Επιστολή ΠΟΜΙΔΑ στον Πιτσιλή με δύο προτάσεις για τις διαχειρίσεις πολυκατοικιών

Επιστολή ΠΟΜΙΔΑ στον Πιτσιλή με δύο προτάσεις για τις διαχειρίσεις πολυκατοικιών

Πρόταση ΠΟΜΙΔΑ για αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων των πολυκατοικιών 

akinita_eurokinissi
Επιστολή απέστειλε η ΠΟΜΙΔΑ στον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, με την αφορμή ανακοίνωσης ότι επίκειται η έκδοση απόφασης με την οποία θα διευκολύνεται η χωρίς προθεσμία και χωρίς πρόστιμο έκδοση ΑΦΜ των διαχειρίσεων πολυκατοικιών, την οποία χαρακτηρίζει ως σημαντική και ιδιαίτερα επίκαιρη εν όψει της υποβολής αιτήσεων για επιδότηση πολυκατοικιών από το νέο «Εξοικονομώ», και της εξ αυτού ανάγκης για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των διαχειρίσεων αλλά και για το επίδομα θέρμανσης.


Με την επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ εκθέτει δύο προτάσεις της που αφορούν στις διαχειρίσεις πολυκατοικιών

- Να προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης ΑΦΜ όχι μόνον από την απόλυτη πλειοψηφία των συνιδιοκτητών πολυκατοικιών με σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, αλλά και από την απόλυτη πλειοψηφία των συνιδιοκτητών πολυωρόφων κτιρίων χωρίς σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τα άρθρα 785 και 789 του Α.Κ. περί «κοινωνίας» και τακτικής διαχείρισης του επίκοινου πράγματος, δεδομένου ότι η εκλογή διαχειριστή με παμψηφία είναι πρακτικά δυσχερέστατη.

- Αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων από εκμίσθωση κοινόχρηστων χώρων. Μέχρι το 2013 ήταν ευχερέστατη η νόμιμη εκμίσθωση κοινόκτητων χώρων των πολυκατοικιών (π.χ. παλαιά θυρωρεία, αποθήκες, επιγραφές κλπ.) και η δήλωση του μισθώματος με το ΑΦΜ της πολυκατοικίας από τον διαχειριστή, ο οποίος κατέβαλε εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος  στο τέλος κάθε έτους. Τα σχετικά μικρά έσοδα, κατά κανόνα χρησιμοποιούντο για τη συντήρηση και επισκευή των κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεων των πολυκατοικιών, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα.Με τον ισχύοντα ΚΦΕ, για λόγους επαύξησης των φορολογικών εσόδων, νομοθετήθηκε η υποχρέωση ξεχωριστής δήλωσης από κάθε συνιδιοκτήτη του μεριδίου του μισθώματος που του αναλογεί, το οποίο είχε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, διότι ιδιαίτερα σε μεγάλες πολυκατοικίες, ουδείς συνιδιοκτήτης δέχθηκε ποτέ να δηλώσει τις «πενταροδεκάρες» που του αναλογούσαν ως … μηνιαίο μίσθωμα. Έτσι οι χώροι αυτοί είτε παρέμειναν κενοί και άχρηστοι, είτε μισθώθηκαν υπό συνθήκες φορολογικής αδιαφάνειας, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει όλα τα σχετικά φορολογικά έσοδα κάθε χρόνο.Η διάταξη αυτή πρέπει να καταργηθεί και να επανέλθει η προϊσχύσασα αυτοτελής φορολόγηση των μισθωμάτων των κοινόκτητων χώρων, με συντελεστή 20%. Το Δημόσιο θα εισπράξει πολύ περισσότερα έσοδα, πολύ ευκολότερα, γιατί τα σχετικά μισθώματα θα δηλώνονται και θα πληρώνεται ολόκληρος ο αναλογών φόρος, ενώ παράλληλα θα υπάρχει διαφάνεια και στη δήλωση των μισθώσεων αυτών και των ακριβών στοιχείων των μισθωτών τους.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Παραλλαγή Omicron: Διαδοχικές συσκέψεις και αλλαγές σε διασκέδαση, τηλεργασία και γήπεδα

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ σηκώνεται στις μύτες των ποδιών στην οικογενειακή φωτογραφία για τα Χριστούγεννα

Καιρός: Πολλές βροχές μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, πώς θα κάνουμε Πρωτοχρονιά
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης