Ηλεκτρονικές γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων: Ανοίγει μέχρι την Παρασκευή η πλατφόρμα

Ηλεκτρονικές γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων: Ανοίγει μέχρι την Παρασκευή η πλατφόρμα

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ θα μπουν χιλιάδες υποθέσεις δωρεών και γονικών παροχών που πραγματοποιήθηκαν μετά την αύξηση -από την 1η Οκτωβρίου- του αφορολόγητου ορίου στο ποσό των 800.000 ευρώ

akinita-gonikesparoxes
Aπό το «κόσκινο» της εφορίας θα περάσουν οι αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα προέλευσης των χρημάτων.

Μέχρι και την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή για τις ηλεκτρονικές γονικές παροχές  και δωρεές ακινήτων, οι οποίες πλέον θα ολοκληρώνονται στα γραφεία των συμβολαιογράφων και θα αποφεύγουν το συνωστισμό στις εφορίες οι ενδιαφερόμενοι.

Όπως ενημερώνει τα μέλη του ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου & Δωδεκανήσου, επίκειται η έναρξη της εφαρμογής MyProperty και στις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 10.12.2021.


Οι ηλεκτρονικές γονικές παροχές και δωρεές θα πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας myProperty και μάλιστα θα είναι υποχρεωτική η χρήση της για τις εν λόγω μεταβιβάσεις.

Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Ιούνιο ισχύει η υποχρεωτική ηλεκτρονική μεταβίβαση των ακινήτων αιτία ανταλλάγματος δηλαδή αγορές και πωλήσεις και τώρα επεκτείνεται και στις γονικές παροχές και στις δωρεές.

Στο εξής, οι φορολογούμενοι που πρόκειται να μεταβιβάσουν με γονική παροχή ή με δωρεά κάποιο ακίνητό τους, δεν θα χρειαστεί να πηγαίνουν στην εφορία, αλλά μόνο στον  συμβολαιογράφο, όπου και θα ολοκληρώνεται η διαδικασία.



Η διαδικασία

Οι φορολογούμενοι που κάνουν γονικές παροχές η δωρεές χρηματικών ποσών ή ακίνητης περιουσίας στα παιδιά τους, τους συζύγους, τους γονείς ή στα εγγόνια τους υποβάλλουν σχετική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ, αναγράφοντας τον δικό τους ΑΦΜ καθώς και τον ΑΦΜ του αποδέκτη. Με την υποβολή της δήλωσης δηλώνεται ο ΑΦΜ αυτού που δωρίζει και φυσικά αυτού που αποδέχεται τη δωρεά. Ο τελευταίος θα μπορεί να επικαλείται το ποσό για να δικαιολογεί τα δικά του τεκμήρια και ο πρώτος θα ελέγχεται για την προέλευση των χρημάτων.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού - Στους 3 μήνες τα νόσησης

Καιρός: Έτσι θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες, νέα επιδείνωση από το Σάββατο με ισχυρά φαινόμενα

Φάρμα: Μετά τη Μπάστα και την Ηλιάδη σειρά στο ντουζ πήρε η Κρίστυ Λυκοπούλου - Πώς σχολίασε το Twitter;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης