Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει σήμερα η υποβολή τους και ακολουθεί η πληρωμή 2 δόσεων έως την Παρασκευή

Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει σήμερα η υποβολή τους και ακολουθεί η πληρωμή 2 δόσεων έως την Παρασκευή

Τέσσερις επιλογές για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος: εφάπαξ, με τις 8 δόσεις της εφορίας, την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή με 12 δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας

forologikes-diloseis
Με προβλήματα υπερφόρτωσης και αποσυνδέσεων, λόγω μαζικής υποβολής Ε1 από εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεους «της τελευταίας στιγμής», ολοκληρώνεται σήμερα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2020.

forologiki-prov


Στη συνέχεια ξεκινάει από σήμερα ο “Γολγοθάς” για τους φορολογούμενος καθώς ακολουθήσει σε 2 ημέρες, την ερχόμενη Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου η πληρωμή των πρώτων δυο δόσεων του φόρου εισοδήματος. Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν :

Την πρώτη και δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου με το ποσό που θα μπει στα κρατικά ταμεία να εκτιμάται σε 540 εκατ. ευρώ

Την 3η δόση του φόρου εισοδήματος, ύψους περίπου 270 εκατ. ευρώ, έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Κλείσιμο
Είναι πιθανό πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι αντιμετώπισαν δυσκολίες την περίοδο της πανδημίας να επιλέξουν περισσότερες δόσεις για να
μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών ή να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα και να πληρώσουν σε άτοκες δόσεις τον φόρο.

Συγκεκριμένα, ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί με τους εξής 4 τροπους:

1. Εφάπαξ καταβολή χωρίς όμως το -μέχρι πρότινος- πλεονέκτημα της έκπτωσης του 3%

2. Δόσεις εφορίας: Μέχρι την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου πρέπει να καταβληθούν οι δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της τρίτης δόσης. Ακολουθούν άλλες 5 δόσεις φόρου εισοδήματος, η πρώτη εκ των δόσεων αυτών πρέπει να εξοφληθεί μέσα στον Οκτώβριο, το αργότερο μέχρι τις 31-10-2021 και η τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022.

3. Πάγια ρύθμιση: Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω, από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση aade.gr. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις Ε9. Εφόσον διαθέτει εισοδήματα ή και ακίνητα τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις σχετικές δηλώσεις, οφείλει να τα δηλώσει επιπροσθέτως. Ο φορολογούμενος πρέπει επίσης να δηλώσει τον IBAΝ τουλάχιστον ενός τραπεζικού λογαριασμού του, μέσω του οποίου θα πραγματοποιεί τις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.

4. Πληρωμή με κάρτα: Οι φορολογούμενοι μπορούν το φόρο εισοδήματος με πιστωτική κάρτα και σε 12 άτοκες δόσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Ελλάδα: Αναπτυξιακό άλμα με αύξηση του ΑΕΠ 8,2% για το 2021 προβλέπει η Moody's Analytics

#MeΤoo στη Δικαιοσύνη: Γυναίκα δικαστής κατηγορεί εφέτη για βιασµό - Την κακοποίησε σε ξενοδοχείο των βορείων προαστίων

Η παρουσίαση του νέου iPhone από την Apple
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης