Στην τελική ευθεία το ομόλογο της Διασποράς

Στην τελική ευθεία το ομόλογο της Διασποράς

Ετοιμο μέχρι αρχές Ιουνίου -Θα απευθύνεται στους ομογενείς των ΗΠΑ και όχι σε θεσμικούς επενδυτές

Στην τελική ευθεία το ομόλογο της Διασποράς
Στο τέλος του μηνός ή τις αρχές του Ιουνίου υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών να είναι όλα έτοιμα, για την πρώτη έκδοση του ελληνικού ομολόγου της Διασποράς, το οποίο θα απευθύνεται στους ομογενείς των ΗΠΑ και όχι σε θεσμικούς επενδυτές.

Πριν από λίγες ημέρες υπήρξε απάντηση από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγορά (SEC) στο αίτημα που το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε τον Μάρτιο προκειμένου να εκδώσει ειδικό ομόλογο για τους ομογενείς των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανικές Αρχές ζήτησαν διευκρινίσεις και τα επικαιροποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας -τα οποία δημοσιοποιήθηκαν άλλωστε στις 26 Απριλίου από τη EUROSTAT.

Ο απαντητικός φάκελος υπολογίζεται να βρίσκεται στα χέρια των αμερικανικών Αρχών μέσα στις επόμενες ημέρες και (αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις από τις αμερικανικές Αρχές λόγω της δυσπιστίας που υπάρχει για τα ελληνικά στοιχεία) το πρώτο ομόλογο της διασποράς θα είναι έτοιμο έως το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Παγκόσμια «πρωτιά»
Η δυσπιστία εκπορεύεται επίσης και από το γεγονός ότι η έκδοση ομολόγων της διασποράς είναι ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για τα διεθνή δεδομένα. Ως ιστορικό προηγούμενο έχουν καταγραφεί δύο μόλις περιπτώσεις:
Κλείσιμο
 
-το 1951 το Ισραήλ, νεοσύστατο τότε κράτος, έδινε μάχη για την επιβίωσή και παλινόρθωσή του, χρηματοδοτώντας τους πολεμικούς αγώνες με χρήματα από τους διεσπαρμένους σε ολόκληρο τον κόσμο Εβραίους. Παρά το «καλό προηγούμενο» όμως, όταν στη δεκαετία του ’90 η σπατάλη και η κακοδιαχείριση έριξαν έξω τον προϋπολογισμό και επιχείρησε κάτι ανάλογο, οι ίδιοι οι Εβραίοι της διασποράς «γύρισαν την πλάτη» σε αντίστοιχο σχέδιο συλλογής χρημάτων.
 
-στη δεκαετία του ’90 επίσης, όταν η Ινδία βρέθηκε αντιμέτωπη με οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο επειδή επέμενε να προχωρά στο πυρηνικό της πρόγραμμα, σημειώθηκε μια ιδιότυπη προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης της χώρας τους από Ινδούς που ζούσαν στις ΗΠΑ, σε εντελώς παράνομα όμως «ανταλλακτήρια» που στήθηκαν στις γειτονιές και στα μαγαζιά της τοπικής κοινότητας, με σκοπό την εξαγωγή τους στην Ινδία και τις τράπεζές της.
 
600 εκατ. από τις ΗΠΑ και… έπεται συνέχεια
Όπως ρητά αναφέρεται και στο Μνημόνιο, η Ελλάδα θα πρέπει από το 2011 να αρχίσει σταδιακά να απευθύνεται ξανά στις αγορές κεφαλαίων, πέρα από τα 110 δισ. ευρώ που της εξασφαλίζει η Τρόικα.
 
Μετά από ένα χρόνο αποχής και υπό συνθήκες οικονομικού αποκλεισμού από τις αγορές, στην σκιά των κρίσιμων αποφάσεων των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ, ύστερα από νέα υποβάθμιση του ελληνικού χρέους, με τα σπρεντ στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων να θυμίζουν… Ζιμπάμπουε (περί τις 1300 μονάδες) και με την ευρωζώνη ολόκληρη να βρίσκεται σε κλοιό κερδοσκοπικών πιέσεων, η χώρα πρέπει να εκδώσει το πρώτο της κρατικό ομόλογο.
 
Σαν πρώτο βήμα, η Ελλάδα θα επιχειρήσει ένα «soft» δανεισμό, κυρίως με κεφάλαια που θα μπορούσαν να της εμπιστευτούν (ή να εναποθέσουν) Ελληνες του εξωτερικού.
 
Η αρχή θα γίνει από τους ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενδεχομένως το Μάιο ή Ιούνιο, ενώ θα ακολουθήσουν Καναδάς, Αυστραλία και μετά η Ευρώπη. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε προσχέδιο αίτησης στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) προκειμένου να διαθέσει τα επονομαζόμενα «ομόλογα διασποράς».
 
Η Ελλάδα ζητά έγκριση για να διαθέσει έως 3 δισ. δολάρια συνολικά (2,15 δισ. ευρώ) στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, στο επενδυτικό κοινό των ΗΠΑ.
 
Για φέτος αναμένεται να διατεθούν, εφόσον δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις, ομόλογα αξίας 600-800 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμη η διάρκεια και το επιτόκιο, αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να είναι από τα ελκυστικότερα της αγοράς. Αυτά θα μπορεί να προμηθεύεται ο οποιοσδήποτε Αμερικανός αποταμιευτής, ομογενής ή μη, ακόμα και αν δεν σχετίζεται καν με τις αγορές χρήματος.
 
Για την ασφάλεια της επένδυσής τους, θα «φροντίσουν» οι αμερικανικές αρχές που ελέγχουν το ενημερωτικό δελτίο που θα παρουσιάσει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, αλλά και η Τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ) που με τους απανωτούς ελέγχους που διενεργούν στα στοιχεία της Ελλάδας, «υπογράφουν» και για την ακρίβεια των στοιχείων.
 
Ανάλογα με την πρόοδο του εγχειρήματος, θα υπάρξουν και επόμενες εκδόσεις για να καλυφθεί το όριο (μπορεί χαμηλότερο ή και υψηλότερο) που τελικώς θα εγκρίνει η SEC. Εφόσον οι εκδόσεις καλυφθούν με επιτυχία, θα ανοίγει και ο δρόμος για φθηνότερο δανεισμό από τις συνήθεις πηγές χρηματοδότησης, δηλαδή διεθνείς τράπεζες και επενδυτικούς οίκους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης