστής στη Shearson Hammill από όπου ξεκίνησε την καριέρα του και ο πατέρας τού Ντίμον, Θεόδωρος.

-Πάμε όμως στην business πλευρά της επίσκεψης, γιατί εκεί είναι τα σημαντικά και ενδιαφέροντα. Οπως ενημέρωσε ο κ. Ντίμον, η αμερικανική τράπεζα θα επενδύσει 200 εκατομμύρια στη Viva για να υποστηρίξει την ανάπτυξή της. Η Viva θα επεκταθεί στον δανεισμό μικρών – μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ θα ξεκινήσει και το merchant banking. Δηλαδή, τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι εμπορικές τράπεζες στους πελάτες τους που είναι μεγάλες επιχειρήσεις και περιλαμβάνει από συμβουλευτικές υπηρεσίες μέχρι κοινοπρακτικά δάνεια και leasing.

-Aυτό σημαίνει ότι η Viva θα αξιοποιήσει την τραπεζική άδεια (που ήδη κατέχει) για να δραστηριοποιηθεί σε νέα πεδία, έχοντας τις πλάτες τής J P Morgan. Με δυο λόγια, αποκτήσαμε στην ελληνική αγορά μια νέα τράπεζα που θα σταθεί απέναντι στις 4 συστημικές έχοντας ψηφιακή οργάνωση, χωρίς κόστος δικτύου και χωρίς το βάρος των κόκκινων δανείων. Μέχρι τώρα οι ξένες τράπεζες δεν τα πήγαν καλά με την ελληνική αγορά (τελευταίο παράδειγμα η HSBC που επιτέλους βρίσκει τώρα την πόρτα της εξόδου), αλλά η στήλη έχει την εντύπωση πως ένα νέο κεφάλαιο μόλις ξεκίνησε για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Κλείσιμο
-Ο Ντίμον, μετά τον πρωθυπουργό, είδε κατ’ ιδίαν τη Μαριάννα Λάτση, η οποία -δια του family office- είναι μέτοχος στη VIVA.

-Σε αυτό τον κύκλο των επιλεκτικών κατ΄ ιδίαν επαφών, που έγιναν στο ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρεταννίας», ο Ντίμον συναντήθηκε με τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο.

-Επίσης, συνάντησε τετ α τετ τον CEO της Alpha Bank, Β. Ψάλτη. Η γνωριμία των δύο ανδρών οικοδομήθηκε πάνω στη σχέση του Ντίμον με τον αείμνηστο Γιάννη Κωστόπουλο, εδραιώθηκε όμως μέσα από μια σειρά κρίσιμων συναλλαγών τις οποίες υλοποίησε ο Β. Ψάλτης την περασμένη δεκαετία, με την υποστήριξη της JP Morgan. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, Ντίμον και Ψάλτης συζήτησαν τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, για τις οποίες αμφότεροι εμφανίζονται αισιόδοξοι.

-Ο κύκλος των ελληνικών επαφών του Ντίμον ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, Φ. Καραβία.

-Και επειδή αναφέρθηκα προηγουμένως στην Alpha Bank, να προσθέσω ότι εξαιρετικά νέα έρχονται σύντομα για την τράπεζα από Κύπρο μεριά. Η πώληση του πακέτου ΝPLs -ύψους 2,2 δισ. ευρώ, με την επωνυμία SKY– είναι στην τελική ευθεία, καθώς η Alpha Bank έχει στα χέρια της δύο δεσμευτικές προσφορές. Αυτό που κάνει τη συναλλαγή πολύ ενδιαφέρουσα είναι ότι και οι δύο προσφορές υπερβαίνουν τα 700 εκατ. ευρώ.

-Έπιασαν οι αντένες μου τελευταία ότι η BC Partners είναι (και πάλι) σε συζητήσεις με τηλεοπτικό σταθμό προκειμένου να αποκτήσει και δεύτερη συχνότητα στη χώρα μας.

–Το ερώτημα ήταν σαφές στο προχθεσινό business story του Newmoney: Θα καταφέρουν οι Ρώσοι της ΜΕRΕ να επιβιώσουν στην ελληνική αγορά super market; To σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί σοβαρή προσπάθεια από τους αδελφούς Αντρέι και Σεργκέι Σνάιντερ, ιδιοκτήτες της αλυσίδας. Το κατάστημα της hard discount αλυσίδας στον Λαγκαδά, το πρώτο που άνοιξε (σε σύνολο πέντε) στην Ελλάδα, έκλεισε στις 22 Ιανουαρίου. Σε σχετική ανάρτηση αναφέρεται πως μεταφέρεται, χωρίς να γίνει γνωστή η νέα τοποθεσία. Έκτοτε, ουδέν νεώτερον.

-Πηγές από το περιβάλλον του αποκαλούμενου στην αγορά και “Άι Βασίλη από τη Βενεζουέλα”, Θ. Δουζόγλου, ισχυρίζονται ότι το Πεντελικόν θα είναι έτοιμο στις 31/12/22 και θα παραδοθεί για διαχείριση στη Hilton, η οποία το 2023 αναλαμβάνει τα ηνία. Υπενθυμίζεται ότι η στήλη απευθύνθηκε στην υπεύθυνη της Ηilton για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή -που εδρεύει στο Λονδίνο- και είχε λάβει την απάντηση πως ο αμερικανικός όμιλος «είναι αποφασισμένος να αναπτυχθεί στην Ελλάδα και είναι σε συζητήσεις με διάφορους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων σχετικά με τις ευκαιρίες να επεκτείνει την παρουσία της, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε νέα projects να ανακοινώσουμε».


ΠΗΓΗ:https://www.newmoney.gr/
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης