Τράπεζες: Ποιος θα ρίξει την πρώτη «κανονιά»…
Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο οι Ελληνες τραπεζίτες διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα αναθεώρησης των business plan των τραπεζών οι οποίες παρά τη γενικευμένη και συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στις κεφαλαιαγορές, θα καταφέρουν να επιτύχουν τους χρηματοοικονομικούς στόχους που είχαν θέσει στις αρχές του χρόνου για την κερδοφορία τους.
Οι τραπεζίτες που αποτελούν την πιο ορθολογική και ρεαλιστική επιχειρηματική τάξη, δεν τρέφουν αυταπάτες ούτε πιστεύουν στον από μηχανής θεό. Είν
Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο οι Ελληνες τραπεζίτες διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα αναθεώρησης των business plan των τραπεζών οι οποίες παρά τη γενικευμένη και συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στις κεφαλαιαγορές, θα καταφέρουν να επιτύχουν τους χρηματοοικονομικούς στόχους που είχαν θέσει στις αρχές του χρόνου για την κερδοφορία τους.
Οι τραπεζίτες που αποτελούν την πιο ορθολογική και ρεαλιστική επιχειρηματική τάξη, δεν τρέφουν αυταπάτες ούτε πιστεύουν στον από μηχανής θεό. Είναι από τους πρώτους που δέχονται εγκαίρως τα μηνύματα των διεθνών αγορών και είναι σε θέση να κάνουν αξιόπιστη προβολή των επιπτώσεων στα αποτελέσματα των τραπεζών που διοικούν τουλάχιστον για το 2008.
Βγαίνουν ρυθμοί 25%;
Σύμφωνα με τα business plan που έχουν ανακοινωθεί για το 2008 έξι μόνον τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Marfin, Κύπρου) πρέπει να επιτύχουν κέρδη 5,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή έχουν δεσμευθεί ότι θα επιτύχουν μέση αύξηση της κερδοφορίας τους κατά 25% στην τριετία 2008 - 2010.
Το μεγάλο πρόβλημα όπως είναι ήδη φανερό αντιμετωπίζουν οι τράπεζες την τρέχουσα χρονιά, ενώ δεν μπορούν να κάνουν καμία εκτίμηση για το 2009 το οποίο ωστόσο δεν αναμένεται να είναι καλύτερο.
Μέχρι στιγμής η μόνη τράπεζα που προχώρησε σε αναθεώρηση του στόχου κερδοφορίας για το 2008 είναι η τράπεζα Κύπρου η οποία μείωσε τον στόχο αύξησης των κερδών από το 22% στο 11% στις αρχές της χρονιάς και ανεξάρτητα από τη διεθνή κρίση.
Οι υπόλοιπες τράπεζες επιμένουν πως παρά την κρίση και τα επακόλουθα αυτής, την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, την αύξηση του κόστους και τη δραματική υστέρηση των εσόδων από τις χρηματιστηριακές δραστηριότητες, οι στόχοι δεν αλλάζουν.
Και μάχη εντυπώσεων
Στην πραγματικότητα, οι τραπεζίτες επιδίδονται αυτή την περίοδο σε μια μάχη εντυπώσεων, επηρεαζόμενοι ίσως από τις τρομακτικές πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Προκειμένου να διατηρήσουν έστω και τα τελευταία ψήγματα αισιοδοξίας εμμένουν στην υλοποίηση των business plan τα οποία δεν σκοπεύουν να διαφοροποιήσουν κατά την επικείμενη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.
Οι ίδιοι ομολογούν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι θα «κρατήσουν» όσο περισσότερο μπορούν και «στοιχηματίζουν» μεταξύ τους για το ποιός θα ρίξει πρώτος την «κανονιά» της αναθεώρησης, δίνοντας το σήμα και στους υπόλοιπους.
Χρονικά τοποθετούν τις αναθεωρήσεις στο 9μηνο, δηλαδή μετά το τέλος του Σεπτεμβρίου. Κι αυτό γιατί το τρίτο τρίμηνο εξ ορισμού χαρακτηρίζεται το πιο στάσιμο παραδοσιακά λόγω καλοκαιριού, η αναθεώρηση κρίνεται αναπόφευκτη.
Το ζήτημα είναι σε τι ποσοστό θα περιορίσουν τους αρχικούς στόχους αν και εκτιμάται οτι η μείωση δεν μπορεί να είναι λιγότερη από 30%-40% ως ποσοστό των αρχικών στόχων. Δηλαδή αν ο αρχικός στόχος ήταν 30% ο αναθεωρημένος πρέπει να αναμένεται γύρω στο 20% - 23%.
Πάντως ακόμη και με την παραδοχή των τραπεζιτών πως οι στόχοι ενδεχομένως να μην επιτευχθούν το ακέραιο, δεν δικαιολογείται η χρηματιστηριακή εικόνα των τραπεζικών μετοχών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς από τις αρχές του 2008 ο τραπεζικός, κλάδος σε επίπεδο αποτιμήσεων εμφανίζει απώλειες κοντά στο 40%.
Αναθεώρηση προεξοφλούν οι αποτιμήσεις
Οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να υλοποιήσουν τα business plan με αποτελέσματα οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές να έχουν υποστεί απώλειες αντίστοιχες με εκείνες των ξένων τραπεζών που έχουν βρεθεί στη δίνη της κρίσης.
Τα μεγάλα κέρδη που κατέγραφαν οι ξένοι από τις ελληνικές τράπεζες σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις επενδύσεις στο εξωτερικό αλλά και τις αυξημένες ανάγκες ρευστότητας αποτέλεσαν το πρώτο κύμα μεγάλων ρευστοποιήσεων των ξένων, οι οποίοι προτιμούν τις πιο συντηρητικές στρατηγικές και θεωρούν στη παρούσα φάση ριψοκίνδυνη την συνέχιση της επεκτατικής πολιτικής των ελληνικών τραπεζών.
Η μεγάλη πλειοψηφία μάλιστα των ξένων fund managers και των αναλυτών εκτιμά οτι από τις 10 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες είναι ζήτημα αν 2-3 θα καταφέρουν να υλοποιήσουν τελικά τα αρχικά τους business plan.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr