Μεταχρονολογημένες επιταγές: Δημοσιεύθηκε η απόφαση

Μεταχρονολογημένες επιταγές: Δημοσιεύθηκε η απόφαση

Μεταχρονολογημένες επιταγές: 75 μέρες παράταση για όλες τις επιταγές επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή μέχρι 31/12 και για επιχειρήσεις που έχουν μείωση τζίρου άνω του 50%

perifereia_attikis_eurokinissi
Δημοσιεύθηκε η απόφαση, σύμφωνα με την οποία καθορίζονται οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που εμπίπτουν στο πεδίο  «Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων, ρυθμίσεις για την παροχή ευεργετήματος μη καταχώρησης αξιογράφων σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και αναστολή έκδοσης διαταγών πληρωμής» του νόμου 4753/2020, για την υπαγωγή, από τη δημοσίευση του νόμου και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, αξιογράφων οφειλόμενων από επιχειρήσεις που,  είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους κατ’ εφαρμογή κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης, με δραστηριότητα που εμπίπτει στους ΚΑΔ του Παραρτήματος 1,  είτε έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19, με δραστηριότητα που εμπίπτει στους ΚΑΔ του Παραρτήματος 2 και εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 50% για την περίοδο Απριλίου έως Σεπτεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έτους 2019.


Προϋποθέσεις Υπαγωγής - Δικαιούχοι

Από τη δημοσίευση του νόμου 4753/2020 και μέχρι την 31-12-2020, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων, κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί εκάστου αξιογράφου, οι οποίες κατά την 5η Νοεμβρίου 2020 έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας από τους αναφερόμενους.

Η προϋπόθεση του μειωμένου κύκλου εργασιών το 2020 κατά ποσοστό μεγαλύτερο από 50% σε σχέση με το 2019, για τις πληγείσες επιχειρήσεις υπολογίζεται ως ακολούθως:

Α) για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, είτε αυτές τηρούν απλογραφικά βιβλία είτε τηρούν διπλογραφικά, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του κύκλου εργασιών μηνών Απριλίου έως και Σεπτεμβρίου 2019 και συγκρίνεται με το αντίστοιχο του 2020, εάν παρουσιάζει μείωση κατά ποσοστό μεγαλύτερο από 50%,

Β) για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, λαμβάνεται υπόψη, το άθροισμα των ακαθαρίστων εσόδων μηνών Απριλίου έως και Σεπτεμβρίου 2020, όπως αυτά έχουν διακριτά δηλωθεί ή θα δηλωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ. Για τη σύγκριση με το έτος 2019, λαμβάνεται υπόψη το ήμισυ των ακαθαρίστων εσόδων της δήλωσης ΦΕ φορολογικού έτους 2019.

Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης ΦΕ λόγω μη παρέλευσης της υποχρέωσης, η πληροφορία των ακαθαρίστων εσόδων αντλείται από το ήμισυ του δηλούμενου ποσού εσόδων στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» για το 2019.

Η δήλωση των ακαθαρίστων εσόδων στην πλατφόρμα, δύναται να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020.

Σε περίπτωση που έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία, πέραν των συνεπειών της ψευδούς δήλωσης, επέρχεται απώλεια των ευεργετημάτων της περ. (α) του άρθρου 1 της παρούσας. Τρόπος αποστολής ή διαβίβασης πληροφοριών από την Α.Α.Δ.Ε. προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα για τον έλεγχο της πλήρωσης των προϋποθέσεων του άρθρου 2 της απόφασης 1.

Η διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων και ο έλεγχος για την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 2 της απόφασης πραγματοποιείται με μηχανογραφικό τρόπο από την Α.Α.Δ.Ε.

Ακολούθως, διαβιβάζονται προς τα πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα ή φορείς που λειτουργούν νόμιμα χάριν αυτών και τηρούν αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, συγκεντρωτικοί κατάλογοι με τα στοιχεία και πληροφορίες των δικαιούχων. 

Η διαβίβαση των στοιχείων της παρ. 1α γίνεται απευθείας από την Α.Α.Δ.Ε. μέσω ασφαλούς συστήματος μεταφοράς αρχείου. Ειδικά για πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα γίνεται μέσω της «Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ).

Ειδήσεις σήμερα: 

Δήμητρα Γαλάνη: Οι κατηγορίες για παρεμπόδιση της κοινωνικής κουζίνας, οι επιθέσεις και οι εξηγήσεις

Taxisnet: Βρείτε ποιοι «είδαν» το ΑΦΜ σας

Κορωνοϊός: Γκρεμίζουν τοίχους στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για να φτιάξουν κι άλλη ΜΕΘ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης