Ξεπουλάνε θυγατρικές οι Αμερικανικες τράπεζες
Μπαράζ εκποιήσεων σημαντικών περιουσιακών στοιχείων από τις αμερικανικές εταιρείες, πρωτίστως τις τράπεζες, που αδυνατούν να... αναρρώσουν πλήρως από την έκθεσή τους στον... ιό των «σάπιων δανείων».
Μετά την επίσημη διαβεβαίωση, διά στόματος του ίδιου του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Henry Paulson, πως οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι Fannie Mae και Freddie Mac, οι μεγαλύτεροι δανειστές ιδιωτών στις ΗΠΑ, είναι «πολύ μεγάλοι για να αφεθούν από την κυβέρνηση να καταρρεύσουν», τώρα έρχεται ακόμα
Μπαράζ εκποιήσεων σημαντικών περιουσιακών στοιχείων από τις αμερικανικές εταιρείες, πρωτίστως τις τράπεζες, που αδυνατούν να... αναρρώσουν πλήρως από την έκθεσή τους στον... ιό των «σάπιων δανείων».
Μετά την επίσημη διαβεβαίωση, διά στόματος του ίδιου του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Henry Paulson, πως οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι Fannie Mae και Freddie Mac, οι μεγαλύτεροι δανειστές ιδιωτών στις ΗΠΑ, είναι «πολύ μεγάλοι για να αφεθούν από την κυβέρνηση να καταρρεύσουν», τώρα έρχεται ακόμα μια είδηση από το τραπεζικό μέτωπο στην άλλη όχθη του Ατλαντικού για να επιβεβαιώσει το εύρος της κρίσης και -κυρίως- τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ιθυνόντων να ξεπεραστούν τα προβλήματα!
Πρώτη χρονικά ήρθε η ανακοίνωση του ομίλου της Citigroup Inc. για την εκποίηση των δραστηριοτήτων λιανικής της στη Γερμανία. Η Citi αποχωρεί ουσιαστικά από τη Γερμανία, πουλώντας το δίκυτό της σε μια γαλλική (!) τράπεζα, εν προκειμένω στην Credit Mutuel, αντί ποσού 4,9 δισ. ευρώ σε μετρητά. Η γαλλική προσφορά ήταν τελικώς κατά τι υψηλότερη της αντίστοιχης της Deutsche Bank. Το πλήγμα για τον αμερικανικό κολοσσό πάντως είναι μεγάλο, καθώς η γερμανική θυγατρική της ήταν μια εκ των κορυφαίων διεθνώς, με περισσότερους από 3 εκατ. πελάτες, 340 υποκαταστήματα και συνολικό μερίδιο αγοράς της τάξης του 7%.
Με διαφορά λίγων ωρών ήρθε και η είδηση της αποχώρησης της General Electric Co. από την αγορά της Ιαπωνίας. Οχι βέβαια από την αγορά ηλεκτρικών ειδών, αλλά από τη λιανική τραπεζική! Συγκεκριμένα, η GE ανακοίνωσε πως πούλησε έναντι 5,5 δισ. δολαρίων τη θυγατρική της εταιρεία χρηματοδοτήσεων και λιανικής τραπεζικής στην τράπεζα Shinsei Bank Ltd.
Η GE, δεύτερη μεγαλύτερη σε χρηματιστηριακή αξία εταιρεία στις ΗΠΑ, επί σειρά ετών δραστηριοποιείται και στην πιστωτική αγορά, έχοντας ιδρύσει μονάδα χορήγησης δανείων και πιστωτικών καρτών. Μόνο που η κρίση της χτύπησε για τα καλά την πόρτα και πλέον ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Jeffrey Immelt έχει αναλωθεί σε μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης της εταιρείας είτε παραχωρώντας δευτερεύουσες μονάδες, είτε πουλώντας μειοψηφικές συμμετοχές σε τρίτες εταιρείες είτε με την απόφαση να αποσύρει τον όμιλο και από την πιστωτική αγορά. Κι όλα αυτά την ώρα που η GE ανακοίνωσε ένα ακόμη απογοητευτικό οικονομικό τρίμηνο με τις ζημίες να ξεπερνούν πλέον και τα 100 δισ. δολάρια!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr