Ξαναμπήκε σε πτωτική τροχιά το ΧΑ;

Ξαναμπήκε σε πτωτική τροχιά το ΧΑ;

Ο τίτλος της Εθνικής συμπλήρωσε εννιά αρνητικά κλεισίματα μέσα σε δέκα συνεδριάσεις

Ξαναμπήκε σε πτωτική τροχιά το ΧΑ;
Εκ των πραγμάτων, η βίαιη υποβάθμιση της ελληνικής  οικονομίας από τη Moody’s πλήττει  τις τράπεζες, έτσι το Χρηματιστήριο  πολύ δύσκολα φαίνεται να ανακόπτει  την πτωτική τροχιά.

Παρά το γεγονός  ότι η αγορά επί ημέρες έδειχνε -φαινομενικά- να συγκρατεί τις 1.500-1.550 μονάδες, ουσιαστικά έψαχνε μια εκτόνωση την οποία βρήκε με την ευκαιρία της έκθεσης της Moody’s.

Χθες τα ελάχιστα «αναχώματα» (ΟΠΑΠ - ΟΤΕ) συγκράτησαν  μια περαιτέρω πτώση γι’ αυτό και ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.525,50 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,81%.

Είναι προφανές ότι αν ο ελεγκτικός οίκος προτιμούσε να ανακοινώσει εν μέσω μιας κανονικής  συνεδρίασης την υποβάθμιση, τότε η πτώση θα ξεπερνούσε το 6%-7%. Τώρα, κατά κάποιον τρόπο, το σοκ ήταν...ελεγχόμενο.  

Όπως θα δούμε, το Χρηματιστήριο εισήλθε σε πτωτική τροχιά στις 23 Φεβρουαρίου, όταν ματαιώθηκε οριστικά η συμφωνία Εθνικής - Alpha. Έκτοτε, οι όποιες αντιδράσεις ήταν περιορισμένης κλίμακας.
Κλείσιμο

Όπως αναφέρουν χρηματιστές, από τεχνικής πλευράς δεν είναι απίθανη η προσέγγιση και των 1.457 μονάδων, επίπεδα στα οποία αν θα υποχωρήσει, δεν είναι απίθανο η αγορά να φθάσει και σε νέα χαμηλά επίπεδα έπειτα από αυτά του Ιανουαρίου (1.351 μονάδες).

Το αν επιβεβαιωθούν  τα παραπάνω θα φανεί από την αντίδραση  σε μη τραπεζικές μετοχές, όπως συνέβη χθες με τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ ή τη Motor Oil.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι ο τίτλος της Εθνικής  συμπλήρωσε εννιά αρνητικά κλεισίματα μέσα σε δέκα συνεδριάσεις.  

Η αγορά αναμένει, εξάλλου, πιθανές υποβαθμίσεις των  τραπεζικών ομολογιών τραπεζικών ομολογιών, αν και αρκετές τράπεζες έχουν σπεύσει να ανταλλάξουν καλυμμένες ομολογίες με βαθμολογία από τη Moody’s. - καθώς γνώριζαν για τις κινήσεις της εδώ και ενάμιση μήνα.

Από την άλλη πλευρά, ένας άλλος επενδυτικός οίκος, η Fitch, απειλεί να υποβαθμίσει τις κυπριακές τράπεζες, εξέλιξη η οποία επίσης θα βαρύνει το κλίμα στην ελληνική αγορά.

Η έκθεση δεν ήταν κεραυνός  

Βεβαίως, η έκθεση της Moody’s δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, καθώς όλοι οι λόγοι που επικαλείται  είναι υπαρκτοί: οι φιλόδοξοι στόχοι του προγράμματος του μνημονίου, τα μειωμένα έσοδα αλλά και ο κίνδυνος μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Απλώς, η ελληνική κυβέρνηση δεν ανέμενε μια τόσο ακραία αντίδραση από τον ελεγκτικό οίκο, καθώς βρισκόταν σε διαβουλεύσεις μαζί του και, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, γνώριζε τα περί υποβάθμισης από την περασμένη Τετάρτη. Όλα ήταν λοιπόν γνωστά, ωστόσο στην κυβέρνηση θεωρούσαν ότι θα δοθεί μια παράταση τουλάχιστον μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο.

Έτσι, το ίδιο λάθος που πραγματοποιήθηκε την περασμένη περίοδο -όταν το Χρηματιστήριο ανέβαινε επί δύο μήνες με την αιτιολογία ότι θα γινόταν επαναγορά ομολόγων- επαναλήφθηκε τώρα. Οπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, η αγορά ανέβαινε επί δυο μήνες επειδή υπήρχε είδηση (προσέγγιση Εθνικής - Alpha).  

Μόλις η συμφωνία οδηγήθηκε σε ματαίωση, τότε άρχισε η αντίστροφή μέτρηση για την  ελληνική αγορά. Από τα υψηλά της Παρασκευής της 18ης Φεβρουαρίου ο Δείκτης έχει χάσει 6,8%.

Σορταρίσματα  

Μια άγνωστη  «πτυχή» που οδήγησε στην χθεσινή  πτώση ήταν και τα σορταρίσματα σε τραπεζικές μετοχές. Την περασμένη εβδομάδα οι δανεισμένες μετοχές -μόνο σε δύο συνεδριάσεις- ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. μετοχές για κάθε τίτλο στις τραπεζικές μετοχές Εθνικής - Alpha - Eurobank. Και ο δανεισμός δεν αφορά μόνο στις μετοχές από την ΕΧΑΕ αλλά και από τις συμμετοχές Over The Counter.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο όγκος των ανοικτών πωλήσεων δεν ήταν μεγάλος, έτσι κανείς δεν  μπορεί να οδηγηθεί σε ασφαλή συμπεράσματα για τις διαθέσεις των ξένων  επενδυτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης