Η Εθνική Τράπεζα βγαίνει στις αγορές, ο Μυτιληναίος κέρδισε την Ιmerys, η United βγάζει ομόλογα και η TUI… πάει Ρόδο

Η Εθνική Τράπεζα βγαίνει στις αγορές, ο Μυτιληναίος κέρδισε την Ιmerys, η United βγάζει ομόλογα και η TUI… πάει Ρόδο

Χαίρετε, μια αισιοδοξία ότι η Οmicron σταδιακά υποχωρεί υπάρχει γύρω μας και, φυσικά, το ίδιο συμβαίνει και στην κυβέρνηση, αν και πιο καθαρή εικόνα θα έχουμε τις επόμενες 20 ημέρες για την τάση αυτή. Στο Μ.Μ., πάντως, έχουν αρχίσει -και λογικό είναι- την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας να «συνδέουν τους κρίκους» που θα οδηγήσουν εντέλει στις εκλογές, ασχέτως αν αυτές μπορεί να γίνουν και του χρόνου.

DARKROOM_ROOM_FIN
Βασικά, υπάρχει το Φθινόπωρο ως «σενάριο 1» και η πρώιμη Ανοιξη του 2023 ως «σενάριο 2», αλλά μέχρι τότε υπάρχει πολύς δρόμος και προετοιμασία από πλευράς Μ.Μ. για να πάνε στην τελική ευθεία. Σκέφτονται σοβαρές θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, αλλά και πολλά «πρακτικά πράγματα» στην οικονομία τα οποία μεταφράζονται σε νούμερα που θα δούμε στον προϋπολογισμό του 2022. Θέλει… μια τέχνη να μην κλωτσήσουν τα νούμερα με τις πολλές παροχές, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο Μητσοτάκης είναι και σε κάτι τυχερός: η ΕΕ δεν επιμένει στα «σφιχτά μεγέθη» λόγω της πανδημίας, δηλαδή π.χ. αν θέλουν να κόψουν κάτι από τις επιστρεπτέες προκαταβολές μπορούν να το κάνουν, αλλά τώρα είναι νωρίς ακόμα για τέτοιες κουβέντες.

Αντιθέτως, δεν είναι καθόλου νωρίς για τα επενδυτικά πρότζεκτ, βλέπετε ότι για τον διαγωνισμό της Αττικής Οδού σπεύδει (κατόπιν εντολής του Μ.Μ.) το ΤΑΙΠΕΔ να τον εκκινήσει, γιατί πιστεύουν ότι θα έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα. Πράγματι, δεν υπάρχει μεγάλη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ή όμιλος που να μη δηλώσει συμμετοχή σε συνδυασμό με ξένα fund τα οποία διαθέτουν «ταμείο» για να φτάσουν τα «bids» στα 2 και πλέον δισ. ευρώ.

-Ταυτοχρόνως, στο Μ.Μ. παρακολουθούν και τα… άλλα νούμερα, αυτά των δημοσκοπήσεων. Μιλούν με όλους τους βασικούς παίκτες της δημοσκοπικής αγοράς (Γεράκης, Φαναράς, Αράπογλου) και φυσικά με τον δικό τους Λιβάνιο, ο οποίος και τα «σουμάρει» για να τα παρουσιάσει στους «στενούς πρωινούς καφέδες» και εν γένει επειδή υπάρχει μια κάποια κινητικότητα, βρε αδελφέ.

-Η δουλειά της εβδομάδας -εκτός απροόπτου, πάντοτε- θα είναι η εξαγορά του ελληνικού κλάδου της HSBC από την Τράπεζα Πειραιώς. Αν κατάλαβα καλά, όλα είναι κλεισμένα και οι σχετικές ανακοινώσεις έχουν προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους όρους της συμφωνίας, καθώς η Πειραιώς προχωρεί σε μια συμφωνία που ο ανταγωνισμός δεν δέχθηκε να κάνει. Τώρα, αν λείπει κάνα… χαρτόσημο και το ανακοινώσουν Τετάρτη – Πέμπτη δεν χάλασε ο κόσμος, αλλά ήταν stand by για αύριο.

-Aπό τις επαφές τραπεζών – θεσμών που έγιναν αυτές τις ημέρες το πιο ενδιαφέρον είναι η έμφαση που έδωσαν οι δανειστές στις ανακτήσεις κόκκινων δανείων. Επισήμαναν τις χρονικές καθυστερήσεις και συζήτησαν με τα στελέχη των τραπεζών τους λόγους. Εγινε αναφορά στο γεγονός ότι τα δικαστήρια ήταν κλειστά κάποιο διάστημα λόγω της πανδημίας, στις δυσλειτουργίες του εξωδικαστικού συμβιβασμού, στον Νόμο Κατσέλη κ.λπ. Ολη αυτή η συζήτηση έγινε φυσικά στη “σκιά’ των εγγυήσεων του Δημοσίου. Κατά τα λοιπά, συζητήθηκε και η τακτοποίηση των δανείων που δόθηκαν με εγγύηση του Δημοσίου (πυρόπληκτοι, σεισμοπαθείς κ.λπ.). Η συζήτηση στάθηκε λίγο και στα θέματα που άπτονται της κερδοφορίας των τραπεζών, στα MREL (ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις) και τις εκδόσεις που θα διενεργήσουν οι τράπεζες. Θεσμοί και τράπεζες υπολογίζουν τώρα πως έως το 2024 θα γίνουν ενήμερα 2 με 3 δισ. κόκκινα δάνεια, ενώ περίπου για άλλα τόσα θα ρευστοποιηθούν οι εγγυήσεις τους. Η γνώμη μου; Αισιόδοξους τους βρίσκω.

-Κι αφού μιλάμε για τις εκδόσεις των τραπεζών, μια άλλη είδηση που θα κάνει αίσθηση αυτή την εβδομάδα είναι η έξοδος της Εθνικής Τράπεζας στις αγορές για ένα νέο ομολογιακό δάνειο TIER II. Οσον αφορά το ύψος της έκδοσης, ακούω από την επενδυτική κοινότητα, που εμπλέκεται στη σχετική προετοιμασία, για 300-350 εκατ. ευρώ.

Κλείσιμο
-Ο καιρός περνά και τα μαύρα σύννεφα πάνω από το deal για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής παραμένουν αμετακίνητα. Διαβάζω αριστερά – δεξιά για αλλαγή του management στην Ασφαλιστική, αλλά άδεια για να ολοκληρωθεί το deal από την DG Comp ή άλλη ελληνική εποπτική αρχή δεν υπάρχει – επί του παρόντος, τουλάχιστον. Κι έχουν περάσει πόσοι μήνες; Μην ψάχνεστε: 26 Μαρτίου 2021 υπεγράφη η δεσμευτική συμφωνία με την Εθνική τράπεζα. Σε δύο μήνες και κάτι ημέρες θα φτιάξουμε τούρτα με ένα κεράκι, κι αναρωτιέμαι ποιος θα το σβήσει τότε. Η στήλη πάντως στην τούρτα θα καλέσει εκείνους τους Ελληνοαμερικάνους, τον Μάθιου και τα άλλα παιδιά που κατά καιρούς ενδιαφέρθηκαν για την Ασφαλιστική, να τραγουδήσουν όλοι μαζί το happy birthday.

-Έπειτα από μια αντιδικία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στα πολιτικά δικαστήρια που κράτησε πέντε χρόνια, η Επιτροπή έκανε δεκτή την καταγγελία που είχε κάνει η Μυτιληναίος τον Σεπτέμβριο 2016 κατά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ (πρώην S&B). Εκρινε ότι η IMERYS καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά και επέβαλε στον εξαρτημένο από αυτή και επί πενήντα και πλέον χρόνια πελάτη της (ΑτΕ/Μυτιληναίος), καταχρηστικούς όρους προμήθειας του βωξίτη, που είναι η βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου. Η κατάχρηση, σύμφωνα με την απόφαση, πραγματοποιήθηκε μέσω υπερβολικής και αδικαιολόγητης -από εμπορικής άποψης- αύξησης της τιμής και δραματικής μείωσης των ποσοτήτων που παράγει και παραδίδει. Η απόφαση της Επιτροπής αναμένεται ότι θα δημοσιευθεί σύντομα και θα υποχρεώνει την IMERYS να απέχει από καταχρηστικές συμπεριφορές, καταλογίζοντας και σημαντικού μεγέθους πρόστιμα. Η αντιδικία θα συνεχιστεί στα πολιτικά δικαστήρια για τον καθορισμό των όρων προμήθειας και ενδεχομένως τον καταλογισμό αποζημιώσεων για το διάστημα που έλαβε χώρα η κατάχρηση.

-Με την ευκαιρία, να πούμε για τη Μυτιληναίος ότι εξέπληξε αρκετούς στην αγορά με την παρουσία της ως μέλος κοινοπραξίας στον μεγάλο διαγωνισμό ύψους 310 εκατ. ευρώ για τα ψηφιακά υποθηκοφυλακεία, όπου το παρόν έδωσαν επίσης γνωστοί όμιλοι από τον κλάδο της πληροφορικής, της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών Ωστόσο, στη Μυτιληναίος λένε ότι θεωρούν το αντικείμενο του διαγωνισμού ως έργο project management και προτάσσουν τη μεγάλη εμπειρία που έχουν σε τέτοια έργα, δηλώνοντας πως προτίθενται να συμμετάσχουν σε ανάλογους διαγωνισμούς στο μέλλον. Σημειώνεται πως προσφορές κατέθεσαν ο OTE, η Wind με την Iron Mountain, η Vodafone με τις Cosmos Business Systems, Geoanalysis και Q&R, η Mυτιληναίος με τις Globitel και Master, η Intrasoft International με την Profile και η Unisystems με την ONEX.

–Ο ταξιδιωτικός κολοσσός της TUI αγαπάει την Ελλάδα – και γιατί όχι αφού η Ελλάδα ήταν για το 2021, τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας, πρώτος προορισμός για τον όμιλο στις ευρωπαϊκές αγορές όπου δραστηριοποιείται. Εξ ου και το επιτελείο του ομίλου ετοιμάζεται για ανακοινώσεις την Πέμπτη από το νησί της Ρόδου. Ο Fritz Joussen, CEO της TUI Group, ο Thomas Ellerbeck (μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, διευθυντής Εταιρικών και Εξωτερικών Υποθέσεων του ομίλου TUI και πρόεδρος συμβουλίου του ιδρύματος TUI Care Foundation) και ο Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, θα παρουσιάσουν στις 20/1 «μια μοναδική και πρωτοποριακή συνεργασία για τον τουρισμό της επόμενης μέρας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με την TUI να ενώνει δυνάμεις με το νησί της Ρόδου, έναν προορισμό πρώτης γραμμής για τον ελληνικό τουρισμό.

-Μεγαλώνει η United Group με συνεχείς εξαγορές, μεγαλώνει αισθητά όμως και ο καθαρός δανεισμός της που οδεύει στα επίπεδα των 4,6 δισ. ευρώ. Ο όμιλος προχωρά στην έκδοση δύο ομολόγων, συνολικού ύψους 980 εκατ. ευρώ (500 εκατ. λήξεως 2030 + 480 εκατ. λήξεως 2029) με το επιτόκιο να αναμένεται στην περιοχή του 5%, για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της WIND Ελλάς. Η Moody’s υπολογίζει πως στο τέλος του 2022 ο προσαρμοσμένος δανεισμός της United θα είναι 6 φορές τα EBITDA και έδωσε αξιολόγηση Β2 στα νέα ομόλογα. Τον Ιούλιο του 2021 η United είχε βγει ξανά στις αγορές με ομόλογο 300 εκατ. για να υποστηρίξει την εξαγορά της κροατικής Optima Telekom. Η CEO της United Group γνωστοποίησε επίσης πως ο όμιλος σχεδιάζει επενδύσεις στην Ελλάδα 1,3 δισ. ευρώ μέσω του κοινού σχήματος WIND-NOVA στην πενταετία, λίγο πάνω δηλαδή από όσα δαπανούσε κάθε χρόνο η WIND.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης