Λαγκάρντ: Η ευρωπαϊκή οικονομία στηρίζεται σε δύο πατερίτσες

Λαγκάρντ: Η ευρωπαϊκή οικονομία στηρίζεται σε δύο πατερίτσες

«Φανταστείτε έναν ασθενή ο οποίος αναρρώνει από ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά ακόμη χρησιμοποιεί πατερίτσες για να μπορεί να βαδίζει», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Screenshot_2021-04-14_at_8_02_33_PM
Η ευρωπαική οικονομία στηρίζεται αυτή τη στιγμή σε «δύο δεκανίκια», στα δημοσιονομικά και νομισματικά προγράμματα που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ, ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ίδια μιλώντας σε εκδήλωση του Reuters, προειδοποίησε ότι τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να αποσυρθούν πριν η οικονομία ανακάμψει πλήρως.

«Φανταστείτε έναν ασθενή ο οποίος αναρρώνει από ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά ακόμη χρησιμοποιεί πατερίτσες για να μπορεί να βαδίζει. Δεν θα ήταν σωστό να του αφαιρέσουν οποιαδήποτε από τις δύο αυτές πατερίτσες - δηλαδή, είτε τη νομισματική, ή τη δημοσιονομική βοήθεια - πριν να είναι σε θέση να περπατά χωρίς υποβοήθηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ είναι εναρμονισμένες με την πραγματικότητα, καθώς νωρίτερα τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο και την υποχώρηση που κατέγραψε ο σχετικός δείκτης. Εξέλιξη η οποία είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά οι αγορές των ομολόγων στην ευρωζώνη και ν΄αντιδράσουν με άνοδο των αποδόσεων.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 72 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,90% από 0,87% χθες, έναντι 0,25% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,15%.

Κλείσιμο
Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ κυμαίνονταν στο 1,1983 δολ. από 1,1948 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1964 δολ.

Ειδήσεις σήμερα 

Υποχρεωτικά self test σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, μεταφορές, κομμωτήρια, εστίαση 

Κορωνοϊός: Στα 3.089 τα νέα κρούσματα - 809 οι διασωληνωμένοι, 81 θάνατοι 

Κικίλιας: 1,2 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Pfizer στη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης