Ακίνητα: Στα ύψη οι τιμές πώλησης και ενοικίασης - Δείτε πίνακες

Ακίνητα: Στα ύψη οι τιμές πώλησης και ενοικίασης - Δείτε πίνακες

Απτόητοι οι ιδιοκτήτες παρά την πανδημία - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ανά περιοχή

akinita_spitia_times
Ακάθεκτοι συνεχίζουν, παρά την πανδημία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις αγγελίες που δημοσιεύουν, με άνοδο των τιμών τόσο για πωλήσεις όσο και για ενοικιάσεις κατοικιών.

Στην περίπτωση των ενοικιάσεων, μάλιστα, η μέση αύξηση πανελλαδικά τον τελευταίο χρόνο αντιστοιχεί σε ποσοστό 6,1% με μέση τιμή στα 7,43 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με βάση τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2020 έναντι του 2019, ενώ στις πωλήσεις κατοικιών το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης διαμορφώνεται στο +3,1%, με μία μέση τιμή στα 1.546 ευρώ ανά τ.μ..

Τα στοιχεία προκύπτουν από τον δείκτη του www.spitogatos.gr, ο οποίος αποτυπώνει την χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων, με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών από την πολύ γνωστή ιστοσελίδα δημοσίευσης αγγελιών ανά την Ελλάδα. 

times_spitia_1


Τα στατιστικά για τις πωλήσεις

Για τα στατιστικά σε πανελλαδικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2020, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα νότια προάστια, με 2.617 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με άνοδο 2,5% -εξέλιξη, η οποία δεν αποτελεί έκπληξη, αφού ακολουθεί σταθερά την τάση των τελευταίων ετών- και χαμηλότερη στη Φλώρινα με 545€ ανά τ.μ.. Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στην Καρδίτσα με +19,7%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στην Ευρυτανία με -12,7%.

Κλείσιμο
Για την Αθήνα, η μεγαλύτερη άνοδος στις τιμές πώλησης στο γ’ τρίμηνο του 2020 έναντι του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου παρατηρείται στα δυτικά προάστια -εκεί ουσιαστικά που υπάρχουν περισσότερα περιθώρια- με ένα +7,3% και μέση τιμή στα 1.321 ευρώ ανά τ.μ. ενώ επίσης στα προάστια του Πειραιά παρατηρείται σημαντική αύξηση σε ετήσια βάση στο 6,5%.

Στο κέντρο της Αθήνας, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών σημειώνει επίσης αύξηση κατά 1,6% (1.545 ευρώ η μέση τιμή), ενώ στο 2,5% είναι η άνοδος στα βόρεια προάστια με μία μέση τιμή στα 2.267 ευρώ ανά τ.μ..

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος των τιμών πώλησης στο δήμο της Θεσσαλονίκης με διψήφιο ποσοστό αύξησης στο 13% σε ετήσια βάση και μία μέση τιμή στα 1.477 ευρώ ανά τ.μ., την ίδια στιγμή που άνοδος παρατηρείται και στην περιφέρεια.

times_spitia_2


Οι ενοικιάσεις κατοικιών

Σημαντική άνοδος παρατηρείται όσον αφορά τις ενοικιάσεις, παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η προσφορά, δεδομένου ότι πολλοί ιδιοκτήτες από τη βραχυχρόνια μίσθωση περνούν πλέον, λόγω της πτώσης της συγκεκριμένης αγοράς, μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες (Airbnb, Homeaway, booking.com κ.α.), στη μακροχρόνια. 

Πανελλαδικά, με βάση τα στοιχεία από δείκτη του www.spitogatos.gr, η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο Κιλκίς με 2,75 ευρώ /τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 30 ευρώ /τ.μ. -αν και στην περίπτωση αυτή η τιμή είναι σε μεγάλο βαθμό πλασματική λόγω των πολυτελών βιλλών που διατίθενται προς μίσθωση σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές στην περιοχή.

Ακριβώς πάντως λόγω της αύξησης της προσφοράς, στο κέντρο της Αθήνας σημειώνεται πτώση στις τιμές με τη μέση τιμή στο γ’ τρίμηνο να διαμορφώνεται στα 9 ευρώ ανά τ.μ. από 9,23 ευρώ ανά τ.μ. το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ενώ πτώση κατά 3,8% σημειώνουν οι τιμές μίσθωσης κατοικιών και στα νότι προάστια όπου έχουν πιάσει «ταβάνι».

Ετσι, η μέση τιμή σε αυτές τις περιοχές διαμορφώνεται τώρα στα 10 ευρώ ανά τ.μ. από 10,4 ευρώ που ήταν πέρυσι την ίδια περίοδο. Διψήφιο ποσοστό αύξησης -το μεγαλύτερο στην Αττική- παρατηρείται στα ανατολικά προάστια, όπου οι ζητούμενες τιμές για μισθώσεις αυξήθηκαν κατά 10,6% στα 6,45 ευρώ ανά τ.μ.. Επίσης, και στα δυτικά προάστια οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα σε ποσοστό 7,1% και μία μέση τιμή που φθάνει στα 6,63 ευρώ ανά τ.μ.. Στο +4,9% είναι οι τιμές ενοικίασης στα βόρεια προάστια (8,57 ευρώ ανά τ.μ.).

Ανοδικά κινούνται οι τιμές και στη Θεσσαλονίκη, όπου παρατηρείται άνοδος σε όλο το νομό από 3,7% έως 5,6% στους περιφερειακούς δήμους εκεί όπου οι τιμές ήταν σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Στη δημοσιότητα κρυφή ηχογράφηση με τη Μελάνια να αποκαλεί «τσ@@λα» την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς


Τι φέρνει στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

ΔΕΗ: Οι 14 μήνες που άλλαξαν την πορεία προς την χρεοκοπία και οδήγησαν στο success story
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης