Ανοικτή συνεργατική ψηφιακή πλατφόρμα παρουσίασε το Υπερταμείο, τι είναι το O2 Hub

Ανοικτή συνεργατική ψηφιακή πλατφόρμα παρουσίασε το Υπερταμείο, τι είναι το O2 Hub

Με αυτήν την ενέργεια, αξιοποιείται ένα σημαντικό περιουσιακό κομμάτι του υπερταμείου, όπως είναι τα ανοικτά δεδομένα των θυγατρικών του

upertameio
Το O2 Hub, ένα νέο πρωτοποριακό Open Data & Open API Hub των θυγατρικών και συμμετοχών του Υπερταμείου, παρουσίασαν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Στέφανος Γιουρέλης, και η Chief Technology Officer Αφροδίτη Σεβαστή.

Πρόκειται για ένα καθοριστικής σημασίας βήμα του Υπερταμείου στην πορεία της ψηφιακής μετάβασης, που παρέχει πρόσβαση σε επιλεγμένα σύνολα ανοικτών δεδομένων των θυγατρικών του, σε θεματικές όπως η ύδρευση και αποχέτευση, οι μεταφορές και τα ταχυδρομεία, η διανομή τροφίμων, αλλά και σε άλλους τομείς που συμπεριλαμβάνονται στις δραστηριότητές του. Με αυτήν την ενέργεια αξιοποιείται ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό κομμάτι του υπερταμείου, όπως είναι τα ανοικτά δεδομένα των θυγατρικών του, για να παραχθεί αξία τόσο προς όφελος της κοινωνίας, όσο και προς όφελος της οικονομίας, αλλά και του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τη μελέτη για τον οικονομικό αντίκτυπο των ανοικτών δεδομένων που εξέδωσε το 2020 το European Data Portal, η εξοικονόμηση χρόνου στις μετακινήσεις, η πιο έγκαιρη παροχή πρώτων βοηθειών, η αύξηση στις θέσεις εργασίας, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι κάποια από αυτά τα σημαντικά οφέλη, σε ένα περιβάλλον όπου η τάση μεγέθους της αγοράς ανοιχτών δεδομένων στην Ευρώπη δείχνει να είναι περισσότερα από 200 δισ. ευρώ έως το 2025.

Έως σήμερα, στο O2 Hub υπάρχουν διαθέσιμα 41 σύνολα δεδομένων από 7 θυγατρικές εταιρείες, σε 10 θεματικές περιοχές. Ο επισκέπτης του κόμβου μπορεί να βρει δεδομένα των αστικών συγκοινωνιών (Συγκοινωνίες Αθηνών), της παραγωγής και κατανάλωσης πόσιμου νερού (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), της διακίνησης αλιευμάτων, οπωρολαχανικών και κρεάτων (ΟΚΑΑ, ΚΑΘ), δεδομένα ταχυδρομικών υπηρεσιών (εισαγωγές-εξαγωγές ταχυδρομικών αντικειμένων) (ΕΛΤΑ) και πολλά ακόμη χρήσιμα στοιχεία.

Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί την έναρξη μιας σειράς πρωτοβουλιών του Υπερταμείου και των θυγατρικών του, με σκοπό την ανταλλαγή γνώσης μέσω ανοιχτών δεδομένων, συμβάλλοντας καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ενίσχυση της διαφάνειας και της καινοτομίας και αποτελώντας σημαντικό εργαλείο για τους τομείς της έρευνας και των νεοφυών επιχειρήσεων. Μέσω της διάθεσης δεδομένων των δημοσίων επιχειρήσεων, το Υπερταμείο φροντίζει να εξασφαλίσει σε πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς, start up επιχειρήσεις, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς τη δυνατότητα να αντλούν τα απαραίτητα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες, πάντα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Στόχος είναι η διαρκής αναβάθμιση του Hub και ο εμπλουτισμός του με περισσότερα σύνολα δεδομένων από το σύνολο των θυγατρικών και συμμετοχών του, εξασφαλίζοντας έτσι τη χρηστική βιωσιμότητά του. Παράλληλα, επενδύει στην ανάπτυξη αυτοματισμών για την επικαιροποίηση των δεδομένων και δημιουργεί την απαραίτητη κουλτούρα ανοικτών δεδομένων σε όλο τον όμιλο με τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των θυγατρικών για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, καθώς και για την περαιτέρω αξιοποίηση του Hub ως σημείου αναφοράς στο ευρύτερο οικοσύστημα.

Κλείσιμο
Σε δήλωσή του, ο κ. Γιουρέλης επισήμανε: «Είναι η πρώτη φορά για την Ελλάδα που οι δημόσιες επιχειρήσεις συνεργάζονται για να παρέχουν από κοινού δεδομένα σε κλίμακα μέσω ανοιχτών προγραμματιστικών διεπαφών». Παράλληλα, τόνισε ότι «με την υλοποίηση του Hub ενισχύουμε την τεχνογνωσία των θυγατρικών μας για την ένταξή τους στην οικονομία των δεδομένων. Ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε τη διαλειτουργικότητα με άλλους εθνικούς και διεθνείς κόμβους δεδομένων και αναδεικνύουμε την περιουσία των δεδομένων του ομίλου, ενώ συντασσόμαστε με την ευρύτερη εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική για τα ανοιχτά δεδομένα».

Ειδήσεις σήμερα:

Έφτασαν στην Τανάγρα τα πρώτα Rafale από τη Γαλλία - Πέταξαν πάνω από την Ακρόπολη

Θεοδωρικάκος: 180 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας έχουν αντιμετωπιστεί από την αστυνομία της Θεσσαλονίκης

Πώς θα δηλώσετε τις αλλαγές στην περιουσιακή σας κατάσταση στο Ε9
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης