Μητσοτάκης στα εγκαίνια της Lamda Hellix: «Φιλοδοξία μας να καταστεί η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς δεδομένων»

Μητσοτάκης στα εγκαίνια της Lamda Hellix: «Φιλοδοξία μας να καταστεί η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς δεδομένων»

Το σχέδιο της αμερικανικής μητρικής Digital Realty να καταστεί η Ελλάδα «πύλη» για την ανατ. Ευρώπη

egkainia_hellix_art
Σε μία πανηγυρική εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή θεμελίωσης του νέου κέντρου δεδομένων της Lamda Hellix, μέλος του πολυεθνικού ομίλου Digital Realty «Athens 3». Με αυτό τον τρόπο ανοίγει και επισήμως ο μεγάλος κύκλος επενδύσεων στα data centers, που φιλοδοξούν να δώσουν τεράστια ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας με την αμερικάνικη πολυεθνική να μιλάει ευθέως για την πρόθεση της να καταστεί η χώρα περιφερειακός κόμβος διακίνησης δεδομένων που θα ενώνει Μ. Ανατολή και Αφρική με το σύνολο της ανατολικής Ευρώπης.
kyriakos

«Η Ελλάδα είναι ανοικτή στους ξένους επενδυτές, με σταθερό φορολογικό σύστημα, επενδυτικό περιβάλλον που προσελκύει ξένες επενδύσεις, προχωρά τον ψηφιακό μετασχηματισμό ώστε να μπορούμε να είμαστε σε θέση να προσελκύουμε τέτοιου είδους επενδύσεις», υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: «Είμαστε μία χώρα που μία μεγάλη ξένη εταιρεία, όπως η Digital Realty δε δυσκολεύτηκε ώστε να κάνει την εξαγορά μιας εταιρείας που είχε προχωρήσει στο κομμάτι αυτό του ψηφιακού μετασχηματισμού. Χαιρόμαστε όταν μεγάλες επιχειρήσεις έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στη συνολική δυναμική της ελληνικής οικονομίας και της προσπάθειας που κάνουμε η χώρα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτή του μετασχηματισμού».

kyr3

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι η χώρα να εξελιχθεί σε έναν υπερσύγχρονο κόμβο μεταφοράς δεδομένων, τονίζοντας και την σημαντικότητα της γεωστρατηγικής της θέσης. «Και με την επένδυση σας αυτή έρχεστε να προσθέσετε τη δική σας δυναμική στην εθνική προσπάθεια», σημείωσε απευθυνόμενος στα στελέχη των Lamda Hellix και Digital Realty.
Κλείσιμο
lamda_helix_egkainia_art
5396306

Υπογράμμισε δε τη σημαντική αξία των επενδύσεων σε υποδομές για το ψηφιακό μέλλον της χώρας. «Είμαστε ακόμα στην αρχή του ψηφιακού μας μετασχηματισμού. Μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι οι επιχειρήσεις, το Κράτος, που μεταφέρει πλέον και αυτό τα στοιχεία στο cloud, και οι πολίτες», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Γι αυτό και επισήμανε πως «η ψηφιακή μετάβαση παραμένει θεμελιώδης πυλώνας της πολιτική» της κυβέρνησης. «Γι αυτό και διοχετεύουμε σημαντικούς πόρους απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι με επενδύσεις του είδους δημιουργούνται πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις.

Απ’ την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής πολυεθνικής Digital Realty, William Stein, επισήμανε τη νέα εποχή που ξεκινά για την παγκόσμια οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση που συντελείται, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επένδυσης στην Ελλάδα.
5396300
wxw

Όπως υπογράμμισε, η χώρα μας, μπορεί να αποτελέσει την πύλη εισόδου και εξόδου δεδομένων απ’ την Ευρώπη προς την Μ. Ανατολή και την Αφρική. Όπως μάλιστα εξήγησε αργότερα το στέλεχος της πολυεθνικής, Mike Hollands, ο λόγος που η εταιρεία επενδύει και θα επενδύσει ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα είναι γιατί είχε ως σήμερα μείνει εκτός διασυνδέσεων με τα μεγάλα υποθαλάσσια καλώδια δεδομένων που διατρέχουν τη Μεσόγειο και γιατί μπορεί να εξελιχθεί στην καλύτερη εναλλακτική της Μασσαλίας που σήμερα αποτελεί την «πύλη» διασύνδεση της Δυτ. Ευρώπης με την Αφρική και την Ασία. Μία επιλογή που όπως εξήγησε μπορεί αφενός να δημιουργήσει μία ασφαλή εναλλακτική οδό όταν υπάρχει μεγάλη κίνηση δεδομένων που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα δίκτυα αλλά και μπορεί να οδηγήσει σε πιο γρήγορες συνδέσεις του συνόλου της Ανατ. Ευρώπης με την Μ. Ανατολή και την Αφρική.

Απ’ την πλευρά του ο κ. Απόστολος Κάκκος, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix υπογράμμισε πως η επένδυση τόσο στο Athens 3 όσο και στο Athens 4, το οποίο φιλοδοξεί να αρχίσει να χτίζει η εται9ρεία σε ένα χρόνο από τώρα μπορούν να δώσει ένα συνολικό οικονομικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία περίπου 1,1 δισ ευρώ.

«Για κάθε ένα ευρώ που επενδύουμε, η προστιθέμενη αξία που λαμβάνει η Ελλάδα είναι πάνω από 8 ευρώ, άρα περίπου 1,1 δισ ευρώ συνολικά», σημείωσε ο κ. Κάκκος.
mitsota

«Αλλάζουμε πίστα στην Ελλάδα όσον αφορά τις ψηφιακές υποδομές με πολλαπλά οφέλη για επιχειρήσεις, καταναλωτές και πολίτες αλλά και την ίδια τη χώρα. Οι επιχειρήσεις γίνονται σαφώς πιο ανταγωνιστικές για τις οποίες προσφέρονται πολύ περισσότερες υπηρεσίες με χαμηλότερα κόστη, αυξημένη χωρητικότητα, ασφάλεια και ποιότητα υπηρεσίες. Τα οφέλη για τις τους καταναλωτές έχουν να κάνουν με τις μεγαλύτερες ταχύτητες, την αυξημένη διαθεσιμότητα δεδομένων, τα περισσότερα εργαλεία κ.α.», τόνισε ο κ. Κάκκος, καταλήγοντας πως «όραμα μας είναι να κάνουμε την Ελλάδα information hub για όλη την Ευρώπη».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθηναν τόσο ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης όσο και ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, που βοήθησαν στην επίσπευση της επένδυσης.


kyria

«Οραματιζόμαστε μία σύγχρονη χώρα, που θα κρατά παιδιά της, που θα παράγει γνώση, που θα είναι παράδειγμα προς μίμηση», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης υπογραμμίζοντας την αμεσότητα με την οποία λειτούργησε η κυβέρνηση στην επίλυση γραφειοκρατικών προβλημάτων στη νέα επένδυση. Υποσχέθηκε δε πως οι απαραίτητες άδειες για το «Athens 4» θα εκδοθούν σύντομα.

«Eπενδύσεις όπως η σημερινή βάζει το hardware για την απαραίτητη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο ψηφιακό περιβάλλον», υπογράμμισε απ’ την πλευρά του ο κ. Πιερρακάκης. «Είναι απολύτως εφικτό η Ελλάδα όχι μόνο να καλύψει το χαμένο έδαφος αλλά και να πρωταγωνιστήσει στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης», τόνισε ο υπουργός.
kyr1

Το παράδειγμα της Μασσαλίας

Κατά τη σημερινή εκδήλωση αναφέρθηκε πολλές φορές το παράδειγμα της Μασσαλίας, όπου η αμερικανική εταιρεία επένδυσε πάνω από 260 εκατ. ευρώ μέσα σε 6 μόλις χρόνια, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη ψηφιακή πύλη εισόδου στην Δυτική Ευρώπη και την 9η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη παγκοσμίως προσελκύοντας άνω των 200 διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Κάτι που φαίνεται ότι λειτουργεί ως «σηματωρός» και στα σχέδια που έχει η Digital Realty στην Ελλάδα. Ήδη το Athens 4 είναι στη φάση της αδειοδότησης. Σημειωτέον ότι η Lamda Hellix λειτουργεί ήδη στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί δύο data centers, το πρώτο με ονομασία Athens-1 από το 2003, και το Athens-2 το 2015.
kyr34

Μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο

Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι προετοιμασίες για την έναρξη εργασιών και στο αντίστοιχο μεγάλο πρότζεκτ που προετοιμάζει η Microsoft. Η αγορά γης που θα φιλοξενήσει τα τρία data centers που σχεδιάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει ήδη, ενώ ως το τέλος του μήνα αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Υπολογίζεται ότι μόνο οι επενδύσεις που δρομολογούν Microsoft και Digital Realty – Lamda Hellix θα αφήσουν ένα άμεσο οικονομικό αποτύπωμα άνω των 2 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζει η κυβέρνηση αλλά και οι εταιρείες, ενώ το ύψος των επενδύσεων για τη λειτουργία τους θα προσεγγίσουν τα 900 εκατ. ευρώ.

Και δεν είναι οι μόνοι, αφού και άλλοι παίκτες, μικρότεροι, προχωρούν σε επενδύσεις ποντάροντας στη στροφή της οικονομίας και συνολικά των υπηρεσιών προς το «υπολογιστικό νέφος».

Κι αυτό ίσως είναι σημαντικότερο κι από τις ίδιες τις επενδύσεις που θα τρέξουν οι εταιρείες του κλάδου σε ντουβάρια και μηχανολογικό εξοπλισμό, η αλλαγή της οικονομίας. Ισως γι‘ αυτό και οι υποδομές που θα δημιουργούνται παρομοιάζονται από τους ανθρώπους του κλάδου με μεγάλα διεθνή αεροδρόμια, των οποίων βέβαια η δραστηριότητα και το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται από την κίνηση που έχουν.

Γι’ αυτό και το σημαντικότερο σε αυτή την τάση που πλέον παίρνει σάρκα και οστά είναι η δημιουργία υποδομών για το ψηφιακό μέλλον της χώρας. «Διεθνή αεροδρόμια», όπως τα χαρακτηρίζουν άνθρωποι του κλάδου, μέσω των οποίων η Ελλάδα θα διασυνδεθεί με τον ψηφιακό κόσμο.

Πάνω σε αυτό το μεγάλο κύμα ενδιαφέροντος, εξάλλου, ήρθε και η κυβέρνηση να χτίσει μια σειρά από ευνοϊκές διατάξεις εντάσσοντας τις επενδύσεις σε data centers στο νέο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, εξασφαλίζοντας κατ’ επέκταση ταχεία αδειοδότηση και χρηματοδοτική ενίσχυση. Αυτού του είδους η πρόβλεψη μάλιστα εκτιμάται ότι θα προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια σε κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα, διευκολύνοντας και τα υφιστάμενα επενδυτικά σχέδια.

Κοντά στη γραμμή εκκίνησης και η επένδυση της Microsoft

Κοντά στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται επίσης η επένδυση της Microsoft για τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική, όπως επιβεβαίωσε εξάλλου και ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ, στην τελευταία συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για μία επένδυση που κυβερνητικοί παράγοντες προσδιόριζαν στα 400-500 εκατ. ευρώ και με συνολικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία άνω του 1 δισ ευρώ.

Στην κατεύθυνση της υλοποίησης της επένδυσης έχει ήδη συσταθεί η θυγατρική εταιρεία Microsoft Operations 4733 με αντικείμενο τη δημιουργία data centers όπου έχει τεθεί επικεφαλής ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Hellas Θεοδόσης Μιχαλόπουλος. Η εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 140 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί πλήρως από τη Microsoft Ireland Operations Limited, που αποτελεί τη μοναδική μέτοχο και μητρική της. Ηδη, κατά τη σύσταση της εταιρείας, τον περασμένο Αύγουστο καταβλήθηκε το 1/4 της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής, δηλαδή 35 εκατ. ευρώ, με τη Microsoft Ireland Operations Ltd να καλύπτει σε τρεις ισόποσες δόσεις, ύψους 35 εκατ. ευρώ, το υπολειπόμενο ποσό του μετοχικού κεφαλαίου.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ολοκληρωθεί οι αγορές γης, όπου θα γίνουν οι τρεις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, η μία εξ αυτών βρίσκεται στα Σπάτα, όπου η Microsoft Hellas προχώρησε τον περασμένο Μάιο σε αγορά δύο εκτάσεων (η μία 14.998,5 τ.μ. και η άλλη 69.538 τ.μ.) από τη Lamda Development αντί 14 εκατ. ευρώ, με την Εφορία να υπολογίζει την τιμή στα 23,05 εκατ.

Επίσημες ανακοινώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνουν ως το τέλος του μήνα, ενώ πηγές δήλωναν ότι εξακολουθεί να ισχύει ο στόχος λειτουργίας των data centers σε δύο χρόνια από τώρα, όταν δηλαδή η Microsoft θα γιορτάζει τα 30 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα.

Κινητικότητα και από τους υπόλοιπους παίκτες

Σε τροχιά υλοποίησης βέβαια μπαίνουν και σχέδια άλλων εταιρειών για τη δημιουργία νέων data centers, αναβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό τη θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη της μεταφοράς και αποθήκευσης δεδομένων.

Σταθερό επενδυτή σε κέντρα δεδομένων στη χώρα μας αποτελεί η θυγατρική της Telecom Italia Sparkle, η οποία, τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε τη λειτουργία του Metamorfosis II, που είναι το πρώτο «πράσινο» data center στην Ελλάδα, επιτρέποντας τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 28.000 τόνους ετησίως συγκριτικά με τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις.

«Δημιουργήσαμε έναν υποδειγματικό ανοιχτό κόμβο για να προσφέρουμε μια εξελιγμένη εμπειρία ακόμα και στους πιο απαιτητικούς πελάτες μας, διασφαλίζοντας επίσης την ισχυρή δέσμευσή μας για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα» δήλωνε στα εγκαίνια η κυρία Ελιζαμπέτα Ρομάνο, διευθύνουσα σύμβουλος της Sparkle.

«Με το νέο αυτό εγχείρημα, η Sparkle εμπλουτίζει τις υποδομές που προσφέρει σε εγχώριες και πολυεθνικές επιχειρήσεις, ενώ επιβεβαιώνει τη σημασία που δίνουμε στην ελληνική αγορά στην οποία δραστηριοποιούμαστε εδώ και είκοσι χρόνια με διαρκώς ενισχυόμενη παρουσία».

Σημειωτέον πως η Sparkle διαχειρίζεται συνολικά τέσσερα data centers στην Ελλάδα, από τα οποία τρία βρίσκονται στην Αθήνα και ένα στα Χανιά.

Επίσης σε νέα επένδυση έχει προχωρήσει η Lancom Ltd στη Θεσσαλονίκη κατασκευάζοντας το κέντρο δεδομένων Balkan Gate I στην περιοχή του Καλοχωρίου στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία που ίδρυσε το 2009 ο κ. Γιώργος Νώλης διαθέτει ήδη δύο data centers, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το νέο κέντρο υποδομών προβλέπεται να καλύπτει εμβαδόν 10.000 τετραγωνικών και να μπορεί να διαχειριστεί με άνεση την κίνηση Ιντερνετ όλης της χώρας, αλλά και σημαντικού ποσοστού των Βαλκανίων.

Οι παραπάνω παίκτες δεν είναι οι μοναδικοί του κλάδου. Στην εγχώρια αγορά δραστηριοποιούνται και άλλοι όμιλοι όπως ο ΟΤΕ, η Synapsecom, η Space Hellas, η Interworks, η Cloudrock, η AWS.

Τελευταία και η Hellas Sat γνωστοποίησε πως κάνει τα παρθενικά της βήματα στον χώρο μετατρέποντας μέρος των εγκαταστάσεών της -περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα- σε Data Center. Επιπρόσθετα αναμένεται να προσθέσει ακόμα 1.200 τετραγωνικά μέτρα, στην ίδια ή σε νέα έκταση, μέσω επένδυσης ύψους 8 με 10 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Παγκόσμια ενεργειακή κρίση μετά από 48 χρόνια: Στο έλεος του Πούτιν η Ευρώπη

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Καταστροφές σε Πήλιο και Εύβοια - Σε ποιες περιοχές θα είναι έντονα τα φαινόμενα σήμερα

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών: Απεργία και πορεία στο κέντρο της Αθήνας κατά της αξιολόγησης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης