Μπερνάνκε: «Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην αγορά»…

Μπερνάνκε: «Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην αγορά»…

Το πλέον άσχημο πρόσωπό της δείχνει σήμερα η κρίση στις διεθνείς αγορές, με πρωταγωνίστρια για μία ακόμη φορά την Wall Street όπου ο δείκτης Dow Jones επέστρεψε στα επίπεδα κάτω των 11000 μονάδων, επίπεδα που είχε να αγγίξει από τις αρχές Ιουλίου του 2006!

Την ώρα που στο διεθνές χρηματιστηριακό στερέωμα γινόταν σφαγή, στην Ουάσινγκτον οι ιθύνοντες της αμερικανικής οικονομίας πάσχιζαν να ελέγξουν τη ροή πληροφοριών που «μάτωνε» την εγχώρια χρηματαγορά. Δύσκολο έργο όπως αποδείχθηκε στην

Μπερνάνκε: «Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην αγορά»…

Το πλέον άσχημο πρόσωπό της δείχνει σήμερα η κρίση στις διεθνείς αγορές, με πρωταγωνίστρια για μία ακόμη φορά την Wall Street όπου ο δείκτης Dow Jones επέστρεψε στα επίπεδα κάτω των 11000 μονάδων, επίπεδα που είχε να αγγίξει από τις αρχές Ιουλίου του 2006!

Την ώρα που στο διεθνές χρηματιστηριακό στερέωμα γινόταν σφαγή, στην Ουάσινγκτον οι ιθύνοντες της αμερικανικής οικονομίας πάσχιζαν να ελέγξουν τη ροή πληροφοριών που «μάτωνε» την εγχώρια χρηματαγορά. Δύσκολο έργο όπως αποδείχθηκε στην πράξη αφού ούτε ένα στοιχείο δεν προσφερόταν για ... θετικές ερμηνείες!

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ έδειχναν μιαν εφιαλτική εικόνα της αγοράς, την ίδια στιγμή που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό κατακερμάτιζαν κάθε ... υπόνοια σκέψης πως οσονούπω κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο. Αναλυτικότερα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο κινήθηκε εκτός ορίων, πέρα και πάνω από κάθε έλεγχο και με μια αύξηση της τάξης του 1,8%, ήτοι με τους πιο ταχείς ρυθμούς από το Νοέμβριο του 2007. Οι αριθμοί έστειλαν στον κάλαθο των αχρήστων ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών που «έβλεπαν» άνοδο της τάξης του 1,5%.

Ακόμα πιο εντυπωσιακά ήταν τα στοιχεία που έδειχναν πως οι τιμές παραγωγού επικεντρωμένες ΜΟΝΟ σε τρόφιμα και καύσιμα παρουσίασαν τον Ιούνιο μιαν αύξηση της τάξης του 9,2% (!) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους του προβλήματος αρκεί να σκεφτεί κανείς πως ανάλογους ρυθμούς εκτίναξης των πληθωριστικών πιέσεων είχε να γνωρίσει η αμερικανική οικονομία περίπου ένα τέταρτο του αιώνα, από τον Ιούνιο του 1981!

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε παρουσίαζε την εξαμηνιαία έκθεση της τράπεζας για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Μια έκθεση καθόλα απογοητευτική αφού – όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο κύριος Μπερνάνκε στις δηλώσεις του – αποτύπωνε στο χαρτί το υπαρκτό ενδεχόμενο περαιτέρω ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών, πρωτίστως των τιμών των καυσίμων, οι οποίες σε συνδυασμό με την αδυναμία του δολαρίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα αύξηση του κόστους των επιχειρήσεων και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην καρδιά του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Για να καταλήξει ο Αμερικανός τραπεζίτης σε μια διατύπωση – βόμβα, αφού είναι η πρώτη φορά που δεν διστάζει να παραδεχθεί δημοσίως πως «η κατάσταση στις αγορές παραμένει ουσιαστικά ανεξέλεγκτη και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μοιάζουν ατελείωτες» ...

Όπως ατέλειωτα μοιάζουν τα προβλήματα των μεγαλύτερων τραπεζών του πλανήτη. Ο Ινδός διευθύνων σύμβουλος της Citigroup κ.Vikram Pandit προέβλεψε νωρίτερα ότι οι μελλοντικές τρύπες που θα βρει, λόγω της κρίσης, μπροστά του ο όμιλος θα φτάσουν, παρά το συμμάζεμα που έχει γίνει στα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης