Νευρική κρίση στις αγορές προκαλεί η μετάλλαξη της Μποτσουάνα - Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Νευρική κρίση στις αγορές προκαλεί η μετάλλαξη της Μποτσουάνα - Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα, τα νέα περιοριστικά μέτρα και οι φόβοι για «δύσκολα» Χριστούγεννα οδηγούν σε νευρική κρίση τις χρηματαγορές - Στο «κόκκινο» τα ασιατικά χρηματιστήρια

5340884
Η τελευταία ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας δεν είναι μόνο η πολυπόθητη Black Friday των προσφορών για τους καταναλωτές, αλλά αποτελεί και το τέλος μίας εβδομάδας για γερά νεύρα για τις αγορές.

Η έντονη νευρικότητα των επενδυτών έγινε ιδιαίτερα έντονη τις προηγούμενες ημέρες εν μέσω ανησυχιών για την απόσυρση μέτρων στήριξης από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) και τη σημαντική άνοδο του πληθωρισμού. Οι τεχνολογικές μετοχές δέχθηκαν πιέσεις, τα κρυπτονομίσματα είχαν σημαντικές διακυμάνσεις.

Μεγάλες ρευστοποιήσεις και στο ελληνικό χρηματιστήριο από την αρχή της συνεδρίασης. Στις 11.45 η πτώση έφτανε το 3,07%

Την Παρασκευή, στην επικαιρότητα κυριαρχούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και κυρίως η νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα η οποία έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό.
Στις 11:30 ώρα Ελλάδας, ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί 3,03% στις 15.432,98 μονάδες. Ο γαλλικός CAC χάνει 3,90% στις 6.800,25 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 2,80%.

H τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό πετρέλαιο υποχωρούσαν 3% λίγο μετά τις 11:00 ώρα Ελλάδας, κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω φόβων για μείωση της ζήτησης. Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε έως και 5,1%. Το πετρέλαιο υποχωρεί καθώς το νέο στέλεχος ενέτεινε τις ανησυχίες για τις προοπτικές για τη ζήτηση ενόψει και της συνεδρίαση των χωρών του ΟΠΕΚ+.

Σ’ αυτό το κλίμα, οι αγορές δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες. Οι επενδυτές φαίνεται να «εγκαταλείπουν» τα assets υψηλού κινδύνου και να καταφεύγουν στα γνώριμα ασφαλή καταφύγια των αγορών.

Κλείσιμο
Πιο συγκεκριμένα, ο φόβος ότι η παραλλαγή που τακτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική μπορεί να εξαπλωθεί διεθνώς εμποδίζοντας την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη – έδωσαν ώθηση στην αγορά ομολόγων και στο ιαπωνικό νόμισμα.

Το ραντ, το επίσημο νόμισμα της Νοτίου Αφρικής «κατρακύλησε» σε χαμηλά έτους. Την ίδια ώρα σε τροχιά καθόδου βρίσκονται οι ασιατικές αγορές και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ΗΠΑ. Υποχωρεί και η τιμή του αργού πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει εάν η παραλλαγή B.1.1529 είναι πιο μεταδοτική ή θανατηφόρα από τις προηγούμενες, οι αρχές σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ απαγόρευσαν προσωρινά τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και πέντε γειτονικές χώρες ως προληπτικό μέτρο. Το Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσε δύο κρούσματα του νέου στελέχους σε ταξιδιώτες που έφτασαν στην πόλη, όπως ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση το βράδυ της Πέμπτης.

Τα παραπάνω ήταν αρκετά για να ωθήσουν τους traders να αντιδράσουν αμέσως, δεδομένης μάλιστα της έλλειψης πληροφοριών σχετικά με τη νέα μετάλλαξη.

«Υπάρχει έντονη ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη, αλλά τα καλά νέα είναι ότι χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργούν γρήγορα για να περιορίσουν την εξάπλωσή της. Δεδομένου ότι ο κόσμος έχει την εμπειρία της μετάλλαξης «Δέλτα», πλέον υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση τέτοιων κινδύνων», επισημαίνει ο Τζάστιν Ταγκ, αναλυτής της United First Partners.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ σημείωσαν πτώση λίγο μετά τις 10 πμ ώρα Ελλάδας, με το 10ετές να υποχωρεί έως και 9 μονάδες βάσης στο 1,54% καθώς οι συναλλαγές ξεκίνησαν ξανά μετά την Ημέρα Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Το πενταετές υποχώρησε έως και 11 μονάδες βάσης στο 1,23%.

Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, συμπεριλαμβανομένου του ραντ, του μεξικανικού πέσο και της τουρκικής λίρας, υποχώρησαν περισσότερο από 1%.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά και τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας.

Σοκ διεθνείς μεταφορές

Οι μετοχές του κλάδου αεροπορικών μεταφορών και ταξιδιωτικών υπηρεσιών κατέγραψαν σημαντικές απώλειες στις ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στο ενδεχόμενο επιβολής νέων περιορισμών στις διεθνείς μεταφορές.

Το πετρέλαιο υτποχωρεί καθώς το νέο στέλεχος ενέτεινε τις ανησυχίες για τις προοπτικές για τη ζήτηση ενόψει και της συνεδρίαση των χωρών του ΟΠΕΚ+.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr



Ειδήσεις σήμερα

Η ΕΕ θα σταματήσει τις πτήσεις από νότια Αφρική εξαιτίας της μετάλλαξης της Μποτσουάνα - Κρούσμα και στο Ισράηλ

«Δρ. Μαγικός... Αυλός»: Ιταλός γυναικολόγος έπειθε γυναίκες να κάνουν σεξ μαζί του για να τις «θεραπεύσει»

«Στοπ» της Ιταλίας στις πτήσεις από χώρες της νότιας Αφρικής λόγω της μετάλλαξης της Μποτσουάνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης