Bloomberg: Η Ελλάδα προσφέρει φοροελαφρύνσεις για να προσελκύσει εργαζόμενους από το εξωτερικό

Bloomberg: Η Ελλάδα προσφέρει φοροελαφρύνσεις για να προσελκύσει εργαζόμενους από το εξωτερικό

Η προσέλκυση αλλοδαπών και η αντιστροφή του brain drain θεωρούνται κλειδιά για την οικονομική απόδοση της χώρας

ergazomenoi_ypologistes_grafeio
Η Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει το καλό ιστορικό της στην καταπολέμηση του κορωνοϊού ως τρόπο για να προσελκύσει ανθρώπους να έρθουν στη χώρα και υπόσχεται ότι το ήμισυ του εισοδήματός τους θα είναι αφορολόγητο.

«Η τεχνολογία σημαίνει ότι μπορούμε τώρα να επιλέξουμε πού ζούμε και εργαζόμαστε», δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, στο Bloomberg. Η Ελλάδα «μπορεί τώρα να προσφέρει φορολογικά κίνητρα καθώς και τον ήλιο», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα κέρδισε διεθνείς επαίνους για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία την περασμένη Άνοιξη, αναφέρει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι η χώρα τώρα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα δεύτερο lockdown σε μια προσπάθεια να σταματήσει την έξαρση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

Το γνωστό οικονομικό δίκτυο σημειώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να δελεάσει τις επενδύσεις στη χώρα, μετά από τέσσερα χρόνια λιγότερο φιλικών πολιτικών προς τις επιχειρήσεις.

Η προσέλκυση αλλοδαπών και η αντιστροφή του brain drain θεωρούνται κλειδιά για την οικονομική απόδοση της χώρας, έπειτα από μια δεκαετία κρίσης που κόστισε περίπου το 25% της οικονομικής παραγωγής.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει περαιτέρω μείωση 9% του ΑΕΠ το 2020 λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ανεργία αναμένεται να φθάσει περίπου το 18%, σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα του 30% που παρατηρήθηκαν στην κορυφή της κρίσης, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Η Microsoft και η Volkswagen ανακοίνωσαν και δύο επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα, «αλλά η χώρα χρειάζεται πολύ περισσότερη βοήθεια εάν ελπίζει να αντιμετωπίσει το συνδυασμό της κρίσης χρέους συν την πανδημία». Η Moody’s Investors Service αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη το υψηλό δυναμικό ανάπτυξης.

Κλείσιμο
Με το νέο σχέδιο κινήτρων, η ελληνική κυβέρνηση εστιάζει επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στους εργαζομένους ή στους αυτοαπασχολούμενους που μπορεί να χρειαστεί να φύγουν λόγω του Brexit.

Η Ελλάδα εφαρμόζει επί του παρόντος φορολογικό συντελεστή 44% για κέρδη άνω των 40.000 ευρώ. Τα νέα κίνητρα θα ισχύουν το πολύ για επτά χρόνια για εργαζόμενους που θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους βάση στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και τον τύπο εργασίας, αν και θα ισχύει μόνο για νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα το 2021. Η προσφορά θα είναι επίσης διαθέσιμη σε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό εάν επιστρέψουν.

Η Ελλάδα έχει ήδη ένα πρόγραμμα για να προσελκύσει πλούσιους επενδυτές μέσω ενός σταθερού φορολογικού συντελεστή για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και είναι πρόθυμοι να αλλάξουν κατοικία. Η χώρα έχει επίσης μειωμένο φορολογικό συντελεστή για ξένους συνταξιούχους.

Ειδήσεις σήμερα

Χαρδαλιάς: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί

Κορωνοϊός: Στα 2.752 τα νέα κρούσματα - 43 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Κορωνοϊός - Reuters: «Αυτή θα είναι η τιμή της δόσης του εμβολίου της Pfizer»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης