Evergrande: Η κινεζική «Lehman Brothers» με το χρέος των $300 δισ. που τρομάζει τις αγορές

Evergrande: Η κινεζική «Lehman Brothers» με το χρέος των $300 δισ. που τρομάζει τις αγορές

Πώς το success story ενός Κινέζου μηχανικού έγινε ο μαύρος κύκνος των αγορών - Το μεγάλο βήμα του Hui Ka Yan το 1996 που τον μετέτρεψε σε κροίσο του real estate και τα μοιραία λάθη - Οι χιλιάδες εταιρείες που εξαρτώνται από την Evergrande και ο κίνδυνος για ντόμινο χρεοκοπιών

evergrande_art
Tο 1996 ο Κινέζος μηχανικός Hui Ka Yan ο οποίος έβλεπε την Κίνα να αλλάζει αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Η μεγάλη αστικοποίηση και η ραγδαία άνοδος της κινεζικής μεσαίας τάξης είχε δημιουργήσει μια μεγάλη ανάγκη και ταυτόχρονο μια «χρυσή» ευκαιρία. Ο Hui Ka Yan ίδρυσε την δική του κατασκευαστική. Mε έδρα την Γκουαντζού η εταιρία που αρχικά ονομάστηκε Hengda Group ξεκίνησε με μικρά βήματα, αναλαμβάνοντας μικρές κατοικίες με φτηνές τιμές στην περιοχή. H Hengda μετονομάστηκε σε Evergrande Group, μπήκε στο χρηματιστήριο το 2009 και, με όπλο το δανεισμό, εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη κατασκευαστική real estate της Kίνας. Oι καιροί όμως αλλάζουν. Σήμερα ο κινεζικός κολοσσός απειλείται με χρεοκοπία λόγω αδυναμίας αποπληρωμής τόκων δανείων και απειλεί ένα μέρος του κινεζικού τραπεζικού συστήματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η εταιρεία η οποία στο παρελθόν βασίστηκε στη φθηνή χρηματοδότηση και τροφοδότησε με δανεισμό την επέκτασή της σε τομείς όπως το ποδόσφαιρο, τα ηλεκτρικά οχήματα και το φυσικό νερό, πλέον φαίνεται να ξεμένει από επιλογές που θα μπορούσαν να την απαλλάξουν από τους πιστωτές της.

Το χρέος των 309 δισ. δολαρίων

Στα τέλη Ιουνίου, η Evergrande είχε σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια γιουάν (309 δισεκατομμύρια δολάρια) χρέη στον ισολογισμό της, συν ένα άγνωστο ποσό οφειλών εκτός ισολογισμού. Η εταιρία κολοσσός στα ακίνητα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας δραματικής αναδιάρθρωσης του χρέους ή ακόμη και πτώχευσης, πιστεύουν πολλοί επενδυτές. Μια χρεοκοπία θα ισοδυναμούσε με οικονομικό τσουνάμι ή όπως έλεγαν ορισμένοι αναλυτές, «η νέα Lehman Brothers της Κίνας». Οι υποχρεώσεις της Evergande ισοδυναμούν με περίπου 2% του ΑΕΠ της Κίνας. Έχει περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους, οι οποίοι οι ίδιοι και πολλές από τις οικογένειές τους έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια γιουάν στα WMP της εταιρείας. Η εταιρεία έχει πάνω από 800 έργα υπό κατασκευή, περισσότερα από τα μισά από αυτά σταμάτησαν λόγω της ταμειακής της κατάρρευσης.

Διαβάστε περισσότερα στo newmoney


Ειδήσεις σήμερα:

Αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό από τους παιδίατρους – Πώς θα γίνεται

Οι «Άγγελοι» στο πλευρό της Ιωάννας: Η στήριξη, οι επιπλοκές και οι δυσκολότερες στιγμές

Στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης: Θα μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά, πιθανότατα, δεν θα δει τον Ερντογάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης