Η ημέρα της Τράπεζας Αττικής, το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, ο Λάκων μπίζνεσμαν και τα 23 μικρά αεροδρόμια

Η ημέρα της Τράπεζας Αττικής, το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, ο Λάκων μπίζνεσμαν και τα 23 μικρά αεροδρόμια

Χαίρετε, όταν κυβερνάς και μάλιστα πας και για δεύτερη θητεία, η αλήθεια είναι ότι όλα είναι πιο εύκολα. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε προχθές και χθες το συνέδριο της ΝΔ, τόσο που ο Μητσοτάκης πήρε τη Μαρέβα και πήγαν το μεσημέρι για ψαράκι στο Μοσχάτο. Τι να λένε

DARKROOM_ROOM_FIN
-Αντιθέτως, από σήμερα αρχίζουν τα ουσιαστικά στο ΚΙΝΑΛ, αφού μαθαίνω ότι αρχίζουν οι μετρήσεις για τα εσωκομματικά – όχι τίποτα άλλο, για να… ξέρουμε τι μας γίνεται. Κάτι που ξεκίνησε πάντως προ ολίγων εικοσιτετραώρων μια από τις γνωστές, έγκυρες δημοσκοπικές εταιρείες, δείχνει ότι το πασοκικό κοινό δεν πετάει τη σκούφια του με τον ΓΑΠ. Δεν ξέρω, έχει δρόμο ακόμη…

-Κεντρικός ομιλητής σε webinar που διοργανώνει σήμερα το CPS (Center for Policy Studies), ένα από τα πιο επιδραστικά think tank του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο οικοδεσπότης του webinar και διευθυντής του Κέντρου είναι ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους δημοσιογράφους του βρετανικού Τύπου, ο Rob Colvile, συγγραφέας του βιβλίου «The Great Acceleration: How the World is Getting Faster, Faster» («Ο μεγάλος επιταχυντής: Πώς ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο γρήγορος». Θέμα -τι άλλο;- ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα εξηγήσει πώς η Ελλάδα βρέθηκε μέσα σε δυο χρόνια να πρωτοπορεί. Συνομιλητές του, ο πρώην ομόλογός του στη βρετανική κυβέρνηση Matt Warman, η σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης και ιδρύτρια του Century Tech Priya Lakhani OBE και ο Dr Cameron Brook της Amazon Web Services. Πάντως, ο Colvile δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για την εξέλιξη της Ελλάδας και ανυπομονεί, γράφει στο twitter, να ακούσει τον Πιερρακάκη να μιλάει για το θέμα.

-Και στο σημείο αυτό η στήλη τραβά μια κόκκινη γραμμή που λέει και το Νατασάκι, και περνάει σε νεότερα από την αγορά. Εν αρχή ην οι τράπεζες, καθώς έχουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις, κυρίως από το μέτωπο των μη συστημικών. Η κατάσταση περιγράφεται συνοπτικά παραφράζοντας τον σύντροφο Λένιν, καθώς έχουμε δύο βήματα εμπρός και ένα… σημειωτόν. Το ένα βήμα εμπρός το κάνει η Τράπεζα Αττικής. Σήμερα Δευτέρα είναι προγραμματισμένο να υποβληθούν οι προσφορές για την αύξηση των «περίπου 240 εκατ.», οπότε σήμερα το βράδυ, λογικά και εκτός απροόπτου, θα ξέρουμε ποιος είναι ο ιδιώτης (που μαζί με ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ) θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ. Αύριο Τρίτη είναι προγραμματισμένο το ΔΣ της Τράπεζας Αττικής το οποίο θα επικυρώσει και ξεκινά η διαδικασία. Μιλάμε για το πρώτο βήμα επειδή, όπως θα σας πουν οι μυημένοι στην υπόθεση “Αtticabank”, υπάρχει το περίφημο Deloitte report το οποίο καταγράφει την ανάγκη λήψης πρόσθετων προβλέψεων ύψους 231 εκατ. Αυτά τα 231 εκατ. (που προστίθενται στα 240 εκατ. της ΑΜΚ στα 300 εκατ. ζημίες περασμένης χρήσης) έγιναν αιτία να χαλάσουν καρδίες, διαθέσεις, στηρίξεις κ.λπ., αλλά τώρα δεν θέλω να επεκταθώ γιατί σήμερα είναι μια ημέρα προσμονής και ελπίδας για την Αττικής. (σ.σ. μερικές φορές τα γράφω τόσο γλυκά και ποιητικά που με… εντυπωσιάζω)

-Το δεύτερο βήμα προς τα εμπρός, μας έρχεται από τη λεβεντογέννα Κρήτη όπου το Σάββατο είχε Γενική Συνέλευση η Τράπεζα Χανίων, κατά την οποία και πληροφορηθήκαμε -από τον Πρόεδρό της, Μιχάλη Μαρακάκη– πως είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με την Πανκρήτια Τράπεζα. Κατά τον κύριο Πρόεδρο πάντοτε, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες συγχώνευσης των δυο τραπεζών -υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος- και αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

-Το βήμα σημειωτόν μας έρχεται από το deal Eurobank – HSBC. Πού τα είχαμε αφήσει τα πράγματα; Εκεί ακριβώς είναι και σήμερα. Φαίνεται πως στην HSBC Λονδίνου το αντιμετωπίζουν με κάποια υπεροψία και δεν βρέθηκε κοινή γλώσσα ούτε για κάποιες αποτιμήσεις που ήταν προς συζήτηση ούτε για τις υποχρεώσεις προς στελέχη – προσωπικό. Οπότε, προς το παρόν σημειωτόν, χωρίς να αποκλείεται και σενάριο Πάνος Κιάμος (Σφύριξα κι έληξε).

-Με την ευκαιρία να προσθέσω ότι και στην Τράπεζα Πειραιώς είναι σε βήμα σημειωτόν, αλλά αυτοί για… ιστορικούς λόγους. Είναι έτοιμοι να πατήσουν το κουμπί και να ρίξουν στην αγορά την έκδοση του πράσινου ομολόγου των 500 εκατ., αλλά όχι ακόμη, γιατί τους κομπλάρει η εθνική γιορτή του «ΟΧΙ». Λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου (την Πέμπτη) θέλουν να δουν πρώτα την αγορά, ώστε να αποφασίσουν αν, τελικά, θα βγάλουν το ομόλογο αυτή ή την επόμενη εβδομάδα. Οπότε, όλοι μαζί θα το μάθουμε.

-Αντίθετα, στον όμιλο Μυτιληναίου δεν έχουν κανέναν δισταγμό κι είναι πανέτοιμοι αύριο Τρίτη, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, τηρώντας αυτή την ωραία πρακτική που υιοθέτησαν να ενημερώνουν τους επενδυτές για το τρίμηνο μόλις 25 ημέρες μετά τη λήξη του, κι όχι κάνα δίμηνο (και βάλε) μετά, όπως κάνουν αρκετές εισηγμένες.

-Έχουμε όμως και σημαντικές επισκέψεις με… αμερικανοαριστερό (!) άρωμα και για αυτό θέλω να διαβάσετε την είδηση που ακολουθεί, με μουσική υπόκρουση το Bella Ciao (στην εκδοχή partigiana). Στην Ελλάδα, λοιπόν, θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα το αφεντικό της Ameresco, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας από τη Λακωνία, Τζωρτζ Σακελλάρης. Για όσους δεν γνωρίζετε, πρόκειται για εισηγμένη εταιρεία στο αμερικανικό χρηματιστήριο με ελληνικό DNA και με μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής εξοικονόμησης. Η Αmeresco, που όπως μαθαίνουμε έχει ισχυρό ενδιαφέρον για μπίζνες στην Ελλάδα, είχε συμπράξει με την ελληνική εταιρεία Resinvest Energy για να κατασκευάσουν ένα αιολικό πάρκο για λογαριασμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κεφαλονιά. Πρόκειται για ένα έργο 10 MW, το οποίο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στη ΔΕΗΑΝ, με το οποίο η αμερικανική εταιρεία κάνει την πρώτη της δουλειά στην Ελλάδα σε συνεργασία με τη Resinvest Εnergy του Δημήτρη Καραγκουλέ. Το πρώην στέλεχος του ΚΚΕ και του ΣΥΝ και πρώην σύζυγος της Μαρίας Δαμανάκη, τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί αθόρυβα στις επιχειρήσεις. Εδώ και καιρό ακούγεται ότι συζητά με την Ameresco κοινές μπίζνες, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι χειροπιαστό, πέραν του έργου της Κεφαλονιάς. Για το μικρό αιολικό είχε μιλήσει προ μηνών και ο Αμερικανός Πρέσβης και τότε είχαν φουντώσει τα σενάρια περί συνεργασίας με τη ΔΕΗ. Προς το παρόν, αρμόδιες πηγές λένε ότι δεν υπάρχει κάποια νέα συμφωνία. Η Ameresco, με κεφαλαιοποίηση 3,7 δισ. δολάρια και 70 γραφεία σε όλη τη Βόρεια Αμερική και τη Μεγάλη Βρετανία, αποτελεί μια ισχυρή εταιρεία πολυμετοχικής βάσης, καθώς στην πραγματικότητα ελέγχεται από αμοιβαία κεφάλαια και πολύ μεγάλα επενδυτικά fund. Μεταξύ αυτών είναι και η «δική» μας Macquarie που απέκτησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία κατέχει το 3,71% των μετοχών, η Βlackrock με πάνω από 5%, η Handelsbanken Fonder με 6,61%, η Invesco Capital με 2,30% κ.ά.

-Επειδή όλα ρόδινα τα λέω σήμερα, να πούμε πως δεν επιβεβαιώθηκαν τελικά οι προσδοκίες για αναβάθμιση από την S&P. Ο οίκος επέλεξε να κρατήσει διαφορετική στάση (πάντως την Παρασκευή αναβάθμισε την Ιταλία) από ό,τι προσδοκούσε – μάλλον υπεραισιόδοξα – η αγορά. Ας μην ξεχνάμε πως τον περασμένο Απρίλιο η S&P είχε πραγματοποιήσει εκτός προγράμματος αναβάθμιση της Ελλάδας στο BB, δύο σκαλοπάτια κάτω από το investment grade. Τώρα, πάντως, η αγορά θα κινηθεί με φόντο την προσεχή αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI Greece Standard στις 11 Νοεμβρίου και έπειτα στις 19/11 τη νέα αξιολόγηση της Moody’s.

Κλείσιμο
-Ξεκίνησε και επίσημα λοιπόν η μάχη της συνδρομητικής τηλεόρασης. Η NOVA εγκαταλείπει το δορυφορικό πιάτο (παρότι για χρόνια έλεγε πόσο καλύτερο είναι σε σχέση με το streaming) και πηγαίνει διαδικτυακά, λανσάροντας την πλατφόρμα ΕΟΝ που ανέπτυξε η μητρική της United. Η COSMOTE TV, με συνδρομητές 580 χιλιάδες και η ΝΟVA με περίπου 480 χιλιάδες (Ελλάδα και Κύπρο), έχουν να αντιμετωπίσουν νέους παίκτες (ΗΒΟ Max και Disney+ έρχονται το 2022) και υφιστάμενους. Πώς ελπίζουν ότι θα αυξήσουν συνδρομητική βάση και έσοδα; Κυρίως από τις 400.000 πειρατικές συνδέσεις που υπολογίζεται ότι υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα. Είναι απίστευτα μεγάλο νούμερο και πρακτικά μιλάμε για τον τρίτο «παίκτη» της αγοράς. Και πώς να είναι διαφορετικά, όταν με 100 ευρώ για το πειρατικό κουτί της σύνδεσης και 30 – 50 ευρώ το τρίμηνο, βλέπει κάποιος τις δύο πλατφόρμες «πειρατικά» και «σπασμένες» όλες τις νέες ταινίες. Οι συλλήψεις (όπως προ ημερών σε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών στην Αθήνα) ελάχιστα αποδίδουν, αφού τα διεθνή παράνομα κυκλώματα χρησιμοποιούν δομή πυραμίδας: μικρές ομάδες με «ταβάνι» συγκεκριμένο αριθμό παράνομων συνδέσεων, ώστε εάν οι συνεργάτες συλληφθούν, η απώλεια να είναι περιορισμένη. Οπότε η μάχη δεν προβλέπεται εύκολη.

-Με ταχύτητα προχωρεί από το Υπερταμείο η διαδικασία για την αξιοποίηση των 23 μικρότερων περιφερειακών αεροδρομίων, project που είχε μείνει για χρόνια στα συρτάρια. Ανατέθηκε σε σύμπραξη συμβούλων να συντάξει το business plan, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Πρώτο αεροδρόμιο προς αξιοποίηση θα είναι αυτό της Καλαμάτας, με τον διαγωνισμό να αναμένεται σε διάστημα έξι έως εννέα μηνών, σύμφωνα με τον CEO του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη.

ΠΗΓΗ: https://www.newmoney.gr/
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης