Τέσσερις εργολάβοι σε θέση μάχης για 350 εκατ., το τηλεοπτικό μπλόκο των Κουτσολιούτσων και ο εφοπλιστής που απογειώνει την Αντίπαρο

Τέσσερις εργολάβοι σε θέση μάχης για 350 εκατ., το τηλεοπτικό μπλόκο των Κουτσολιούτσων και ο εφοπλιστής που απογειώνει την Αντίπαρο

Χαίρετε, κοιτάξτε, τώρα το ‘πε ο Κραουνάκης (κατάρες), το ‘πε ο Πολάκης (…Γαλλικά) το μισό είπε προχθές στη Βουλή και ο Τσίπρας για την υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο. Και έτσι, με την ανακοίνωση της Μέρκελ (πριν φύγει) περί υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο ΣΥΡΙΖΑ… έκανε τον κύκλο του και κατέληξε και πάλι στο “go back, Madam Merkel”.

DARKROOM_ROOM_FIN
Δεν μένει παρά να σκίσουμε την πανδημία με έναν νόμο και ένα άρθρο. Γι’ αυτό, λοιπόν, καλό θα είναι -πριν κάνουμε φασαρία- να το ξαναμελετήσουμε το θέμα, ακόμα και ως αντιπολίτευση. Γιατί κάτι μου λέει ότι η υποχρεωτικότητα έρχεται σ’ όλη την Ευρώπη και, φυσικά, η επιβολή της θα απαιτεί και πρόστιμα.

-Ξεκινούμε τα της αγοράς από τα σοβαρά, που δεν είναι άλλα από την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο διοικητής επισημαίνει ότι χρειάζεται ρεαλισμός στο επίπεδο των προβλέψεων καθώς έχουμε μπροστά μας νέα δεδομένα στην εξέλιξη της πανδημίας. Το μήνυμα είναι «κάντε ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης όχι μόνον στο παρόν αλλά και στο μέλλον, όταν θα έχει εξαλειφθεί η κρατική βοήθεια σε ευάλωτες επιχειρήσεις και νοικοκυριά». Τα σχόλια, περιττά.

-Τελικά, στην περίπτωση του Ελληνικού δεν καταγράφεται αυξημένη κινητικότητα μόνον στα στελέχη που ασχολούνται με το project, αλλά κι όσον αφορά τα διάφορα έργα. Για παράδειγμα, θέμα ημερών είναι η τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το καζίνο. Η έγκριση της σύμβασης θα πάει στη συνέχεια στη Βουλή, καθώς απαιτείται κύρωση. Έπειτα, θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις και για το νέο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Hard Rock, με τον ελληνικό όμιλο να διατηρεί το 100% της κατασκευής του IRC στο Ελληνικό που αποτελεί επένδυση συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

-Ταυτόχρονα και ο εγχώριος κατασκευαστικός κλάδος είναι σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης για το Ελληνικό, καθώς βγαίνουν δύο έργα με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 600 εκατ. ευρώ. Ο ένας διαγωνισμός είναι αυτός που έγραψε χθες η στήλη για την ανέγερση του marina tower, προϋπολογισμού της τάξης των 250 – 270 εκατ. Τα νεότερα αφορούν τον διαγωνισμό για την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, τις μεταφορές των δικτύων κ.λπ. Αυτός είναι μεγαλύτερου προϋπολογισμού, καθώς μου λένε για περίπου 350 εκατ. ευρώ.

-Οι προσφορές θα κατατεθούν την επόμενη Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου και έχουν κατέβει στη διαδικασία οι… συνήθεις ύποπτοι και συγκεκριμένα: η ABAΞ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ( η κάθε μια μόνη της ) και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ από κοινού με την Κυπριακή Wade Adams. Και σε αυτήν την περίπτωση είναι έντονο το ελληνικό επιχειρηματικό στοιχείο και η απουσία ξένων εταιριών.

-Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι αναλυτές στην αναβάθμιση του outlook της MYTILINEOS από την S&P. Η Πειραιώς αναθεώρησε από σταθερή σε θετική την προοπτική του ομίλου, η Αlpha επισημαίνει ότι η αναθεώρηση του outlook αντανακλά ενδεχόμενη αναβάθμιση κατά το επόμενο δωδεκάμηνο, η Εθνική και η Εurobank σημειώνουν ότι η αναβάθμιση συνοδεύεται από εκτιμήσεις για υψηλότερη κερδοφορία, η Euroxx στέκεται στο γεγονός ότι η Μυτιληναίος κατάφερε να ανταποκριθεί στις διακυμάνσεις των συνθηκών της αγοράς κατά το τελευταίο 18μηνο, ενώ ανάλογα θετικά σχόλια διατυπώνουν οι Optima, Beta κ.ά.

–Ανάσα ανακούφισης. Προς το χαμηλότερο εύρος και συγκεκριμένα στο 2,65% έκλεισε η απόδοση του ομολόγου της Noval Property. Η εταιρία ζητούσε 120 εκατ. και προσφέρθηκαν 335 εκατ., με το 43% των κεφαλαίων να προέρχεται από το retail και το 57% από θεσμικούς.

-Αληθεύει ότι μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο έχει ετοιμάσει μεγάλο αφιέρωμα για το σκάνδαλο της Folli Follie, στο οποίο μάλιστα μιλά και ο Γκάμπριελ Γκρέγκο, o επικεφαλής της QCM που αποκάλυψε την υπόθεση ο οποίος αποκαλύπτει και νέες πτυχές της υπόθεσης, αλλά οι Κουτσολιούτσοι μέσω των νομικών τους εκπροσώπων έχουν καταφέρει να μπλοκάρουν την τηλεοπτική μετάδοση; Και η στήλη, αφού έθεσε το ερώτημα απαντά: Ναι, αληθεύει.

-Πάμε τώρα στα μεσιτικά, να σας ενημερώσω για τις νέες τάσεις που σχηματοποιούνται στην αγορά και τα γούστα της πλούσιας πελατείας. Η Μύκονος, όχι ότι περνά κρίση real estate, αλλά δεν είναι πια τόσο ισχυρή στις προτιμήσεις της ελληνικής οικονομικής elite. Η έντονη διεθνοποίηση της τουριστικής κίνησης του νησιού έδιωξε τους ευκατάστατους Έλληνες γιατί κάνοντας λογαριασμούς (…μόλις) 1.500 και 2.000 ευρώ, δεν μονοπωλούν την ιδιαίτερη φροντίδα στα διάφορα μαγαζιά, την οποία απολαμβάνουν πλέον Άραβες, Ρώσοι, Αμερικανοί, Βαλκάνιοι κ.λπ., που κάνουν μεγαλύτερους λογαριασμούς. Όλοι αυτοί στράφηκαν στην Πάρο και δεν μας ενδιαφέρουν. Αντίθετα, μας ενδιαφέρουν οι super rich Ελληνες που δεν θέλουν να πάνε Μύκονο και οι οποίοι έχουν απογειώσει κυριολεκτικά τις τιμές στην Αντίπαρο. Γόνος παραδοσιακής εφοπλιστικής οικογένειας έχει λυσσάξει να βρει κατοικία ή οικόπεδο με sea view και εμφανίζεται πρόθυμος να βάλει γερά το χέρι στην τσέπη, αρκεί να βρει αυτό που τον ικανοποιεί. Από κοντά με ανάλογες διαθέσεις και δυο επιχειρηματίες, οπότε οι τιμές στην Αντίπαρο πήγαν στον Θεό.

Κλείσιμο
-Μετά το +24% σε κύκλο εργασιών και +12% στα κέρδη προ φόρων που πέτυχε στο 9μηνο η Παπουτσάνης, η διοίκηση προβλέπει για το σύνολο του έτους υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, χάρη στις νέες συνεργασίες που είναι σε εξέλιξη αλλά και το rebound του ξενοδοχειακού κλάδου το 2022. Παράλληλα, η ολοκλήρωση και πλήρης ένταξη του μεγαλύτερου μέρους των παραγωγικών επενδύσεων που έγιναν την τελευταία διετία, καθώς και η λειτουργία των νέων αποθηκών, θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής και διακίνησης. Στο Χρηματιστήριο η Παπουτσάνης πλέον περιλαμβάνεται σε δύο υψηλής σημασίας χρηματιστηριακούς δείκτες, στον Δείκτη Athex ESG που περιλαμβάνει τις 49 κορυφαίες ελληνικές εισηγμένες με υψηλές επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης και στον FTSE/XA Δείκτης Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης που περιλαμβάνει τις εταιρίες που συστηματικά επιβραβεύουν τους μετόχους σε επίπεδο μερισματικών αποδόσεων και ταυτόχρονα ικανοποιούν συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια επενδυσιμότητας.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης