Κοσμογονία στα Ακίνητα: Πλατφόρμα για την ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτων - Υποχρεωτικές από την 1η Ιουνίου οι e-μεταβιβάσεις

Κοσμογονία στα Ακίνητα: Πλατφόρμα για την ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτων - Υποχρεωτικές από την 1η Ιουνίου οι e-μεταβιβάσεις

Ακίνητα: Τέλος στη γραφειοκρατία - Με ένα κλικ οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις - Πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας μεταβίβασης ακινήτων στο Τaxisnet από τον Μάρτιο και υποχρεωτικά από την 1η Ιουνίου 2021

akinita_eurokinissi
Προ των πυλών βρίσκεται η πιλοτική εφαρμογή για ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτων με ένα «κλικ» μέσω του Τaxisnet, ενώ η διαδικασία θα γίνεται υποχρεωτικά από την 1η Ιουνίου, στο γραφείο του συμβολαιογράφου.

Στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς  συζητήθηκαν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αναλύθηκε ο τρόπος λειτουργίας της πλατφόρμας myDATA.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής αποκάλυψε ότι ήδη, μέσα σε περίπου πέντε μήνες 114.000 επιχειρήσεις  έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα myDATA, οι οποίες και έχουν υποβάλει 13,5 εκατομμύρια παραστατικά.

Παράλληλα, ο Γιώργος Πιτσιλής επισήμανε ότι η ΑΑΔΕ θα εφαρμόσει στο άμεσο μέλλον μια σειρά από νέες ψηφιακές υπηρεσίες προκειμένου οι φορολογούμενοι να διευκολυνθούν στις καθημερινές τους συναλλαγές που έχουν με την εφορία κι επίσης ότι τις επόμενες ημέρες, θα λειτουργήσει και η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική μεταβίβαση των ακινήτων.

Η σχετική απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που θα καθορίζει τις διαδικασίες των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων των ακινήτων, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.  

Σε πρώτη φάση οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις, θα αφορούν μόνο ακίνητα που μεταβιβάζονται αιτία ανταλλάγματος (αγοραπωλησίες), ενώ σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί και στις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Κλείσιμο
Στο πλαίσιο αυτό η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζει νέα διαδικασία για την υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων που αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον χρόνο διεκπεραίωσης των μεταβιβάσεων.

Η ηλεκτρονική υποβολή αναμένεται να αντικαταστήσει την χρονοβόρο σημερινή διαδικασία που προβλέπει τη χειρόγραφη συμπλήρωση των δηλώσεων που γίνεται χειρόγραφα και τα σκαναρισμένα έντυπα στέλνονται μέσω e-mail ή ακόμη και με ταχυδρομείο στην αρμόδια ΔΟΥ.

Μέχρι το καλοκαίρι, θα τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων καθώς και των δηλώσεων φορολογίας δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών. Κάθε δήλωση θα συντάσσεται και θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στο Taxisnet.

Κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, έγινε ανασκόπηση της κατάστασης της οικονομίας και της αγοράς ένα χρόνο μετά την πανδημία και εκφράστηκε αγωνία για το ενδεχόμενο πτωχεύσεων που δεν θα περιορίζεται μόνο στις βαριά πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά θα επεκτείνεται ως ντόμινο στις συνεργαζόμενες και εξαρτώμενες επιχειρήσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Δημήτρης Λιγνάδης: Οι μαρτυρίες των θυμάτων, το στρώμα στο πάτωμα και ο «δικηγόρος που δεν αναλαμβάνει παιδεραστές»

Το πέναλτι του Ερντογάν με... τερματοφύλακα βουλευτή του - Απέφυγε να το αποκρούσει

Βίντεο καταγράφει τον Τούρκο Αϊσάλ και την έγκυο γυναίκα του λίγο πριν «την σπρώξει από γκρεμό»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης