Παρελθόν ο πρόεδρος της Credit Suisse Aντόνιο Όρτα Οσόριο γιατί παραβίασε τα μέτρα καραντίνας

Παρελθόν ο πρόεδρος της Credit Suisse Aντόνιο Όρτα Οσόριο γιατί παραβίασε τα μέτρα καραντίνας

Ο Πορτογάλος παραβίασε δύο φορές τα μέτρα για τον κορωνοιό ταξιδεύοντας στη Βρετανία για να παρακολουθήσει το Γουίμπλεντον - Εσωτερική έρευνα για τη συμπεριφορά του είχε ζητήσει το ΔΣ της τράπεζας

horta
Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η είδηση ότι ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, Αντόνιο Όρτα Οσόριο, υπέβαλε την παραίτησή του, μόλις εννέα μήνες αφότου ανέλαβε τα ηνία του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Ο Βρετανοπορτογάλος τραπεζίτης αποχωρεί από την ελβετική τράπεζα καθώς παραβίασε δύο φορές τα μέτρα καραντίνας κατά του κορωνοιού, με τον Άξελ Λίμαν να παίρνει τη θέση του, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Ο Ελβετός Λίμαν, μέλος του συμβουλίου και πρόεδρος της επιτροπής εκτίμησης κινδύνου, έχει θητεία 10 ετών στην ανταγωνιστική UBS και σχεδόν δύο δεκαετιών στη Zurich Financial Group.

Μόλις έγινε γνωστό ότι αναλαμβάνει τα ηνία της ελβετικής τράπεζας, ξεκαθάρισε ότι δεν σχεδιάζονται σαρωτικές αλλαγές για την Credit Suisse.

Ο Αντόνιο Όρτα Οσόριο, υπέπεσε σε μία σειρά λαθών: παραβίασε τους κανόνες καραντίνας στην Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο όπως επίσης χρησιμοποίησε το εταιρικό αεροσκάφος για κάνει διακοπές στις Μαλδίβες, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Η αποχώρησή του έρχεται λιγότερο από έναν χρόνο αφότου προσελήφθη για να βοηθήσει την τράπεζα να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της επενδυτικής εταιρείας «Archegos».

Κλείσιμο
Χθες το βράδυ, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι ο Όρτα-Οσόριο αποχωρεί από τα καθήκοντά του ύστερα από έρευνα που ζήτησε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Η προσωπική συμπεριφορά του τραπεζίτη βρέθηκε στο στόχαστρο καθώς καθώς παραβίασε δύο φορές τους κανόνες για την καραντίνα το 2021.
Ο Όρτα- Οσόριο παραβίασε τους κανόνες καραντίνας ταξιδεύοντας από το Λονδίνο προς τη Ζυρίχη στις 28 Νοεμβρίου.

Το ταξίδι έγινε μία ημέρα αφότου η Ελβετία επέβαλε δεκαήμερη καραντίνα στις αφίξεις από τη Βρετανία και αρκετές άλλες χώρες, εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Όμικρον».

Τότε ο τραπεζίτης είχε υποστηρίξει ότι η παραβίαση ήταν ακούσια και ότι αναφέρθηκε στις υγειονομικές αρχές και την ελβετική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή Finma ζητώντας συγγνώμη . Δεσμεύτηκε επίσης ότι δεν θα επαναληφθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, το Δεκέμβριο του 2021, η τράπεζα έκανε έρευνα για το ταξίδι του Όρτα- Οσόριο όπως και για το γεγονός ότι παρακολούθησε τους τελικούς του Γουίμπλεντον τον Ιούλιο στη Βρετανία, όταν τα μέτρα για τον κορωνοϊό στη χώρα απαιτούσαν να βρίσκεται σε καραντίνα.

Ο Όρτα Οσόριο παραβίασε όμως όχι μόνο τα κυβερνητικά μέτρα για τον κορωνοϊό αλλά και τους κανόνες της τράπεζας για τη χρήση εταιρικού αεροσκάφους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η «Wall Street Journal».
Το περασμένο φθινόπωρο χρησιμοποίησε εταιρικό αεροσκάφος για να ταξιδέψει για διακοπές στις Μαλδίβες. Τότε η Credit Suisse είχε ανακοινώσει κανόνες σχετικά με με τη χρήση ιδιωτικών τζετ από τον πρόεδρο και άλλα στελέχη.

«Λυπάμαι που ορισμένες προσωπικές μου ενέργειες οδήγησαν σε δυσκολίες για την τράπεζα και διακινδύνευσαν την ικανότητά μου να εκπροσωπώ την τράπεζα εσωτερικά και εξωτερικά», ανέφερε ο Όρτα- Οσόριο σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Credit Suisse.

«Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η παραίτησή μου είναι προς το συμφέρον της τράπεζας και των ενδιαφερόμενων πλευρών της, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή», πρόσθεσε.

Ποιος είναι ο Βρετανοπορτογάλος Aντόνιο Όρτα Οσόριο 

Ο Αντόνιο Όρτα Οσόριο γεννήθηκε στη Λισαβόνα. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας.

Έγινε μέλος της Citibank στην Πορτογαλία και σύντομα εντάχθηκε στο δυναμικό της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη. Ο τραπεζίτης αργότερα μετακόμισε στη Βραζιλία και έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Banco Santander Brazil και πρόεδρος του ομίλου Santander στη Βραζιλία.

Το 2011 διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος του τραπεζικού ομίλου Lloyds. Το 2017, ο τραπεζικός όμιλος Lloyds ανακοίνωσε ότι θα μείωνε τις αμοιβές του αφεντικού του κατά 228.000 λίρες, αφού αποκαλύφθηκε ότι είχε λάβει 51,4 εκατομμύρια λίρες από τότε που έγινε διευθύνων σύμβουλος το 2011.

Ειδήσεις σήμερα:

Αργυρούπολη: «Ντρέπομαι, να σαπίσεις στη φυλακή», λέει η κόρη του 46χρονου που χτύπησε τη σύντροφό του

Αλέκος Φασιανός: «Αντίο» στον Έλληνα «Άγιο» της ζωγραφικής τέχνης

Τροχαίο Τζώρτζη Μονογυιού: Ψάχνουν στο «μαύρο κουτί» το λάθος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης