Υπό έρευνα ελληνικό δεξαμενόπλοιο από τις ισραηλινές αρχές για θαλάσσια ρύπανση

Υπό έρευνα ελληνικό δεξαμενόπλοιο από τις ισραηλινές αρχές για θαλάσσια ρύπανση

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Minerva Marine Inc διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε σχέση με το συμβάν στις ισραηλινές ακτές

inervas
Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Μinerva Helen βρίσκεται υπό έρευνα από τις ισραηλινές αρχές στο πλαίσιο έρευνας για της μεγάλης διάστασης μόλυνσης των ακτών της χώρας από πετρέλαιο.

Το πλοίο είναι ελληνικών συμφερόντων και ανήκει στην Minerva Marine Inc συμφερόντων Ανδρέα Μαρτίνου.

Αυτό ανέφερε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός Kan του Ισραήλ.

Η εταιρεία απάντησε άμεσα διαψεύδοντας κάθε σχέση με το περιστατικό. Το Minerva Helen απέπλευσε από το Port Said της Αιγύπτου στις 11 Φεβρουαρίου με ρότα προς το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Jerusalem Post φέρεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες να είχε διαρροή πετρελαίου ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα σε απόσταση άνω των 25 μιλίων από τις ακτές του Ισραή

Το Minerva Helen βρίσκεται αυτές τις ημέρες την Καρταχένα της Ισπανίας με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.

Κλείσιμο
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν και 10-15 χρόνια για να καθαρίσουν οι ακτές.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε ήδη ποσό 13,7 εκατομμυρίων δολαρίων για την απομάκρυνση της πίσσας από τις παραλίες και την αποκατάσταση των οικολογικών ζημιών, ενώ ετοιμάζεται να ζητήσει αποζημίωση από τον «δράστη» που προκάλεσε τη μόλυνση.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές 170 χιλιόμετρα στο θαλάσσιο μέτωπο της χώρας έχουν μολυνθεί.


Minerva Marine: Κατηγορηματική διάψευση για εμπλοκή του M/T Minerva Helen σε περιστατικό ρύπανσης των ισραηλινών ακτών

Και επισήμως διαψεύδει, όπως από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει το protothema.gr η Minerva Marine INC την εμπλοκή του πλοίου που διαχειρίζεται, το M/T MINERVA HELEN ότι είχε στο περιστατικό ρύπανσης των ακτών του Ιρσαήλ.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι το πλοίο ήταν κενό φορτίου-δεν μετέφερε πετρέλαιο αλλά περίμενε έξω από το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου οδηγίες από την εταιρεία για το επόμενο ταξίδι του. Κατάσταση συνηθισμένη στη ναυτιλία όταν ένα πλοίο περιμένει οδηγίες ανάλογα με το ναύλο που κλείνει η εταιρεία.

Χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από τα ΜΜΕ του Ισραήλ, αβάσιμα και ανακριβή και κάνει αναφορά στην πορεία του πλοίου τις ημέρες εκείνες:

“- Από τις 4 Φεβρουαρίου 2021 έως τις 11 Φεβρουαρίου 2021 το πλοίο βρισκότνα έξω από το λιμάνι του Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, περιμένοντας οδηγίες για το επόμενο ταξίδι του, κενό φορτίου, που είναι μια συνήθης πρακτική για εμπορικά πλοία .

Στις 11 Φεβρουαρίου 2021 περίπου στις 09:00 τοπική ώρα, το πλοίο χάραξε πορεία για το αγκυροβόλιο του Πορτ Σάιντ όπου κατέπλευσε το απόγευμα παραμένοντας χωρίς φορτίο.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2021 το πλοίο αναχώρησε από το Πόρτ Σαιντ και στις 14 Φεβρουαρίου έφτασε στο λιμάνι Sidi Kerir της Αιγύπτου όπου φόρτωσε.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2021 το πλοίο έπλευσε απευθείας στην Καρταχένα της Ισπανίας.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου που το πλοίο βρισκόταν έξω το λιμάνι του Said Said εν αναμονή του επόμενου ταξιδιού του, δεν συμμετείχε σε καμία επιχείρηση ούτε σε καμία άλλη δραστηριότητα που θα μπορούσε να συνδεθεί με μια απόρριψη πετρελαίου στη θάλασσα.

Το πλοίο παρακολουθείτε από τον αμερικανικό νηογνώμονα- American Bureau of Shipping (ABS). Το Minerva Helen είναι καλοδιατηρημένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Νηογνώμονα και χωρίς δομικά ή άλλα ελαττώματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περιστατικό ρύπανσης από πετρέλαιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 22 Φεβρουαρίου 2021 το πλοίο επιθεωρήθηκε από τις ισπανικές αρχές ελέγχου του κράτους λιμένα στην Καρταχένα και αποφασίστηκε ότι δεν έχει ελλείψεις ή παρατηρήσεις και επιβεβαίωσε ότι ήταν σε ικανοποιητική συντήρηση και λειτουργία χωρίς ελάττωμα.

Η MINERVA MARINE Inc. θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε αρμόδια αρχή σε σχέση με τα παραπάνω”.

Ειδήσεις σήμερα: 

Αποκαλύφθηκε το όνομα του δεύτερου ηθοποιού που ερευνάται για βιασμό - Τι αναφέρει η μήνυση κατά του Νίκου Στραβοπόδη

Όχι μόνο παρενοχλήσεις, αλλά και βιασμός: Νέα καταγγελία κατά ηθοποιού από συνάδελφο που έφυγε στο εξωτερικό

«Κουρέματα» ενοικίων: Από 15 Μαρτίου και σε...δόσεις οι αποζημιώσεις Ιανουαρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης