Eurogroup: Πράσινο φως για την Ελλάδα, επιφυλάξεις για την πορεία της μετάλλαξης Omicron

Eurogroup: Πράσινο φως για την Ελλάδα, επιφυλάξεις για την πορεία της μετάλλαξης Omicron

Το Eurogroup ασχολήθηκε με την δωδέκατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία εκρίθη ως θετική, παρόλο που κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει να εφαρμοστούν από την Αθήνα

eurogroup
Με ευχάριστα νέα για την Ελλάδα, αλλά με πολλούς αστερίσκους για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, ολοκληρώθηκε το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Το «κονκλάβιο» των 19 υπουργών Οικονομικών συνεκλήθη για πρώτη φορά μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού «Όμικρον», παρουσία της κυρίας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την ηγεσία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το Eurogroup ασχολήθηκε με την δωδέκατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία εκρίθη ως θετική, παρόλο που κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει να εφαρμοστούν από την Αθήνα. Τόσο η λεγόμενη ομάδα εργασίας για το Eurogroup (Euro Working Group - EWG), όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα εγκρίνουν την αποταμίευση του έκτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 767 εκατ. ευρώ, καθώς και τον μηδενισμό των επιτοκίων για ορισμένα δάνεια του που έχει εκταμιεύσει η χώρα μας από τον EFSF.

Σύμφωνα με το Eurogroup «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που προβλέπονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας αναμένεται να παράσχει μια ουσιαστική ώθηση ανάπτυξης και θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την εδραίωση των προσπαθειών προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες οφείλει να εφαρμόσει η Ελλάδα, οφείλονται κυρίως στην πανδημία. Συγκεκριμένα, το Eurogroup σημειώνει, για μια ακόμα φορά, ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στους τομείς των δομικών μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη και την υγεία, καθώς και στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα και της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών

«Η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά και συνεχίζει να βρίσκει τις ευκαιρίες για μια σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας, παρά ταύτα, ότι η αβεβαιότητα που συνεπάγεται η πανδημία εξακολουθεί να είναι παρούσα και συνεπώς υπάρχει ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια αντιμετώπισης των υφιστάμενων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και των προκλήσεων που αναφέρονται στην 12 η έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας.

Ωστόσο εκτός από την Ελλάδα, το Eurogroup, το οποίο εν μέσω πανδημίας, «γιορτάζει» τα 20α γενέθλια του κοινού νομίσματος, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ασχολήθηκαν και την νέα μετάλλαξη «Όμικρον». Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup συμμετείχε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η ανησυχία είναι έκδηλη σε ολόκληρη την ΕΕ για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει ένα ακόμα κύμα της πανδημίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Επτά στους δέκα Έλληνες πετούν τόνους από φρούτα και λαχανικά στα σκουπίδια

«Υπήρξαν δύο φορές που αν δεν ήμουν στο νοσοκομείο, θα είχα "φύγει", πίστευα πως δε θα βγω από εκεί»,  λέει ο Ανδρέας Μικρούτσικος

Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Ευστρατίου μετά την εμπλοκή του σε υπόθεση ναρκωτικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης