Ολυμπία Οδός: O δρόμος για το πράσινο μέλλον

Ολυμπία Οδός: O δρόμος για το πράσινο μέλλον

H Ολυμπία Οδός πρωτοπορεί για ακόμα μία φορά. Ένας από τους ωραιότερους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας, με μήκος 202 χλμ., όχι μόνο ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο και καθημερινά μετρά πάνω από 111.000 διελεύσεις αλλά στηρίζει την αειφόρο ανάπτυξη σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο φέρνοντας για πρώτη φορά στη χώρα μας τη χιλιομετρική χρέωση

olympia
Τα δεδομένα των εγχώριων μετακινήσεων αλλάζουν με μια μεγάλη κοινωνική επένδυση. Η χιλιομετρική χρέωση έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα εξελίσσοντας τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε πράξη τη βιώσιμη κινητικότητα.

Τώρα που η βιωσιμότητα είναι στο επίκεντρο του σύγχρονου τρόπου ζωής κάθε επιλογή μας θέλουμε να καταλήγει σε θετικό αποτέλεσμα για το περιβάλλον και την κοινωνία. Η θετική επίδραση των καθημερινών μας πράξεων είναι μια κουλτούρα που περιλαμβάνει κάθε δραστηριότητά μας και πρώτα από όλα τις μετακινήσεις μας.

Στον τομέα των μετακινήσεων λοιπόν η Ολυμπία Οδός πρωτοπορεί για ακόμα μία φορά. Ένας από τους ωραιότερους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας, με μήκος 202 χλμ., όχι μόνο ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο και καθημερινά μετρά πάνω από 111.000 διελεύσεις αλλά στηρίζει την αειφόρο ανάπτυξη σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο φέρνοντας για πρώτη φορά στη χώρα μας τη χιλιομετρική χρέωση.

Η χιλιομετρική χρέωση μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Η Ολυμπία Οδός διαμόρφωσε ένα πολυεπίπεδο πλάνο βιώσιμης κινητικότητας υιοθετώντας μία νέα κουλτούρα στις μετακινήσεις: το Σύστημα Χιλιομετρικής Χρέωσης HYBRID. Για πρώτη φορά στη χώρα μας η οδηγική εμπειρία βελτιώνεται συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων. Η συγκεκριμένη καινοτομία έρχεται να επικυρώσει τη δέσμευση της εταιρίας όσον αφορά την ασφάλεια και την άνεση οδηγών και ταξιδιωτών.

Το Σύστημα Χιλιομετρικής Χρέωσης HYBRID έχει τεθεί σε λειτουργία ήδη από τα τέλη του 2020, προσφέροντας σημαντική οικονομία στους κατόχους ΟΛΥΜΠΙΑ PASS Hybrid, καθώς η χρέωση γίνεται με βάση τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει. Πιο συγκεκριμένα, το νέο, καινοτόμο τεχνολογικό σύστημα υπολογίζει τα χιλιόμετρα που διανύει το όχημα και επιστρέφει αυτόματα τη διαφορά στο λογαριασμό του κατόχου ΟΛΥΜΠΙΑ PASS Hybrid, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον χρόνο αναμονής στους σταθμούς διοδίων.

Κλείσιμο
Πρόκειται για μια μεγάλη κοινωνική επένδυση που έχει σκοπό να αλλάξει ριζικά την κουλτούρα των τοπικών και υπερτοπικών μετακινήσεων προσφέροντας κίνητρα για τον οδηγικό τουρισμό. Παράλληλα αναδεικνύει τους εκπληκτικούς προορισμούς της Βόρειας και Δυτικής Πελοποννήσου σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις για το τοπικό τουριστικό προϊόν.

11.000 πλαστικά μπουκάλια νερού λιγότερα κάθε χρόνο
Η βιώσιμη κινητικότητα, ωστόσο, δεν σταματά στο HYBRID. Η Ολυμπία Οδός, αξιοποιώντας τον χώρο στάθμευσης στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας (50,8χλμ. στην κατεύθυνση προς Αθήνα) έχει αναπτύξει πιλοτικά το φιλόδοξο πρόγραμμα “Water from the air” που παρέχει στους ταξιδιώτες καθαρό, πόσιμο νερό, το οποίο συλλέγεται από την υγρασία του αέρα. Έτσι μειώνονται, σε ετήσια βάση, κατά 11.000 τα πλαστικά μπουκάλια νερού που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Πως η Ολυμπία Οδός δημιουργεί ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους
Η Ολυμπία Οδός είναι μία «έξυπνη» υποδομή που λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες των ανθρώπων, του περιβάλλοντος και της οικονομίας. Με αιχμή του δόρατος τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος έχει αναπτύξει σημαντικές δράσεις:

Η Ολυμπία Οδός είναι ο μόνος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα που διαθέτει μηχανήματα πληρωμής με κάρτα (POS) σε όλες τις λωρίδες Αυτόματων Μηχανημάτων Πληρωμής, συμβάλλοντας σε μια πιο απολαυστική και άνετη εμπειρία διαδρομής.

Κατασκευή του πρώτου πρατηρίου Φυσικού Αερίου Κίνησης στη Δυτ. Ελλάδα, στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Ψαθόπυργου. Μια επένδυση ύψους 500.000€. Οι ΣΕΑ Ψαθόπυργου είναι επίσης τα μοναδικά σημεία στη χώρα, όπου προσφέρονται όλοι οι τύποι διαθέσιμων καυσίμων.

Προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από 100% ανανεώσιμες πηγές για το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του αυτοκινητόδρομου.
Διαρκής βελτιστοποίηση του φωτισμού σε σήραγγες και lane cover η οποία απέφερε μείωση ενέργειας που φτάνει στο 70% σε σχέση με την προηγούμενη κατανάλωση.

Με γνώμονα την ασφάλεια των δρόμων
Η ηλεκτροκίνηση, τα εναλλακτικά καύσιμα και τα έξυπνα συστήματα χρεώσεων δεν είναι οι μόνες προϋποθέσεις της βιώσιμης κινητικότητας. Σημαντικό ρόλο παίζει και η οδική ασφάλεια. Γι αυτό και η Ολυμπία Οδός φροντίζει να την προάγει μέσα από την άριστη κατάσταση του αυτοκινητόδρομου αλλά και μέσα από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Μια τέτοια δράση υλοποίησε στα τέλη Ιουλίου, εν μέσω καλοκαιρινών εξόδων από την Πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Η ζωή δεν έχει undo» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς».

Η εταιρία προσκάλεσε τους οδηγούς να κάνουν μια «στάση ασφαλείας» για ένα σύντομο έλεγχο του οχήματός τους, στο ΣΕΑ Μεγάρων. Εκεί, διενεργούνταν βασικοί έλεγχοι σε καίρια σημεία όπως τα καύσιμα, τα φώτα, τα φλας και τα ελαστικά τους, ενώ παράλληλα οι οδηγοί είχαν την ευκαιρία μιας βιωματικής δραστηριότητας για τους κινδύνους που διατρέχουμε όλοι σε πραγματικές συνθήκες. με τη βοήθεια ειδικών προσομοιωτών όπως προσομοιωτής πρόσκρουσης, συσκευή μέτρησης χρόνου αντίδρασης και απόστασης ακινητοποίησης και ζυγαριά συσχέτισης βάρους – ταχύτητας. Μετά την ολιγόλεπτη διαδικασία, κάθε οδηγός λάμβανε το «Δελτίο Φιλικού Ελέγχου» του Ι.Ο.ΑΣ. με τα αποτελέσματα του ελέγχου ενώ 10 τυχεροί κέρδισαν από έναν πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS Hybrid (προ-φορτισμένο με 100€).

Επιπλέον, στο πλαίσιο της καμπάνιας η εταιρία δημιούργησε έναν εύκολο οδηγό ασφαλείας στη μορφή μικρών βίντεο, με πρωταγωνιστή τον γνωστό δημοσιογράφο Τάκη Πουρναράκη.

«Η οδική ασφάλεια δεν είναι ευχολόγια. Είναι μια καθημερινή άσκηση για όλους εμάς που συναντιόμαστε στους δρόμους. Η Ολυμπία Οδός μεριμνά για τη σωστή συντήρηση της υποδομής, όμως κι εμείς οφείλουμε να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης μας ως οδηγοί. Γιατί, όπως δηλώνει και η καμπάνια οδικής ασφάλειας της Ολυμπίας Οδού «Η Ζωή δεν έχει undo», δήλωσε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπία Οδός ΑΕ, κ. Παναγιώτης Παπανικόλας.

Έκθεση Αειφόρου Ανάπτυξης 2019-2020

Η έκδοση της δεύτερης Έκθεσης Αειφόρου Ανάπτυξης αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευση της εταιρίας απέναντι σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους της για υπεύθυνη λειτουργία και διαχείριση, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Η Ολυμπία Οδός συνεχώς αναζητά τρόπους και εργαλεία για να βελτιώνει τις επιδόσεις της και να εμπλουτίζει τις υπηρεσίες της.

Αξιοποιεί διεθνή πρότυπα και πρωτοβουλίες, όπως το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο έκδοσης Εκθέσεων Αειφορίας GRI Standards, ώστε να βελτιώνει τους στόχους της και να εμπλουτίζει τη στρατηγική της προσφέροντας λύσεις στα προβλήματα των καιρών μας και των μελλοντικών γενεών.

Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα (2019-2020) η Ολυμπία Οδός:

Ολοκλήρωσε το εμβληματικό Σύστημα Χιλιομετρικής Χρέωσης Hybrid
Συνέχισε να επενδύει στην οδική ασφάλεια εστιάζοντας στο πρόγραμμα Smart Tunnel για τη βελτίωση της συντήρησης του αυτοκινητόδρομου, στην εφαρμογή της νέας Μεθόδου παρακολούθησης της Υποδομής και στο εργαλείο παρακολούθησης οδοστρώματος MIRANDA.
Ολοκλήρωσε την εγκατάσταση POS σε όλους τους σταθμούς διοδίων
Συνέχισε να αναβαθμίζει τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών
Επένδυσε πάνω από €250 χιλιάδες σε δράσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης, σε πολιτιστικές, κοινωνικές, αθλητικές και περιβαλλοντικές ενέργειες
Επικεντρώθηκε στην ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς η διασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος έγινε επιτακτική λόγω της Covid-19
Ανέπτυξε το «κοινωνικό προϊόν» της, το οποίο ανήλθε €260 εκατομμύρια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης