Συζήτηση στη Βουλή επί της αρχής του φορολογικού νομοσχεδίου

Συζήτηση στη Βουλή επί της αρχής του φορολογικού νομοσχεδίου

Χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις, σε σχέση με τις τοποθετήσεις τους στην Επιτροπή Οικονομικών, εμφανίστηκαν οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, κατά την, επί της αρχής, συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής....

Συζήτηση στη Βουλή επί της αρχής του φορολογικού νομοσχεδίου
Χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις, σε σχέση με τις τοποθετήσεις τους στην Επιτροπή Οικονομικών, εμφανίστηκαν οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, κατά την, επί της αρχής, συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Έτσι, το νομοσχέδιο, που εστιάζεται κυρίως στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά περιλαμβάνει και σειρά διατάξεων που επαναρυθμίζουν την φορολογία σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, αναμένεται να υπερψηφιστεί επί της αρχής, μόνο από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που ζήτησε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης παρατήρησε στην ομιλία του πως το νομοσχέδιο είναι «πλήρες σε υπουργικές αποφάσεις, παλινωδίες, προχειρότητες και αντιφάσεις, αντιαναπτυξιακές διατάξεις, γραφειοκρατία και πολυπλοκότητα, αναχρονιστικές αντιλήψεις και ιδεοληψίες, επικοινωνιακούς τακτικισμούς, βαριές ποινές, αυτόφωρο, αστυνόμευση, φυλάκιση και διαπόμπευση (…) Μας ζητάτε να δώσουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, σε 40 υπουργικές αποφάσεις, όταν δεν έχετε ακόμη καταφέρει να κάνετε πράξη τις υπουργικές αποφάσεις από τον βασικό σας νόμο, τον 3842…», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής.

Οι αιτιάσεις του κ.Βρούτση, αλλά και του Μανώλη Κεφαλογιάννη αργότερα, απορρίφθηκαν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα, ο οποίος τόνισε ότι η φοροδιαφυγή «δεν χτυπιέται με ευχές, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα και διατάξεις».

Στο πλαίσιο αυτό, η απλή διαφωνία της ΝΔ ισοδυναμεί απλώς με άρνησή της να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο: «Η διαφωνία σημαίνει δεν θέλω. Σημαίνει στάχτη και μπούρμπερη. Στην Ελλάδα όμως, δεν είναι ώρα για διπλή γλώσσα - άλλα να λέω και άλλα να εννοώ», ανέφερε ο κ. Πρωτόπαπας, τονίζοντας παράλληλα, πως στόχος του νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων, «να πληρώσουν και οι οικονομικά ισχυροί».
Κλείσιμο

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος και ο Θανάσης Παφίλης για λογαριασμό του ΚΚΕ, διέκριναν την πρόκληση νέων προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο, μέσω του νομοσχεδίου: Μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, του φορολογικού συντελεστή των Α.Ε. και ΕΠΕ - με απώλεια 300 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο - μη φορολόγηση των μερισμάτων από χώρες της ΕΕ εφόσον κατευθύνονται προς επενδύσεις, έκπτωση για 4 ακόμη χρόνια, του 50% των δαπανών για έρευνα και τεχνολογία, «νομιμοποίηση των καταθέσεων στο εξωτερικό με συμβολικό φόρο 8%», μη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας υπεράκτιων (off shore) ναυτιλιακών εταιρειών.

Αντίστοιχες υπήρξαν οι παρατηρήσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «καταργεί επί της ουσίας την φορολογία στα διανεμόμενα κέρδη, γιατί με όσες χώρες έχουμε συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, δεν θα υπάρξει φορολογία στα μερίσματά τους. Αυτό σημαίνει πως όλες οι θυγατρικές των πολυεθνικών και οι μεγαλομέτοχοι, θα κάνουν μιαν εταιρεία στο Κατάρ, με το οποίο έχουμε συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας και δεν θα πληρώνουν φόρο για τα μερίσματα. Η απώλεια για τα δημόσια έσοδα είναι τεράστια», τόνισε.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης υποστήριξε πως «υπάρχει υπερβολική δόση ποινικοποίησης στο νομοσχέδιο», χωρίς, ωστόσο, οι αυστηρές του διατάξεις να έχουν την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα, «όπως και τα ισόβια δεν περιόρισαν την εγκληματικότητα». Άλλο τόσο, η αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών με ελεγκτές που εκτελούν συμβόλαια αποδοτικότητας, «επαναφέρει πρακτικές είσπραξης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» και θα οδηγήσει σε ένα «σώμα ημετέρων πραιτωριανών». Ο κ. Μαρκάκης αντιπρότεινε επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων, ενημέρωση των νέων στα σχολεία, εμπέδωση του αισθήματος «αποδοτικότητας των φόρων».

Εξ άλλου, αντιπαράθεση σημειώθηκε σε σχέση με την αποπληρωμή των χρεών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη να αναρωτιέται «πώς δεν ξεσηκώνονται όλοι οι βουλευτές, που παρουσιάζονται ως τρίτης κατηγορίας ενεργούμενα εκδοτικών επιχειρήσεων. Προσκυνούμε εξωθεσμικούς παράγοντες. Δείξτε τσαγανό. Ας επαναστατήσουμε όλοι». «Όλοι λένε να ανοίξει το Μέγαρο. Βεβαίως. Και η Νέα Δημοκρατία ήταν εγγυητής. Εσείς όμως, είστε πρωτοφειλέτης», ανέφερε απευθυνόμενος στον παριστάμενο υφυπουργό, ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται πως στην Επιτροπή Οικονομικών, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Βρούτσης, παρ' ότι δεν υπερψήφισε το άρθρο για το Μέγαρο Μουσικής (που περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις), είχε αναφέρει πως «η προσφορά του Μεγάλου Μουσικής είναι τεράστια και πρέπει να διατηρηθεί ο πνευματικός, ο πολιτιστικός πνεύμονας της πατρίδας μας».

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναθεώρησε σήμερα την επίμαχη διάταξη, συνδέοντας την αποπληρωμή των χρεών (95 εκ. ευρώ) του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με την ανάληψη εκ μέρους του Δημοσίου, της πλειοψηφίας στο ΔΣ του Οργανισμού. Δεσμεύτηκε δε, να υπάρξει και διαχειριστικός έλεγχος στα πεπραγμένα του ΔΣ.

Ακόμα και έτσι, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστ. Ροντούλης θεώρησε πως η κυβέρνηση θέτει τους βουλευτές ενώπιον πλασματικών διλημμάτων, προκειμένου να εξασφαλίσει την εύνοια των εκδοτικών επιχειρήσεων, «την ώρα που παραπαίει» - και δήλωσε πως το κόμμα του θα ζητήσει διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, τόσο γι’ αυτήν την διάταξη, όσο και για μερικές ακόμη, και επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης