Τι κρατάει άγρυπνους τους τραπεζίτες: 5 διαγράμματα απεικονίζουν το «αόρατο ρίσκο» στις αγορές

Τι κρατάει άγρυπνους τους τραπεζίτες: 5 διαγράμματα απεικονίζουν το «αόρατο ρίσκο» στις αγορές

Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν συνεχώς ομόλογα, διοχετεύοντας τεράστιες ποσότητες χρήματος στην αγορά - Το «σκηνικό» αυτό υποτίθεται ότι αποτελεί μια έκτακτη κατάσταση

trapezites
Οι χρηματιστηριακές αγορές πραγματοποιούν ένα σχεδόν αδιάκοπο «ράλι», παρά τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία, ενώ οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν συνεχώς ομόλογα στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, διοχετεύοντας με τον τρόπο αυτό τεράστιες ποσότητες χρήματος στην αγορά (το λεγόμενο «τύπωμα χρήματος»).

Το «σκηνικό» αυτό υποτίθεται ότι αποτελεί μια έκτακτη, ασυνήθιστη κατάσταση, η οποία όμως υφίσταται τα τελευταία 12 χρόνια.

Πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες αυτές «κρύβουν» ένα σημαντικό ρίσκο, το οποίο αργά ή γρήγορα μπορεί να εκδηλωθεί.

Άλλωστε, το μεγάλο ερώτημα που «βασανίζει» τους κεντρικούς τραπεζίτες ανά τον κόσμο είναι πότε και με ποιο τρόπο πρέπει να σταματήσει η χαλαρή νομισματική πολιτική, με τα μηδενικά επιτόκια και το «τύπωμα χρήματος».

Οι ιδιόμορφες συνθήκες αποτυπώνονται σε ανάλυση του οικονομικού αναλυτή και συμβούλου επενδύσεων Μιχάλη Νικολέτου, η οποία συσχετίζει τις αποτιμήσεις των μετοχών με το ύψος των επιτοκίων και το μέγεθος του ισολογισμού των κεντρικών τραπεζών.

Για την αποτίμηση των μετοχών, παρουσιάζεται ο δείκτης CAPE (Cyclically Adjusted Price-to-Earnings ratio), ο οποίος αποτυπώνει τη σχέση κερδών προς την τιμή της μετοχής, όπως και ο δείκτης P/E, αλλά σε μια περίοδο δεκαετίας, έτσι ώστε να εξομαλύνονται οι διακυμάνσεις των εταιρικών κερδών. Με άλλα λόγια, όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης CAPE, τόσο ακριβότερες είναι οι μετοχές σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr



Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Ποια νησιά είναι μια ανάσα πριν το «κόκκινο»

Σοκαριστικό βίντεο: Νεκρός 14χρονος μοτοσικλετιστής σε αγώνες

Καύσωνας από την Αφρική θα σαρώσει από την Τετάρτη - Καλλιάνος: Ακόμη και 45 βαθμούς Κελσίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης