Κόντρα ΔΕΗ - βιομηχανίας για τα τιμολόγια ρεύματος: Το τελεσίγραφο και οι αντιδράσεις

Κόντρα ΔΕΗ - βιομηχανίας για τα τιμολόγια ρεύματος: Το τελεσίγραφο και οι αντιδράσεις

Τι προβλέπει η πρόταση της ΔΕΗ, τι ζητούν οι βιομήχανοι

dei_logo_eurokinissi
Τον γόρδιο δεσμό των βιομηχανικών τιμολογίων θα κληθεί να κόψει με το «καλημέρα» ο νέος ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας, επιχειρώντας να κρατήσει δύσκολες ισορροπίες, ανάμεσα στον βιομηχανικό κλάδο που «βράζει», το Μέγαρο Μαξίμου που έχει δεσμευθεί για στήριξη της βιομηχανίας και τη ΔΕΗ που έχει στηλώσει τα πόδια της και ζητά αυξήσεις που φτάνουν και το 50%.

Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι κατά πόσον η ΔΕΗ λειτουργεί αυτόνομα ή με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας, γιατί εν προκειμένω δεν τα βάζει με συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά με το σύνολο του κλάδου, που εν μέσω πανδημίας «βάζει πλάτη» στην οικονομία και αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά και στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΔΕΗ λοιπόν, παρά το γεγονός ότι αναλώθηκε όλο το 2020 σε στείρες διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των τιμολογίων ρεύματος της ενεργοβόρου βιομηχανίας, έρχεται στο «παρά πέντε» και ενώ κάποιες συμβάσεις έληγαν, να θέσει τελεσίγραφο με επιστολή της στις 17 Δεκεμβρίου, θέτοντας υπέρογκες αυξήσεις, καταχρηστικούς όρους και απειλές για διακοπή της συνεργασίας.

Τι προβλέπει λοιπόν η πρόταση της ΔΕΗ;

- Κατάργηση των χαμηλών τιμολογίων στη νυκτερινή ζώνη

- Ενσωμάτωση ρήτρας προσαύξησης συνδεδεμένη με το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης

- Εισαγωγή ρήτρας take or pay επί της μηνιαίας κατανάλωσης 98%

Η βιομηχανία ζητά κατ’ αρχήν να αποσύρει η ΔΕΗ το τελεσίγραφο και αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις της. Η ΔΕΗ επιμένει να υποστηρίζει ότι οι προτάσεις της είναι δίκαιες, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αναγκάζεται να πουλά κάτω από το κόστος, κάτι που το σύνολο των βιομηχανιών διαψεύδει κατηγορηματικά.

Ήδη πληροφορούμαστε ότι κορυφαίοι εκπρόσωποι του κλάδου ετοιμάζουν τη φαρέτρα τους για προσφυγές στην Ευρώπη και σε αυτήν την περίπτωση η ΔΕΗ αναμένεται να βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού για ακόμα μία φορά υα βρεθεί υπόλογη σε μία υπόθεση κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης. εκτός από τις νέες αυξημένες τιμές, περιλαμβάνει μια σειρά από περιοριστικούς όρους, οι οποίοι σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας αντιβαίνουν σε κανόνες και ευρωπαϊκές οδηγίες και θα καταπέσουν σε περίπτωση που υπάρξουν σχετικές προσφυγές.

Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι τι θα γίνει αν συνεχίσει να επιμένει η ΔΕΗ, στην επιβολή τέτοιων όρων στις συμβάσεις της, την ώρα που διαμηνύει ότι θα κρατήσει σταθερά τα τιμολόγιά της για να στηρίξει την οικονομία. Θα διατηρήσει την άτεγκτη αυτή στάση, γνωρίζοντας ότι μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να απειλήσει τη βιωσιμότητα εταιρειών και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, ή θα κάτσει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με διάθεση για υποχωρήσεις;

Κλείσιμο
Και τι θα συμβεί σε περιπτώσεις εταιρειών όπως λόγου χάρη η ΛΑΡΚΟ που είναι σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, έχοντας ήδη τη θηλειά των μεγάλων χρεών προς την επιχείρηση; Θα υπονομεύσει η ΔΕΗ τη διαδικασία που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ; Και ποιος επενδυτής θα δεχθεί να αναλάβει τα χρέη της ΛΑΡΚΟ με πρωτοχρονιάτικο μποναμά ένα τιμολόγιο με αύξηση 50%;

Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα θα πρέπει να απαντήσει ο Κώστας Σκρέκας, που θα πρέπει να αποφασίσει τη θέση του σύντομα, διότι η αγορά βράζει…

Ειδήσεις σήμερα: 

Νέο βίντεο - ντοκουμέντο με τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη στο μετρό Ομονοίας

Μήνυμα Λαβρόφ υπέρ της Ελλάδας: Κάθε κράτος έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα έως και 12 μίλια

Βίντεο: Η Μελάνια Τραμπ αποχαιρετά τον αμερικανικό λαό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης