Τι αλλάζει με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Τι αλλάζει με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Πώς προκύπτει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2022-2024

coronavirus_imf
Το τέλος της εποχής των Μνημονίων και της εμπλοκής του ΔΝΤ στις οικονομικές σχέσεις της χώρας με τις αγορές και τους ευρωπαίους εταίρους της, σηματοδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη ολική εξόφληση του ΔΝΤ μέσα στις επόμενες 50 – 100 ημέρες.

Μαζί με την απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή «ακριβού» χρέους συνολικού ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, με φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές, προκύπτει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2022-2024.

Μόλις 1,8 δισ. ευρώ έχουν απομείνει να αποπληρώσει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η χώρα για τα δάνεια που πήρε το 2010. Τα άλλα 5,3 δισ. ευρώ είναι μέρος από τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου το οποίο αφορά τις δόσεις για τα έτη 2022 και 2023, ύψους 5,28 δισ. ευρώ.

Τεράστια τα οφέλη

Η εξόφληση του ΔΝΤ αναμένεται αρχές του 2022, πιθανότατα στις 15 Φεβρουαρίου ή 15 Μαρτίου. Και μπορεί τα 7,1 δισ ευρώ να φαντάζουν ελάχιστα μπροστά στα 340 δισ. συνολικού εξωτερικού δημοσίου χρέους της χώρας, αλλά είναι εξόχως σημαντικά για να μειωθεί περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους βελτιώνοντας ταυτόχρονα το προφίλ του αλλά και το κύρος της χώρας.

Και αυτό διότι:

· στο εσωτερικό, όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν ήθελαν να πετύχουν να «σβήσουν» το συγκεκριμένο χρέος. Όχι μόνον γιατί ήταν από ακριβά δάνεια, αλλά γιατί συνοδεύονταν από Μνημόνιο και αυστηρές απαιτήσεις του Ταμείου. Ήθελαν να διώξουν το ΔΝΤ για να μην υπαγορεύει μέτρα λιτότητας, αλλά και να μη παρεμβάλλεται στις συνομιλίες με την Κομισιόν, το Eurogrpoup ή τις αγορές.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού - Στους 3 μήνες τα νόσησης

Επιδείνωση από το μεσημέρι και από τα δυτικά - Άστατος ο καιρός και το Σαββατοκύριακο

Κίνημα Αλλαγής: Με άκαπνους, πάρτι και προσωπολατρεία, αλλά χωρίς ντιμπέιτ η άγρια μάχη Ανδρουλάκη – Παπανδρέου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης