Σταθερή στρατηγική επιλογή η προμήθεια ελληνικού κριθαριού

Σταθερή στρατηγική επιλογή η προμήθεια ελληνικού κριθαριού

Για 13η συνεχή χρονιά ξεκίνησαν οι συνεργάτες-παραγωγοί της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας τη σπορά ελληνικού βυνοποιήσιμου κριθαριού, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Δεκεμβρίου.

barley_crop
Sponsored Content

 Η εταιρεία εφαρμόζει από το 2008 το πρώτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας στην Ελλάδα έχοντας καταφέρει την κάλυψη των παραγωγικών αναγκών της από 100% ελληνικό κριθάρι.

Η φετινή σπορά είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πραγματοποιείται μέσα σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, κατά την οποία, λόγω της πανδημίας, εφαρμόστηκαν περιορισμοί στην εστίαση και τη φιλοξενία από τις οποίες προέρχεται και ο βασικός όγκος πωλήσεων μπίρας, ως εκ τούτου αναγκαστική μείωση στις παραγόμενες ποσότητες μπίρας. Παρά τις δύσκολες συγκυρίες, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και της ελληνικής οικονομίας και συνεχίζει να στηρίζει τους περισσότερους από 2.000  παραγωγούς- συνεργάτες της, από 19 νομούς στην Ελλάδα, μέσα από το πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας εξασφαλίζοντάς τους μία σταθερή πηγή εισοδήματος. Να σημειωθεί ότι η έκταση της καλλιεργούμενης γης φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 120.000 στρέμματα. 

Από το 2008 που υλοποιείται το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υποστηρίζει ουσιαστικά τους αγρότες της ελληνικής περιφέρειας. Το αποτύπωμα της στην ελληνική οικονομία είναι σημαντικό καθώς μόνο μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος έχει δημιουργήσει περισσότερα από 100 εκ. ευρώ συνολική προστιθέμενη αξία ενώ έχει δημιουργήσει περίπου 800 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας. Όλα αυτά τα χρόνια η εταιρεία έχει προμηθευτεί, συνολικά περισσότερους από 510.000 τόνους ελληνικού κριθαριού, ενώ το 2020 προμηθεύτηκε 55.000 τόνους, απορροφώντας, σε μία συντονισμένη προσπάθεια με τους συγκεντρωτές-συνεργάτες της, το κόστος της κρίσης που έφερε ο COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία πρωτοπορεί και σε επίπεδο έρευνας και καινοτομίας μέσω της συνεργασίας της με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δοκιμάζοντας την καλλιέργεια νέων ποικιλιών βυνοποιήσιμου κριθαριού σε 6  πειραματικούς αγρούς που διαθέτει. Στους αγρούς αυτούς καλλιεργούνται ποικιλίες που προσαρμόζονται καλύτερα στο ελληνικό κλίμα και παρουσιάζουν καλύτερη συμπεριφορά κατά τη διαδικασία της βυνοποίησης και της ζυθοποίησης. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται προϋποθέσεις για αποδοτικότερη παραγωγή, για ανταγωνιστικότερο ελληνικό κριθάρι και μεγαλύτερο όφελος για την εθνική οικονομία. Μέχρι σήμερα έχουν δοκιμαστεί 60 ποικιλίες στους πειραματικούς αγρούς, από τις οποίες 18 έχουν μπει συνολικά στην παραγωγή.

Amstel-sign-when-new
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης