Ο αθεόφοβος πλειστηριασμός, οι έξι για τα 150 στρέμματα της Καβάλας, τα σχέδια Θεοδωρόπουλου και η «παραίτηση» της Αλεξάνδρας

Ο αθεόφοβος πλειστηριασμός, οι έξι για τα 150 στρέμματα της Καβάλας, τα σχέδια Θεοδωρόπουλου και η «παραίτηση» της Αλεξάνδρας

Χαίρετε, εμείς σας τα είπαμε από χθες ότι η συνάντηση Πούτιν – Μητσοτάκη γίνεται σε μια δύσκολη στιγμή για τις ρωσο-αμερικανo-ευρωπαϊκές σχέσεις και ισορροπίες κι αυτό φάνηκε από την τελευταία ερώτηση που έγινε από Ρώσο δημοσιογράφο στον πρόεδρο Πούτιν, όσον αφορά το ενδεχόμενο πολεμικής εμπλοκής στην Ουκρανία.

DARKROOM_ROOM_FIN
Πήρε την πάσα ο Πούτιν και δεν άφησε και πολλά περιθώρια, προανήγγειλε εμπλοκή σε περίπτωση αμερικανικών ή νατοϊκών κινήσεων «στη γειτονιά του». Ωστόσο, με δεδομένη τη χρονική συγκυρία, το Μ.Μ. δηλώνει ικανοποιημένο από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, «εμείς κοιτάμε τα συμφέροντά μας, τον τουρισμό, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα για το καλοκαίρι και… φυσικά το φυσικό αέριο, χωρίς να αποστούμε από το ευρωπαϊκό μας πλαίσιο».

-Στις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή σε τρεις εβδομάδες ο ιδρυτής της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα αφήσει το γραφείο και την εταιρεία, η οποία μαζί με τους συνεταίρους του την οικογένεια Olayan, αποτέλεσε πραγματικά ένα πρότυπο success story από την αρχή μέχρι και σήμερα, κάτι που έγινε φανερό άλλωστε και από τις εξελίξεις, καθώς ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία που πουλήθηκε με αποτίμηση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ (στη Mondelez) και έδωσε διεθνώς το «σήμα», ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα και μετά τα μνημόνια. Έρχονται επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη.

-Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, είναι ότι ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος φεύγοντας μοιράζει bonus στα στελέχη, αλλά και όλους τους απλούς εργαζόμενους της Chipita, το ποσό των 15 εκατ. ευρώ. Ακόμη και οι καθαρίστριες, όπως και οι τραπεζοκόμοι της εταιρείας, θα λάβουν τέσσερις μισθούς δώρο με απόφαση των παλαιών μετόχων. Μακάρι τα «αφεντικά» να σκέφτονταν έτσι όταν τα λεφτά υπάρχουν και μακάρι το παράδειγμα αυτό να ακολουθήσουν κι άλλοι.

-Τώρα, σε περίπτωση κατά την οποία αναρωτιέστε τι θα κάνει την επόμενη ημέρα ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος χωρίς την Chipita, η απάντηση είναι απλή: Θα συνεχίσει να κάνει αυτά που ξέρει καλά στον κλάδο τροφίμων. Συγκεκριμένα, δεν σκοπεύει να μεταφερθεί στον ΝΙΚΑ αλλά έχει νοικιάσει νέα γραφεία στη Γέφυρα Καλυφτάκη, κοντά στα γραφεία της Aegean Airlines και είναι σε ανοικτή γραμμή με 5 – 6 ελληνικές εταιρίες του κλάδου τροφίμων και ετοιμάζει να κινήσει τα νήματα το 2022 για να σχηματίσει έναν νέο όμιλο, ενώ κάτω από τη νέα ομπρέλα θα υπαχθεί και ο ΝΙΚΑΣ. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Ο Θεοδωρόπουλος απέκτησε τη συμμετοχή στη ΜΕΒΓΑΛ όχι μόνον για επιχειρηματικούς λόγους, αλλά και για συναισθηματικούς που τον κάνουν να θέλει να μεγαλώσει και να ενισχύσει την εταιρία. Ο πατέρας του επιχειρηματία ήταν ο αντιπρόσωπος της ΜΕΒΓΑλ στην Αθήνα.

-Πάμε σε ένα άλλο πρόσωπο τώρα, τη συμπαθή και γοητευτική Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου. Η στήλη πληροφορείται ότι πρόκειται να παραιτηθεί στις αρχές του έτους από τη θέση που κατέχει, προκειμένου να πολιτευτεί. Σημειώστε πως βάσει του νόμου όποιος θέλει να κατέβει στις εκλογές οφείλει να παραιτηθεί από τη δημόσια θέση που κατέχει στα 2,5 χρόνια από την εκλογή της Κυβέρνησης, ασχέτως αν οι εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας (δηλαδή σε 1,5 χρόνο από τώρα) ή μετά από έξι ή οκτώ ή δέκα μήνες. . Όποιος λοιπόν έχει τέτοιες βλέψεις θα πρέπει να δώσει την παραίτησή του ως την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022. Η Α. Σδούκου, που όποτε γίνουν οι εκλογές θα είναι υποψήφια με τη ΝΔ στα Γρεβενά, είναι στενή συνεργάτης του Πρωθυπουργού, σύμβουλός του από τα πέτρινα χρόνια και πρόσωπο που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το θέμα της ηλεκτροκίνησης αλλά και της ενεργειακής μετάβασης με τις περιπτώσεις της Αστυπάλαιας και της Χάλκης.

-Η έκδοση του ομολόγου υψηλής εξασφάλισης (senior preferred) διετούς διάρκειας της Alpha Bank, που συγκέντρωσε 300 εκατ., βοήθησε να ανεβούν οι τιμές σε όλο τον κλάδο, καθώς και των άλλων ελληνικών τραπεζών οι ανάλογες εκδόσεις τσίμπησαν μέχρι και 10 μονάδες βάσης. Σοβαροί διαχειριστές στο Λονδίνο είδαν στο νέο ομόλογο ένα έξυπνο bridge για το 2022 που θα βγάλει προσφορά από πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα και ενισχύει την αποτίμησή τους. Αrranger ήταν η Morgan Stanley και η έκδοση εντάσσεται στο χρηματοδοτικό πλάνο της Alpha Bank καθώς ενισχύει τα κεφάλαια του ομίλου πάνω από τους ενδιάμεσους εποπτικούς στόχους για το 2021.

-Θα σας πω το story επιγραμματικά, με δημοσιογραφικούς όρους: Οι παπάδες δεν είχαν χρήματα και βγαίνει η… εφορία στο σφυρί. Οκ, είναι κάπως τραβηγμένο, αλλά δεν απέχει και πολύ: Ο λόγος για το κτίριο της Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού, μια ανάσα από το Πεδίον του Άρεως, ακριβώς πίσω από το Radisson Blu Park Hotel. Το κτίριο των 4 ορόφων με επιφάνεια 2.230 τ.μ. – μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας- εκπλειστηριάζεται στις 26/1/2022 έναντι τιμήματος 1.872.000 ευρώ με επισπεύδοντες την SFS και την Bain capital. Ενημερώνω τυχόν ενδιαφερόμενους ότι η σύμβαση μίσθωσης με το Δημόσιο έχει εκπνεύσει κι έχει μετατραπεί σε ανοικτού τύπου, καθώς ο ιερός οφειλέτης, το ΙΕΡΟΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΝ ΥΣΗΧΑΣΤΗΡΙΟ Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ (με ειδικό τίτλο ΙΕΡΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΕΜΜΑΟΥΣ) δεν φαίνεται να ασχολείται ενεργά με τη διαχείριση των κτιρίων του χαρτοφυλακίου του. Για να σας πω τώρα και τα μεσιτικά μου (υπενθυμίζω, η στήλη δεν παίρνει προμήθεια) πιθανολογώ ότι το Δημόσιο πιθανότατα θα ενδιαφερθεί ενεργά να παραμείνει στο κτίριο, καθώς εκτός της τοποθεσίας διαθέτει μεγάλο αρχείο στα υπόγειά του.

-Και συνεχίζω με τα μεσιτικά, περνώντας σε ένα κομμάτι μοναδικό, που λένε και οι τηλε-δημοπράτες. Ο λόγος για σπάνια έκταση 150 στρεμμάτων στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας. Ελάτε τώρα που δεν ξέρετε πού πέφτει η Νέα Ηρακλείτσα, μη γίνεστε σνομπ, γιατί την περιοχή γνωρίζουν τουλάχιστον έξι επενδυτές οι οποίοι έχουν ενδιαφερθεί για το ακίνητο που βγάζει προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ. Η γνωστή στους ντόπιους ως «αλάνα», έχει παραλιακό μέτωπο 600 μέτρα και απρόσκοπτη θέα στον ομολογουμένως γραφικό κόλπο «Παλαιού». Για την έκταση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον επενδυτές από τη γειτονική Βουλγαρία, τον Καναδά και επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας που εξετάζουν οικιστικά – τουριστικά project στην περιοχή.

-Για τον Ισραηλινό μεγιστάνα Μπένι Στάινμετς και την κράτησή του από τις 24/11 εντός της ελληνικής επικράτειας -σε σχέση με υπόθεση φερόμενης απάτης στη Ρουμανία, για εκτάσεις γης που κρατικοποιήθηκαν κατά την κομμουνιστική περίοδο- υποθέτω τα γνωρίζετε. Εμένα αυτές οι “παρεξηγήσεις” δεν με εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα. Αν κι έχουν περάσει χρόνια, εξακολουθεί να με εντυπωσιάζει πώς ο Στάινμετς πήρε την Πανγαία, δηλαδή τα ακίνητα της Εθνικής τράπεζας.

Κλείσιμο
-Είναι εντυπωσιακό το ισχυρό ενδιαφέρον που υπάρχει από την πλευρά των επιχειρήσεων για τον Αναπτυξιακό Νόμο. Η Εurobank το διαπίστωσε από πρώτο χέρι στην εκδήλωση που διοργάνωσε με καλεσμένο τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση. Οι Φ. Καραβίας και Α. Αθανασόπουλος που εκπροσωπούσαν την τράπεζα φοβήθηκαν κάποια στιγμή ότι θα πέσει το σύστημα, καθώς παρακολούθησαν την εκδήλωση 2.300 επιχειρήσεις.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης